Restauranger

Sedan hösten 2010 har Gekås Ullared bedrivit restaurangverksamhet på plats i varuhuset. Detta för att ytterligare serva våra kunder och ge dem en bra shoppingupplevelse. Idag är Gekås restauranger i varuhuset en självklar och uppskattad del av besöket.

Inköp

När vi gör våra inköp startar vi med en planering där behovet av produkter gås igenom.  Vi kontrollerar leverantörens miljö- och hållbarhetsarbete genom att se på deras certifikat för detta. Har vi möjlighet köper vi gärna närproducerat och närodlat. Allt handlas genom olika svenska grossister och leverantörer, vilket gör att vi inte importerar något själva till Restaurangbolaget. En sak som alltid följs upp med leverantören är att de har rätt tillstånd och certifikat för att kunna leverera livsmedel till restauranger i Sverige.

Transport

Vi försöker samla de flesta av våra inköp via så få leverantörer som möjligt och har en stor huvudleverantör där vi köper det mesta till Restaurangbolaget. De transporter som sker för livsmedel görs främst via lastbil. Det är viktigt att varorna transporteras på rätt sätt speciellt då det gäller livsmedel som kyl- och frysvaror.

Förvaring/Tillverkning

Vi försöker inte ha mer på lager än vad vi kan göra av med på ca 5 dagar. Detta beror på att det är mycket färskvaror som har ”bäst-före”-datum. Det beror också på att vi inte har så mycket utrymme på våra avdelningar för att kunna lagra produkter under en längre tid. Vi försöker alltid hålla våra kalkyler så att alla portioner håller samma klass och storlek.

Försäljning/Servering

För att kunna erbjuda fräsch och nylagad mat så tillverkar vi mindre mängder åt gången under de tider vi har öppet i våra restauranger. Detta leder även till mindre mat-spill.

Återvinning

Källsortering är en självklarhet för oss och detta görs på i stort sett allt. De matrester som blir över sorteras och mals i matkvarnen för vidare hantering och produktion av bio-gas. Plast, plåt, kartonger och andra förpackningar separeras och återvinns.

Råvaror

Våra råvaror kommer från våra svenska grossister och leverantörer som förser oss med bra mat från sina tillverkare. Vi ser gärna att lokala och närproducerade råvaror används i största möjliga utsträckning.

Kyckling – endast svensk kyckling i varuhusets restauranger.

Svensk kycklingproduktion i flera avseenden följer höge krav i form av svenska lagar och andra bestämmelser än i andra länder. Mervärdena baseras bland annat på:

Ägg – Endast ägg från frigående höns i rena skalprodukter och egna produkter.

Fisk – MSC certifierad fisk serveras i våra restauranger.

Kolsyra – Green Origin: Klimatsmart kolsyra i våra dryckesautomater.

Kaffe – UTZ-certifierat kaffe serveras i våra restauranger och kaféer.