Storkök med finess

Möt Mikael som lagar mat till både kunder och personal på Gekås. Både färdigrätter med egna såser, mat från grunden och allt oftare med råvaror från bygden. Hur är det egentligen att kocka på Sveriges största besöksmål?

Mikael Stippa var skoltrött när han sökte sig till hotell- och restauranglinjen på gymnasiet. Men rätt snabbt upptäckte han tjusningen med matlagning. Det var för över 20 år sedan och livet bland grytorna har fortsatt.

– Jag märkte ganska snabbt att det var roligt, berättar Mikael. Efter skolan jobbade jag en del i krogbranschen, men jag tröttnade på alla sena kvällar och nätter. Här är schemat mycket bättre, jag får jobba på dagtid och kollegorna är trevliga. Vi umgås även mycket på fritiden, tillägger han.

Storkök med egna smaker
På Gekås är det stora volymer med mat som ska serveras, varje dag! I Restaurangen arbetar vi med färdiga rätter och blandar ihop egna såser med det där lilla extra.
– I Personalrestaurangen sätter vi kockar matsedeln tillsammans, berättar Mikael. Vi lagar det mesta från grunden och köper in mer och mer ekologiskt och närproducerat. Nu har vi även en kock ute i Personalrestaurangen på lunchen som hjälper till att lägga upp maten så att det ser fint ut på tallriken. Du äter ju med blicken också!

På menyn hemma hos Mikael
– Förut, när jag hade små barn och mycket idrott så blev det en del halvfabrikat – då behövde det gå snabbt. Nu har jag mer tid, så jag lagar maten från grunden hemma också. Det blir ju både bättre och godare, konstaterar han.