Tillbaka till nyheter
En hållbar vardag! Klimatsmarta matupplevelser

En hållbar vardag! Klimatsmarta matupplevelser

Den 2 maj 2024

Tillbaka till nyheter

Mindre matsvinn, gladare hönor och plantbaserade alternativ på alla menyer! På Gekås Ullared strävar vi hela tiden efter att jobba smartare, överträffa kundens förväntningar och samtidigt ta hänsyn till både miljö, djur och människor längs vägen. Läs mer om våra restauranger och hur vi arbetar för
att skapa mer hållbarhet i vår matvardag.

Bara frigående hönor
Inga hönor hör hemma i bur! Därför har vi sett till att endast använda ägg från frigående höns i de maträtter som vi tillagar och serverar i restaurangerna. Då har hönsen ett liv där de får möjlighet att ströbada, har reden att lägga sina ägg i och tillgång till sittpinnar i olika höjder.

Vi älskar tomma tallrikar!
Att lagom är bäst vet vi alla, men vad är egentligen en lagom stor portion när alla magar är olika? Vi brinner för att minimera matsvinnet och utvärderar ständigt vad vi kan göra för att nå målet. Serveringspersonalen får alla gå vår egen ”portionsskola” och vi lägger upp precis så mycket mat på tallriken som vi tror att våra gäster kommer att äta upp. Vill du ha mer potatis, eller kanske byta ut ett tillbehör mot ett annat? Bara säg till när du beställer! Vi anpassar oss med glädje efter dina önskemål för att minimera onödiga rester och samtidigt maximera nöjdheten.
Men jakten på matsvinnet slutar inte där! Varje tallrik hanteras manuellt före diskning. Och genom att se vad som ofta lämnas kvar får vi viktig kunskap för att kunna anpassa våra rätter och optimera menyn. Det hjälper oss att hela tiden bli bättre och endast servera det som verkligen uppskattas av våra gäster.

Svensk fågel
Från krispig kycklingburgare i Sportbaren och storsäljande kycklingfilé med BBQ-sås i Restaurangen till caesarinspirerad pizza med kyckling och bacon i Gekåsbyns Bistro. Det är lätt att förstå att just kyckling är en stor favorit bland gästerna i Gekås Ullareds alla restauranger. Och då känns det extra bra att kunna konstatera att all kyckling som vi serverar är svensk och märkt med Svensk Fågels välkända symbol Gula Pippin. Märkningen garanterar att kycklingen i alla våra rätter är kläckt, uppfödd, slaktad, förädlad och kontrollerad i Sverige. Det ger en frisk kyckling som vuxit upp under goda förhållanden, skyddad av ett flertal stränga kvalitetsprogram, på gårdar som arbetar klimatsmart.

100 % plastfritt såklart!
Plasttallrikar och plastbestick har vi sagt hej då till sedan länge, och nu har vi tagit ytterligare steg mot en mer hållbar matupplevelse i våra ­restauranger. Från och med 2024 tar vi bort alla engångsförpackningar som inte är biologiskt nedbrytbara och satsar istället på en mix av glas, porslin, plåt och papper. Just papper klassas nämligen som en förnyelsebar råvara, förutsatt att skogen återplanteras och avverkas på ett hållbart sätt. När ­träden växer fångar de upp koldioxid ur luften och lagrar kolet i träd och mark, vilket gör skogen till en fantastisk resurs för klimatet.

Kaffe från hållbara jordbruk
Allt kaffe som vi serverar här på Gekås Ullared är UTZ-­certifierat. Det innebär att såväl sociala som miljömässiga faktorer står i ­fokus när kaffet produceras. Genom ­certifieringsprogrammet kan kaffebönderna använda mer hållbara jordbruksmetoder som ger bättre grödor. De åtar sig också att upprätthålla goda arbetsvillkor, anpassa sig till klimatförändringarna och att ­skydda miljön där de verkar.

Svinngott från varuhuset
Gekås Ullared är Sveriges största dagligvarubutik där vår välfyllda frukt- och gröntavdelning är ett av dragplåstren. Här arbetar vi aktivt för att minska matsvinnet i vardagen och se till att varje liten frukt och grönsak kommer till ­användning. Det innebär bland ­annat att bra mat som inte kan ­säljas får nytt liv i vår personalrestaurang. Här ser våra kreativa kockar till att grönsaker ­förvandlas till vegetariska rätter, mogna frukter blir energirika smoothies och bär hamnar i goda bakverk. Hållbart – och väldigt svinngott!

Matrester i klimatsmart kretslopp
Med sammanlagt nio restauranger i och utanför varuhuset är det extra viktigt att vi arbetar smart med svinn och matrester. Gekås Ullared är delägare i en biogasanläggning och redan i dagsläget ­omvandlas alla matrester till biogas och biogödsel. Men hur kan vi göra återvinningsprocessen ännu effektivare? I vårt ­nybyggda kök till Restaurangen på plan 3 har vi installerat Greenbox, ett förbrännings­system som på mindre än 24 timmar omvandlar matresterna till ett torrt pulver som sedan används i framställningen av biogas. Med det nya systemet blir restprodukten betydligt mer koncentrerad och vi kan minska antalet transporter till biogas­anläggningen från två lastbilar i veckan till en varannan månad. I framtidsvisionen finns också ett än mer cirkulärt arbetssätt där pulvret från förbränningssystemet, som är en 100 procent steril biologisk massa, kan säljas som jordförbättringsmaterial till lantbruk eller kanske till och med direkt till våra kunder i varuhuset.