breadcrumb
Vårt miljöarbete

Vårt miljöarbete

Vi på Gekås Ullared har sedan tidigt 1990-tal arbetat hårt med vårt miljöansvar. Under Hållbarhet kan du läsa mer om vad vi arbetar med på plats i Ullared men även i nätverk och tillsammans med våra levarantörer. Vår ambition är att åstadkomma en så liten miljöbelastning som möjligt och vi arbetar med en rad olika åtgärder med syfte att minimera miljöpåverkan i verksamhetens vardag.


Textilreturen i Ullared. Återvinning av dina gamla kläder och textilier. Säljs i second hand eller skänks till behövande.
Textilreturen
Textilreturen, en återvinningsstation där begagnade textilier tas om hand. Rensa ut i garderoben därhemma och ta med på din shoppingresa till Gekås! Läs mer om Textilreturen >>

Textilreturens öppettider:
Mån-fre kl.08.00-17.00
Lunchstängt kl.12.00-13.00

Biogas
Gekås Ullared satsar på biogas. Vi är därför delägare i Falkenbergs Biogas AB. Projektet är ett samarbete mellan E.on, Falkenbergs kommun och Gekås Ullared AB som alla är delägare och finansiärer i bolaget. Alla matrester från Restaurangen, Kaffebaren, Sportbaren och Salladsbaren, samt livsmedel från varuhuset som måste kasseras, blir till biogas som sedan används som fordonsbränsle. Vi har en fordonspark på 40 poolbilar där merparten går på biogas.

Ladda din elbil
Eftersom vi har många besökare som kommer till oss i bil, vill vi erbjuda miljövänliga alternativ bl.a. genom laddningsplatser för elbil. Dessa finns fördelade ute i hela vår anläggning.

Ladd-uttagen är av Typ 2 för utomhusbruk (16-32A 230V, 3,7–7,4 kW). Här kan du ladda din bil medan du handlar. Tänk på att ta med egen laddkabel.

Läs mer om våra parkeringar och var du hittar laddplatser >>

 

environment-img-01

Shoppingbussen
År 2015 åkte 76 115 resenärer med Shoppingbussen. Tillsammans har alla kunder som åkt med bussen under året, istället för att köra med sin egen bil, besparat vår miljö ett CO₂-utsläpp på 25 410 kg. vilket nästan motsvarar mängden bensin som 9 normalfamiljer förbrukar under ett års bilåkande.

Läs mer om Shoppingbussen här!

Återvinning

Wellpapp – Gekås återvinner 3 000 ton wellpapp per år, som sedan blir till nya kartonger. Om all vår återvunna wellpapp skulle göras till nya lådor av standardmåttet 30x30x40cm, så skulle vi fylla hela vårt varuhus med staplade lådor från golv till tak.

Mjukplast – Vi återvinner ca 200 ton mjukplast varje år. Av den återvunna mjukplasten används ca 25 ton till att göra nya gula Gekåskassar. Av resterande 175 ton mjukplast blir det 2,7 miljoner sopsäckar av vanlig modell som säljs i butiken.

Galgar – Varje år lämnar kunderna över 4,5 miljoner galgar i träbingarna vid kassan. Dessa hämtas och sorteras sedan för hand av vår personal. En del galgar återanvänds, medan resten säljs till materialåtervinning och blir till nya galgar, hinkar och andra plastprodukter.

Kontorspapper och tidningar – Allt använt kontorspapper och alla tidningar samlas in och skickas till återvinning och blir till nytt tidningspapper.

 

Natura 2000
Vårt varuhus är beläget invid Högvadsån, i ett så kallat Natura 2000-område, detta är alltså ett av cirka 4000 områden i Sverige som av EU betecknas som särskilt skydds- och bevarandevärda. För oss innebär det att varje utbyggnad av såväl varuhuset som Gekåsbyn genomgår en noggrann granskning av länsstyrelsen som säkerställer att projekten inte påverkar naturen i området på ett negativt sätt.

Energiförbrukning
Vi jobbar aktivt med att minska energiförbrukningen i alla led av vår verksamhet. Vi använder närvarostyrning för både belysning, temperatur och ventilation, vilket innebär att ljuset släcks och att temperaturen sänks automatiskt på platser som är obemannade eller när varuhuset är stängt. Ventilationen i varuhuset styrs efter behov. Allt för att ingen energi ska gå åt i onödan. All el som används  i våra verksamheter kommer från enbart förnyelsebara källor.

Vindkraft
Gekås AB är delägare i en vindkraftspark, där vår andel står för cirka 50% av koncernens årliga energiförbrukning.