Tillbaka till nyheter
Västkustägg levererar ägg från halländska gårdar

Västkustägg levererar ägg från halländska gårdar

Den 28 december 2023

Tillbaka till nyheter

I Eldsberga på den halländska landsbygden har Västkustägg paketerat ägg i 50 år och genom tre generationer. Idag är det Oscar Olsson som ­tillsammans med systern Emmy Olsson driver familjeföretaget vidare med nya innovationer och en tydlig hållbarhetsambition.

Västkustägg distribuerar sina ägg i samarbete med tre andra familjeägda packerier och hönserier. Tillsammans bildar de säljorganisationen Stjärnägg som levererar färska, svenska ägg från närmare hundra certifierade äggbönder.

 

Det var Oscar och Emmys farfar Helge som startade hönseri hemma på gården i Eldsberga på 1960–talet. Två decennier senare tog föräldrarna Terje och Anita Olsson över. De hade som mest 45 000 höns och började leverera ägg direkt till butikerna, något som var helt nytt i början av 1990-talet. Efter millennie-skiftet valde man att avveckla gårdens egen äggproduktion och utvecklade istället verksamheten till ett modernt packeri. Oscar började i familjeföretaget 2005 och tog 2011 över stafettpinnen som vd för Västkustägg.

   – Tillsammans är vi 15 medarbetare som packar ungefär 2,5 miljoner ägg i veckan, berättar Oscar. Och den siffran når vi upp till tack vare en storsatsning som gjordes 2018. Vi byggde ett nytt lager på 1 000 kvadratmeter, satte in en tvättanläggning och investerade i en äggpackningsmaskin från Holland med kapacitet att hantera 120 000 ägg i timmen.

Västkustägg distribuerar sina ägg i samarbete med tre andra familjeägda packerier och hönserier. Tillsammans bildar de säljorganisationen Stjärnägg som levererar färska, svenska ägg från närmare hundra certifierade äggbönder till butiker och restauranger i hela landet.

 

Ägg är ett fantastiskt livsmedel. Det innehåller nästan allt vi behöver för att växa och må bra. Dessutom är ägg både hållbart och klimatvänligt. Svenska ägg har en stämpel där du bland annat kan utläsa hur ägget har producerats och vilken gård det är ifrån.

 

Lokala ägg till Gekås kunder

Västkustägg har sju lokala hönsgårdar som förser packeriet med ägg. De finns alla i södra Sverige, från Ängelholm upp mot Halmstad, Falkenberg och Varberg.

   – Vi ansvarar för att leverera frigående och ekologiska ägg längs hela västkusten. Alla våra gårdar finns lokalt och äggen behöver därför inte fraktas runt i onödan, utan de produceras, transporteras och konsumeras inom samma område, säger Oscar.

Den svenska äggkonsumtionen har ökat under 2000-talet och i genomsnitt äter vi 5,3 ägg under en vecka, vilket blir 247 ägg per person om året. Som livsmedel är ägg proteinrikt och innehåller viktiga fettsyror, vitaminer, mineraler och antioxidanter som kroppen behöver.

   – Vi märker definitivt av att äggkonsumtionen har ökat stadigt! Allt fler vill leva hälsosamt och har då fått upp ögonen för vilket näringsrikt livsmedel ägg är, säger Oscar.

Västkustägg är varuhusets största äggleverantör och producerar bland annat Gekås Ullareds egna äggfack med 20 ägg från frigående höns på lokala gårdar.

– Västkustägg har försett Gekås Ullared med ägg i snart 10 år. Det är en stor kund och vi är väldigt stolta över att ha det förtroendet, säger Oscar.

 

Oscar Olsson driver familjeföretaget Västkustägg tillsammans med sin syster Emmy Olsson. De strävar efter att vara Sveriges effektivaste äggpackeri och arbetar aktivt med hållbarhetsfrågor.

 

Nytänkande hållbarhetsprojekt

Västkustägg är ett företag med tydligt hållbarhetsfokus som ständigt hittar möjligheter att arbeta smartare och mer klimatneutralt. De optimerar såväl förpackningar som transporter för att göra dem så hållbara som möjligt, ser till att allt äggkross blir till nya livsmedel och deltar i flera utvecklingsprojekt.

   – Stjärnägg har tillsammans med våra foderleverantörer utvecklat ett sojafritt foder som får sitt protein från närodlade grödor. Dessutom har vi inlett samarbete med slakteriet Håkantorp för att på ett bättre sätt ta vara på köttet från värphöns och ge svenska livsmedelsbutiker möjlighet att sälja hel höna, förpackad och fryst, till sina kunder.

Dessutom är Västkustäggs anläggning delvis självförsörjande på el tack vare den egna solcellsparken som är monterad på både mark och tak.

   – Våra solceller producerar cirka 450 000 kilowattimmar per år, vilket gör anläggningen självförsörjande på el under soliga dagar. Resterande behov täcker vi upp med att köpa in 100 procent förnybar el. Västkustäggs vision är att vara Sveriges effektivaste äggpackeri, det innefattar att måna om miljön och investera både tid och resurser för en hållbar framtid, avslutar Oscar.

 

På packeriet går varje ägg igenom noggranna kvalitetskontroller. Därefter sorteras de efter storlek, tvättas, stämplas, förpackas och datummärks. Västkustägg har automatiserade robotar som besparar personalen många tunga lyft.

 

Gekås Ullareds äggfack innehåller 20 lokalproducerade ägg som är förpackade med 60 procent återvunnen plast.

 

 

Visste du att …

• Under påskveckan äter vi svenskar ungefär 70 miljoner ägg – en ökning på 50 procent.

• 78 procent av alla svenskar tycker att ägg alltid ska finnas i kylskåpet hemma.

• Det tar 25 timmar för en höna att bilda ett ägg.

• I ägg finns alla vitaminer som din kropp behöver, förutom C-vitamin.

• Svenska ägg är kategoriserade som en klimatsmart råvara av Världsnaturfonden.

• I Mexiko äter man mest ägg i hela världen, närmare bestämt 380 ägg per person och år.

• I Sverige äter vi årligen 247 ägg per person.