Human Bridge

Human Bridge är en biståndsorganisation som genomför materialrelaterade projekt. I samarbete med Human Bridge startade Gekås 2012 Textilreturen, en återvinningsstation där begagnade textilier blir bistånd i form av sjukhusutrustning och handikapphjälpmedel.

Insamling

Runt om i destination Ullared finns textilreturens insamlingsboxar, där ni kan lämna kläder och andra textilier. Textilier och kläder som lämnar till Textilreturen tas om hand av personal från Human Bridge. Det som tas emot är både hela och trasiga begagnade kläder, plagg, underkläder, sängkläder, handdukar och hushållstextilier. Hela skor, handväskor, filtar, skärp, hattar och accessoarer. För att kunna användas måste textilierna hållas torra. Allt material sorteras, i första hand för att återanvända de begagnade textilierna på nytt. Detta är det allra bästa för miljön och fyller ett stort behov för många människor.

Vad händer med insamlade textilier, skor leksaker?

Alla textilier och kläder som lämnas till Textilreturen sorteras av personal från Human Bridge. Det som inte längre lämpar sig för fortsatt bruk sorteras i flera olika kategorier för återvinning. En liten men viktig del är att ta tillvara fiber för nyproduktion av tyg. Vissa delar av fibrerna kan bli råvara för annat som exempelvis filtar, isolering med mera. Personalen från Human Bridge väljer vilka kläder som går till direkta biståndsinsatser och vad som ska säljas i deras second-hand butik. Alla pengar som Textilreturen genererar går till att samla in, reparera och skicka ut sjukvårdsmaterial och handikapputrustning till de platser i världen som behöver den mest.

Hjälpen når fram

När du lämnar kläder till Textilreturen kan du känna dig trygg i att dina textilier tas om hand på ett seriöst sätt och att dina insatser verkligen gör nytta. Dessutom bidrar du till att minska sopberget, som till stor del består av bortkastade textilier.

Läs mer om Human Bridge