Tillbaka till nyheter
Padelfebern stiger i Ullared

Padelfebern stiger i Ullared

Den 21 april 2022

Tillbaka till nyheter

Alla som ännu inte provat padel, räck upp en hand! Sveriges nya folksport växer så det knakar, och nu öppnar Gekås äntligen upp två utomhusbanor i Gekåsbyn.

Kanske är det en efterhandskonstruktion, men det sägs att padel uppfanns av en rik mexikan som 1969 ville bygga en tennisbana men inte hade riktigt med plats. Istället blev det en muromgärdad bana, tio meter bred och tjugo meter lång. Med ett nät på mitten blev det en tennisliknande sport där väggarna fick vara med i spelet. Redan innan fanns en sport som hette paddle tennis, och från den inspirerades mexikanen att använda trärack. Och vips var en ny sport född.

Enrique Corcuera, som mexikanen hette, och hans rika vänner i badorten Acapulco spelade tillsammans. En av vännerna tog med sig sporten hem till Marbella i Spanien. En skåning på semester i Marbella fick idén att bygga en egen bana hemma i Grevie redan i slutet av 90­talet, men det var inte förrän kändisar som Jonas Björkman och Måns Zelmerlöw marknadsförde padel på bred front som intresset tog fart. Och i samband med pandemin fullkomligt exploderade det. Padel blev en sport för alla, enkel och social men ändå med avstånd.

För Gekås del har det varit en lång resa från idé till förverkligande eftersom man började planera för att bygga utomhus­padelbanor redan för ett par år sedan. Men på grund av materialbrist försenades bygget. År 2022 blir det äntligen av.

– Padel har ju blivit en folksport, så padelbanor är något som vi verkligen vill erbjuda våra besökare. Det känns jättekul att nu äntligen få till banorna på campingen i Gekåsbyn som vi pratat om så länge.

Patrik Levin har haft fullt upp sedan han började jobba på Gekås, och dessutom har han flyttat från sitt gamla padelgäng. Så istället för att spela fyra gånger i veckan som han gjorde förr, har det knappt blivit någon match på senare tid.

– Men nu laddar jag för premiärmatch på anläggningen. Och drömmer om att hinna spela efter jobbet, säger han.

Men vad är det då med padel som är så beroendeframkallande och smittande? Patrik Levin gillar att det är en social motionssport, och andra padelfantaster vittnar om att det är så enkelt att börja spela att alla kan vara med.

I början kanske man koncentrerar sig på att bara träffa bollen och få den över nätet, men efterhand kan man börja räkna poäng. Man behöver heller inte slå så hårt som i till exempel tennis eftersom bollen kan studsas mot väggen och banan är mindre. Och eftersom det vanligtvis krävs fyra spelare för match är det perfekt som en dubbeldejt­sport eller aktivitet för familjen. För ålder spelar ingen roll. Tack vare väggarna slipper man springa och hämta bortspelade bollar.

Gekås padelbanor öppnar i juni och finns att boka under maj månad. Du bokar bana via padelappen Matchi, som är gratis att ladda ner och där man ser alla banor och tider som finns tillgängliga. Där ser du också vilka öppettider som gäller. Du behöver alltså inte bo på campingen för att få spela på banorna där, och du behöver inte vara medlem i någon klubb för att testa. Banorna är öppna för alla, från nybörjare till proffs.

Här kan du läsa mer om Gekås Ullared Padel >>
Se vårt Padelsortiment här >>