Gekås miljöarbete

Sedan tidigt 90-tal har Gekås arbetat hårt för att ta ett större miljöansvar. Vår ambition är att åstadkomma en så liten miljöbelastning som möjligt och vi arbetar med en rad olika åtgärder med syfte att minimera miljöpåverkan i verksamhetens vardag.

Textilreturen

Textilreturen är en återvinningsstation där begagnade textilier tas om hand. Rensa ut i garderoben och ta med på shoppingresan till Gekås.
Det finns även kärl på flera platser i Ullared där man kan lämna sina gamla textilier, t.ex. utanför varuhuset, på Gekåsbyn och vid husvagnsparkeringen.

Textilreturens öppettider:

Mån-Tors kl. 7.00 – 16.00
Fre kl. 7.00 – 14.30

Lunchstängt kl. 12.00 – 13.00

Läs mer om Textilreturen

Biogas

Gekås Ullared satsar på biogas. Vi är därför delägare i Falkenbergs Biogas AB. Projektet är ett samarbete mellan E.on, Falkenbergs kommun och Gekås Ullared AB som alla är delägare och finansiärer i bolaget. Alla matrester från Restaurangen, Kaffebaren, Salladsbaren och Sportbaren, samt livsmedel från varuhuset som måste kasseras blir till biogas, som sedan används som fordonsbränsle. Vi har en fordonspark på 40 poolbilar där merparten drivs med biogas.

Läs mer om E.on biogas här

Ladda din elbil

Eftersom de flesta som besöker oss kommer hit i bil erbjuder vi flera laddningsplatser för elbil. Dessa finns på fem olika platser på vår parkering intill varuhuset.

Läs mer på Parkering

Shoppingbussen

2017 åkte 71 525 personer med Shoppingbussen, som går mellan campingen och varuhuset. Tillsammans har alla kunder som åkt med bussen under 2017, istället för att köra egen bil, besparat miljön ett CO₂-utsläpp på 25 750 kg, vilket nästan motsvarar bensin som nio normalfamiljer förbrukar på ett år.

Läs mer om Shoppingbussen

Återvinning

Gekås återvinner 3 000 ton wellpapp om året, som sedan blir till nya kartonger. Om all vår återvunna wellpapp skulle göras till nya lådor av standardmått 30x30x40, skulle vi fylla varuhuset med lådor från golv till tak.

Vi återvinner ca 200 ton mjukplast varje år. Av den återvunna mjukplasten återanvänds 25 ton till nya gula Gekåskassar. Av resterande 175 ton blir det 2,7 miljoner sopsäckar av samma modell som säljs i varuhuset.

Varje år lämnar kunder över 4,5 miljoner galgar i träbingarna vid kassan. Galgarna hämtas och sorteras sedan för hand av vår personal. En del galgar återanvänds, medan resten säljs till materialåtervinning och blir till nya galgar, hinkar och andra platsprodukter.

Allt använt kontorspapper och alla tidningar samlas in och skickas till återvinning och blir till nytt tidningspapper.

Natura 2000

Gekås Ullared är beläget vid Högvadsån, i ett så kallat Natura 2000-område. Det finns ca 4000 Natura 2000-områden i Sverige som EU betecknar som särskilt skydds- och bevarandevärda. För oss innebär det att varje utbyggnad av destination Gekås Ullared genomgår en noggrann granskning av länsstyrelsen som säkerställer att projektet inte påverkar naturen i området på ett negativt sätt.

Energiförbrukning

Vi jobbar aktivt med att minska all onödig energiförbrukning i hela vår verksamhet. Vi använder bland annat närvarostyrning för belysning, temperatur och ventilation, vilket innebär att ljuset släcks och temperaturen sänks automatiskt när platser är obemannade eller varuhuset stänger. Ventilationen i varuhuset styrs efter behov. All el som används i vår verksamhet kommer från förnyelsebara källor.

Vindkraft

Gekås AB är delägare i en stor vindkraftpark, där vår andel står för ca 50 procent av koncernens årliga energiförbrukning.