Utflyktsmål

Ullared ligger mitt i ett mycket naturskönt område och har flera utflyktsmål. Ta en promenad i den natursköna skogen i Ullared eller åk in till de fina sommarstäderna Falkenberg och Varberg.

Passa på att uppleva mer av allt som Halland har att erbjuda när du ändå är på besök i Ullared. Här finns mängder av prisbelönta destinationer, gömda juveler och nya upplevelser att besöka, bara en kort resa från Gekås.

1. Vallarnas friluftsområde
Vallarna är Falkenbergs största park, 270 000 kvadratmeter kring Ätran som rinner genom staden. Förutom ett rikt natur- och djurliv (här finns till och med ett minizoo) hittar du även ett utegym, en skatepark, ett parkourområde och en äventyrsbana som även de små klarar av. Doktorspromenaden längs med vattnet är en Instagramvänlig promenadrunda på ungefär 2 kilometer.

Gekås tipsar
Köp med dig godsaker och en filt till en picknick i parken. Vuxna kan vila och barnen kan leka!

2. Rian designmuseum
På Skepparesträtet i Falkenberg ligger Rian designmuseum, fullt med design, konst och kulturhistoria. Inträdet är gratis för alla under 19 år. I ateljén är olika material framdukade för en kreativ skaparstund utan kostnad, här finns utställningar och till och med ett smyckes­bibliotek. Rian har alltid något på gång, och mycket att berätta om Hallands rika konst- och kulturhistoria, arkitektur och design – så kolla in kalendariet på rian.se.

Gekås tipsar
Får du designinspiration efter besöket på Rian, ta en runda på Gekås till hemmet-avdelning!

3. Lilla Napoli
På Halmstadvägen i Falkenberg ligger något som mest ser ut som en pyntad byggbyscha men som har blivit ett utflyktsmål för ­långväga gäster enbart på grund av pizzan. Den är ­napolitansk, vilket bland annat innebär att den tillagas i extremt het ugn under kort tid. På Lilla Napoli bokar man med fördel sin deg och exakt tid då den ska vara klar i förväg på hemsidan ­lillanapoli.se för att vara säker på att inte bli utan. Missa inte efterrättspizzorna!

Gekås tipsar
På andra våningen i varuhuset har vi ­tillbehören som gör dig till pizzakung vid grillen! Och ingredienserna hittar du förstås på vår ­livsmedelsavdelning.

4. Knystaforsen
Knystaforsen utsågs till årets ­resmål förra året av Dagens Industri. Så missa inte att åka cirka 40 minuter från Gekås och besök restaurangen som ligger i ett gammalt sågverk i Hallands äldsta brukssamhälle Rydöbruk. Här finns industri­känsla, danskt rustikt gemyt (ägarna Eva och Nicolai är från Danmark) och mat från naturens eget skafferi som tillagas över öppen eld.
Läs mer på knystaforsen.se.

Gekås tipsar
Boka barnvakt för kvällen och ladda med nya sällskapsspel som underhållning medan de vuxna får en barnfri kväll!

5. Gunnagård
Bara några kilometer väster om Ullared ligger byn Svartrå, och där hittar man Gunnagård, gården på landet som är en oas för upptäcktsglada barn. Här finns spel och en stor lekplats med gungor, och barnen kan leka i Gunnars kiosk och ­Cajsas kök. I barnens zoo kan barnen träffa getter, får, minigrisar, ankor och kaniner. Och i äventyrsskogen kan barnen leka och busa av sig i någon av de fler än 15 stationerna. På Gunnagård kan man äta gott på BBQ-restaurangen eller på ­gårdens våffelkafé. Sommartid arrangerar Gunnagård också konserter och här har artister som Smith & Thell, Lasse Stefanz och Timo Räisänen stått på scen. Läs mer på gunnagard.com.

Gekås tipsar
Ladda upp med vatten och något snabbt att stoppa i sig som nötter och frukt för att hålla uppe energinivån när barnen upptäcker och leker loss.

6. Borrås Skåra
Sagomagi hittar du i Värö norr om Varberg ungefär 40 minuters bilväg från Gekås där den mytomspunna Borrås skåra sträcker sig 100 meter rakt genom berget. Väggarna reser sig 10 meter upp över den smala gången som bara är en halvmeter bred på vissa ställen. Här skulle filmen Ronja ­Rövardotter ha spelats in, men klyftan var för smal för hästarna. Här finns också ett fastkilat klippblock och en bit bort en ­rövargrotta.

Gekås tipsar
Borrås skåra är perfekt för naturskönt foto, både av helhet och detaljer. Köp ramar på Gekås och skriv ut i svartvitt när du kommer hem.

7. Apelviken
Känt för både lugnet på kurort och ­adrenalinet bland surfvågor – Apelviken en halvtimme från Gekås är en plats för alla smaker. Den stora semester­anläggningen med samma namn består av camping och hotell och har massor av ­aktiviteter – om man skulle råka tröttna på att bara ligga och slappa på den härliga ­sandstranden och doppa sig i havet. För dem som stannar över natt ingår en hel del ­aktiviteter i priset, som till exempel surfkurs. Kolla in ­dagens äventyr i kalendariet på apelviken.se.

Gekås tipsar
Sugen på bra rull under skate- eller long­boarden? I Apelviken finns en av Varbergs bästa backar – och utrustningen hittar du förstås på Gekås sportavdelning.

8. Kattegattleden
Hela sträckan från Göteborg till Helsingborg är nästan 40 mil lång, men man kan såklart cykla bara en liten kortare sträcka genom Halland. ­Utgår du från Falkenberg får du en fin tur ­oavsett om du väljer att cykla norrut eller ­söderut. Passa på att cykla långsamt genom staden och längs strandpromenaderna, för där finns mycket att upptäcka och njuta av. Läs mer och planera på kattegattleden.se.

Gekås tipsar
Glöm inte hjälmen! I varuhuset finns hjälmar med Mips samt andra tillbehör till cyklar i alla storlekar.

9. Åkulla Outdoor Resort
Bara femton minuter från Gekås, intill Yasjön mitt i vackra bokskogar, hittar du Åkulla Outdoor Resort. Ett nav för utomhusaktiviteter året om, som löpning eller vandring längs utmärkta leder, cykel eller golf. På sommaren kan du ­dessutom åka linbaneflotte eller hyra kanot, båt eller SUP och utforska Yasjön, som förstås också är toppen att bada i. På resorten går det också att bo över och äta god mat av lokala råvaror. Eller beställa med sig ett matpaket ut i ­naturen. Kolla hemsidan akullaresort.se för öppettider, menyer och erbjudanden.

Gekås tipsar
Varför inte packa badkläder och fika och ­premiärpumpa upp din nyinköpta SUP på Yasjön?!

10. Getteröns naturreservat
I Getteröns naturreservat häckar eller rastar 170 fågelarter, och det är nästan alltid någon sällsynt och kanske långväga gäst på besök. Platsen är ett av fågelskådarnas favoritställen i ­Nord­europa och ligger strax norr om Varberg, med ­perfekta förutsättningar att se allt från havsörn till smådopping. Här finns också ett Naturum med guidade turer, föreläsningar, butik, kafé och utställningar. Läs mer på getteron.com.

Gekås tipsar
Skaffa kikare till alla i familjen och fågelskåda tillsammans

11. Prostens Pizza
Prostens pizza finner du i Skrea en bit utanför staden. På denna natursköna plats har Lisa Lemke och Marcus Nordgren skapat en oas för ­avslappnat umgänge och goda pizzor. Här ­serveras tunna, krispiga pizzor i romersk stil, tillagade av lokala råvaror.

12. Ästad Vingård
Bara ett par mil från Gekås Ullared finns ett riktigt guldkorn i form av en ekologisk vingård med spa och restaurang med stjärna i Guide Michelin. Här kan du finna lugnet i Sinnenas spa, uppleva naturen in på knuten och avnjuta en skandinavisk avsmakningsmeny på Restaurang Äng.

13. Ackebergs

I Skogstorp, strax utanför Falkenberg, bjuder ­Ackebergs in till spontant pizzahäng under ­sommarmånaderna. Här njuter du av ­napolitanska pizzor i härlig miljö med utsikt
över det ­halländska kustlandskapet.

14. Varbergs fästning
Känn historiens vingslag på Varbergs fästning. Förutom ­fantastisk miljö och havsutsikt finner du här Hallands kulturhistoriska ­museum med spännande utställningar för alla åldrar. Följ med på en ­visning av fästningen och missa inte den unika Bockstensmannen, ­kvarlevorna av en av Europas bäst bevarade medeltidsmänniskor.

15. Yngeredsforsen – Döda fallet
Utmed Hallands vackraste väg, mellan Gällared och Askome, finns den fascinerande Yngereds­forsen. Vid den gamla ­kraftstationen från 1900-talets början kan du gå på ­upptäcktsfärd i den torrlagda forsen och ta del av dess ­intressanta ­historia. Packa matsäcken och ­upplev naturen på nära håll.

16. The lighthouse escaperoom
Ett escaperoom är ett klurigt och spännande sätt att umgås med vänner och familj. I Gällared, strax utanför Ullared, kan ni utmana er själva och uppleva ­spänningen i ett escaperoom. Här testas er förmåga till samarbete och problemlösning när ni ska lösa ett mysterium med hjälp av föremålen som finns i rummet.

Tips på fler utflyktsmål

Ekomuseum nedre Ätradalen
Under namnet Ekomuseum nedre Ätradalen finns inte mindre än 78 besöksmål samlade. Här finner du såväl natursköna platser som duktiga hantverkare.

Åkulla bokskogar
Åkulla bokskogar är ett 50 kvadratkilometer stort naturområde fullt av spännande turistmål med allt från verksamheter med övernattning, mat och aktiviteter till små, unika museer hos privatpersoner.

Öströö Fårfarm
Här har ni ”Sveriges mesta fårfarm”, som man kallar sig. På Öströö är det ständigt en massa spännande aktiviteter på gång, främst under vår och sommar. Åk ut på lammsafari, eller se lammen skutta i hagen samtidigt som du tar en fika.

Yttra Berg
I naturreservatet Yttra Berg utanför Gällared kan du njuta av ett vackert odlingslandskap, och känna historiens vingslag. Ta en tur på vandringsstigarna, eller besök det intressanta gårdsmuseet.

Wismens Natur & Fiske
Hos Wismens Natur & Fiske kan du fiska, grilla, få en rogivande behandling, gå på tur eller ro ut på en stilla sjö. På gården finns smedja, linbasta och vedeldad stenugn från 1600-talet.

Världsarvet radiostationen i Grimeton
Grimetons radiostation antogs till världsarvslistan 2004 med följande motivering:
”Varbergs Radiostation i Grimeton är ett unikt och enastående monument som representerar utvecklingsprocessen inom kommunikationsteknologin under perioden efter första världskriget.”

Ästad gård
Ästad gård är ett modernt upplevelseföretag i en rustikt lantlig miljö. Här kan du utmana kompisarna i ”Fångarna på gården”, eller slappna av i den härliga spa-miljön. Perfekt för konferensgrupper, möhippor, svensexor, firmafester, eller om du bara vill komma bort och andas ett tag.

Örnatorpet Ullared
På Örnatorpet kan du ta det lugnt och njuta av stillheten. En oas med hästar, katter och hundar med naturen precis runt husknuten. Välj om du vill bo i stuga eller lägenhet. På Örnatorpet Ullared är hundar, katter och hästar alltid hjärtligt välkomna.

Ätrans Turist & Fritid
Ätrans Turist & Fritid är en fritidsanläggning med stugboende, tempererat utomhusbad under sommaren, träningsanläggning med idrottshall, fotbollsplaner och Sveriges sydligaste skidskyttebana. Här kan du även paddla kanot, fiska och vandra runt vackra vyer runt Eseredssjön.