Tillbaka till nyheter
Med fokus på hållbarhet!

Med fokus på hållbarhet!

Den 9 november 2023

Tillbaka till nyheter

På Gekås Ullared pågår ständigt arbetet för att skapa en mer hållbar vardag. Det går att göra skillnad i stort och smått och vi vill alltid arbeta smartare, samtidigt som vi tar hänsyn till både människor och miljö. Här kan du läsa om några av våra satsningar!

 

Utbildningsprojekt för nya medarbetare
Hållbarhet kopplat till våra medarbetare är verkligen en hjärtefråga för oss! Vi driver sedan 2022 ett pilotprojekt, i samarbete med Falkenbergs och Varbergs kommun, där sfi-elever (Svenska för invandrare) får varva intensiv språk-utbildning på plats i Ullared med praktik i Gekås Ullareds verksamheter inom restaurang och boende. Alla elever som klarar studier och praktik erbjuder vi säsongsarbete med goda chanser till fortsatt arbete. Ett riktigt vinn-vinn-koncept där vi hittar nya, duktiga medarbetare samtidigt som människor får en språngbräda in på arbetsmarknaden.

Miljöbyggnad Silver
Hösten 2023 slog vi upp portarna till en helt ny del av Hotellet. Närmare bestämt en 8 våningar hög byggnad som inhyser 154 hotellrum, restaurang och takbar. Vi kan stolt meddela att den nya hotelldelen har tilldelats certifieringen Miljöbyggnad Silver utifrån ett svenskt system för miljö-certifiering av byggnader. Miljöarbetet och byggnadens miljöprestanda granskas utifrån 16 kriterier där man bland annat tittar på byggnadens energianvändning, inomhus-miljö och materialanvändning.

 

Boende med Green Key
Både Gekåsbyn och Hotellet har tilldelats Green Key, en ledande internationell miljömärkning för anläggningar i turistbranschen. Kriterierna för att få certifieringen omfattar alla delar i verksamheten och ska leda till minskad miljöpåverkan. Det innebär till exempel att personalen utbildas särskilt i miljöfrågor, att det finns källsortering och att vi endast använder lågenergilampor och miljömärkta rengörings- och tvättmedel. Inom Gekås är Green Key ett verktyg för att lyfta miljöfrågorna högre upp på agendan och skapa medvetenhet och engagemang hos medarbetarna. Du som gäst kan hjälpa oss att bli mer klimatsmarta i vardagen, till exempel genom att tacka nej till städningen om du stannar mer än en natt, använda handduken flera gånger och släcka lamporna innan du lämnar rummet.

Gekås Ullared är en kraftresurs
Svenska kraftnät är en myndighet som bland annat har den viktiga uppgiften att upprätthålla kortsiktig balans mellan produktion och förbrukning av el i det svenska elsystemet. Balanseringen går ut på att säkerställa att det varje sekund tillförs lika mycket el till kraftsystemet som det förbrukas. Och här kommer Gekås Ullared in i bilden! Vi är nämligen, via vår samarbets-partner Bixia, en så kallad kraftresurs till Svenska kraftnät. Det innebär att vi vid kortvarig resursbrist låter Svenska kraftnät hämta effekt från varuhuset, till exempel genom att varva ner ventilationen under mycket korta stunder när behov föreligger. Den typen av åtgärder påverkar inte vår inomhusmiljö men är en viktig tillgång för Svenska kraftnät och deras arbete för stabilitet i det svenska elsystemet.

 

Våra egna vindkraftverk
Visste du att en stor del av all energi som används inom hela vår verksamhet kommer från Gekås egna vindkraftverk? En bit bort, i halländska Derome, snurrar vindkraftverk som producerar motsvarande hälften av all den energi Gekås Ullared förbrukar. En lokal och hållbar lösning!

 

Matrester i klimatsmart kretslopp
Gekås Ullared driver hela nio restauranger och en stor livsmedelsavdelning. Därför är det extra viktigt att vi arbetar smart med svinn och matrester. Vi är delägare i en biogasanläggning och redan i dagsläget omvandlas alla matrester till biogas och biogödsel. Men hur kan vi göra återvinningsprocessen ännu effektivare? I vårt nybyggda restaurangkök har vi installerat Greenbox, ett förbränningssystem som på mindre än 24 timmar omvandlar matresterna till ett torrt pulver som sedan kan användas i tillverkningen av biogas. Med det nya systemet siktar vi på att kunna minska antalet transporter till biogasanläggningen från två lastbilar i veckan till en varannan månad. I framtidsvisionen finns också ett än mer cirkulärt arbetssätt där pulvret från förbränningssystemet, som är en 100 procent steril biologisk massa, kan säljas som jordförbättringsmaterial till lantbruk eller kanske till och med direkt till kunderna i varuhuset.

 

Med båten till Ullared
I varuhuset finns över 140 000 unika produkter och var tionde minut anländer en lastbilsleverans med varor till våra lastintag. Men hur kommer alla varor till Sverige? Vi väljer i första hand båttransport och idag åker hela 99,9 procent av alla importerade varor med båt till Göteborg eller Halmstad för vidare färd mot Ullared.

 

Ambassadörer för hållbarhet
Säg hej till Gekås Ullareds hållbarhetsambassadörer! Monica, Charlotte, Eva och Alize jobbar alla i Gekås olika verksamheter, men under fyra år kommer de också att arbeta med företagets hållbarhetsfrågor och sprida kunskap och engagemang vidare till sina kollegor.

 

Samarbeten som gör skillnad
Hållbarhet är mer än bara elförbrukning och återvinning. Grunden för ett blomstrande samhälle är att människor lever ett liv med förutsättningar för god hälsa, möjlighet till självförsörjning och insikt om alla individers lika värde. Gekås Ullared samarbetar därför med organisationer som SOS Barnbyar, Hand in Hand, Human Bridge och Cancer-rehabfonden för att bidra till en bättre och mer hållbar vardag för människor världen över.   

 

Med solens kraft
På varuhusets och centrallagrets tak breder Gekås Ullareds solcellsanläggning ut sig. Respektive anläggning på 2 200 kvadratmeter producerar tillsammans cirka 440 000 kilowattimmar per år. Som en jämförelse motsvarar det all el som krävs för att driva den västra hotelldelen under sex månader.

 

Partner till Bris
Från 2023 är Gekås Ullared stolt partnerföretag till barnrättsorganisationen Bris. Vårt bidrag stöttar Bris i deras viktiga arbete att ge samtalsstöd åt barn i Sverige via telefon, chatt, mejl och i grupp. Gekås medarbetare kommer i sin tur få möjlighet att ta del av föreläsningar och webbinarier för att lära sig mer om barns rättigheter och hur Bris arbetar.