Textilreturen

Vad är Textilreturen?
Textilreturen är ett samarbete mellan Gekås Ullared och biståndsorganisationen Human Bridge. Tillsammans driver vi en verksamhet för textilinsamling där återanvändning och återvinning är två viktiga nyckelord. Grundtanken har sedan starten varit att samla in begagnat material och ge gamla kläder och hushållstextilier ”nytt liv” och nya användare. Att återanvända textilier innebär en vinst för miljön och spar på jordens resurser vatten- och energiresurser, och minskar dessutom kemikalieanvändningen.

Vid Gekås centrallager, två kilometer från varuhuset, finns en bemannad sorteringsanläggning där du kan lämna dina textilier. Du kan också lämna dem i någon av alla gröna insamlingsboxar som finns uppställda på varuhusets parkering, vid hotellet och i Gekåsbyn.

 

Gekås egna hållbarhetsambassadörer Fernanda, Anne Beth, Erik och Roger besöker Textilreturens sorteringsanläggning i Ullared för att lära sig mer om deras arbete.

 

Vad kan jag lämna?
På Textilreturen tar vi emot textilier i alla dess former. Både hela och trasiga begagnade kläder, underkläder, sängkläder och badlakan. Även hela skor (gärna hopknutna i par), väskor, bälten, hattar, filtar och accessoarer tas emot.

Textilleksaker i bra skick kan säljas i second hand-butik eller skickas som bistånd.

 

Vad händer med textilierna?
Alla textilier du skänker tas om hand av Textilreturens personal på sorteringsanläggningen i Ullared. Här sorteras materialet efter skick och kvalitet och delas upp i fyra kategorier:

  1. Säljs i Human Brigdes svenska second hand-butiker.
  2. Säljas i second hand-butiker i Östeuropa.
  3. Skänkas som bistånd.
  4. Säljs till återvinningsindustrin.

På Textilreturens sorteringsanläggning i Ullared tar Human Bridges personal hand om allt som skänks.

 

När du lämnar dina kläder på Textilreturen kan du vara säker på att sakerna tas om hand på ett seriöst sätt, och att din insats verkligen gör nytta. Dessutom bidrar du till att minska sopberget som till stor del består av bortkastade textilier.

 

Mitte Johansson är ansvarig på Textilreturens sorteringsanläggning i Ullared.

 

Vart går pengarna?
Allt överskott från insamlingen och försäljning i svenska och utländska second hand-butiker går till biståndsinsatser runt om i världen. Det sker genom leverans av kläder till främst Afrika, Östeuropa och Mellanöstern. Human Bridge arbetar också med insamling av sjukvårdsmaterial som skänks från sjukhus, vårdinrättningar och företag. Utrustningen gås igenom, sorteras och lagas för att sedan kunna skickas iväg som bistånd. Genom dessa biståndssändningar får sjukhus och kliniker runt om i världen tillgång till testad utrustning som blir till stor hjälp för många människor.