För en hållbar garderob

Prisvärda baskläder har alltid varit ett signum för Gekås populära varumärke Basic You. Under våren gör vi en uppdatering och Basic You blir en del av Gekås hållbarhetsarbete genom smartare förpackningar och en storsatsning på ekologisk och GOTS-certifierad bomull.

 

Basic You har funnits länge och är ett av Gekås Ullareds egenproducerade varumärken inom både dam-, herr- och barnkläder. Tack vare god kvalitet och bra passform har plaggen blivit populära storsäljare i sortimentet.

– Kunderna gillar verkligen vårt eget basutbud. På damavdelningen har Basic You stått för en stor del av försäljningen. Våra kunder vet att de alltid kan fylla på sina garderober med prisvärda basplagg i rätt färger och modeller från Gekås. Därför ville vi jobba vidare sortimentet och göra det ännu bättre, säger Anne Faxén som är sortimentschef för varuhusets tre konfektionsavdelningar.

 

STORSATSNING PÅ EKO

En av de saker som Gekås Ullared har fokuserat extra mycket på just vad gäller Basic You är hållbarheten. Och det på flera sätt. Borta är i princip alla onödiga och miljöpåverkande plastförpackningar. De har istället ersatts av återvinningsbara kartonger i papp. Och all bomull som används i plaggen är nu ekologisk, berättar Gekås Ullareds hållbarhetssamordnare Jonna Laakso.

– I Basic You-kollektionen finns många ”nära huden”-plagg som strumpor, linnen, underkläder och inte minst babykläder. Då känns det extra bra att kunna erbjuda plagg där hela tillverkningsprocessen följer ett omfattande regelverk med krav på hållbarhet, säger hon.

Gekås Ullared har valt att arbeta med certifieringen GOTS när det kommer till ekologisk bomull. GOTS står för Global Organic Textile Standard och är en internationell märkning för kläder och textil i naturfiber. Den innebär att hela tillverkningen uppfyller hårda krav både vad gäller miljö- och arbetsförhållanden. Alla moment är reglerade genom hela tillverkningen av ett färdigt plagg.

 

– Om du som kund väljer en GOTS-märkt produkt hjälper du till att ta ansvar för miljön och för de sociala förhållandena genom hela produktionskedjan. Från bönderna som odlar bomullen och arbetarna som plockar den, till hur tyget färgas och arbetsmiljön för sömmerskorna som syr kläderna, förklarar hon.

Efterfrågan på mer ansvarsfullt producerade och mindre miljöpåverkande kläder ökar, och det möter Gekås genom att ha just GOTS-certifierade bomullsplagg i varuhuset, men också andra nya material.

– Vi kontrollerar inte bara fabrikerna som tillverkar Basic You, utan all tillverkning av våra produkter. Alla leverantörer ska följa vår uppförandekod och för att säkerställa detta gör vi egna besök på fabrikerna. Det genomförs också externa kontroller av certifierade tredjepartsföretag. Utöver GOTS-certifierad bomull jobbar vi också för att erbjuda kläder i mer miljövänliga material som återvunnen polyester, lyocell och bambu, säger Jonna.