Tillbaka till nyheter
Häng med på en tidsresa

Häng med på en tidsresa

Den 31 maj 2023

Tillbaka till nyheter

Från en idé på dansbanan i Norrbygård till ett blomstrande ­shoppingfenomen på den halländska landsbygden. Gekås historia är kantad av spännande ­händelser och intressanta personer. Följ med på en liten tidsresa!

GEKÅS SLÅR UPP PORTARNA
Allt börjar med dans till tonerna av Sören Wilhelmssons ­orkester på Norrbygård. Göran Karlsson fattar tycke för en tjej vid namn Margareta Björklund, och en dans blir till flera under ­kvällens gång. När Göran sedan styr sin Ford Vedette hemåt mot ­Svenljunga har han berättat allt om sina (halvsanna) planer på att öppna textilbutik i Ullared och även erbjudit Margareta jobb. Planerna sätts i verket och paret får korn på en bra lokal,
30 kvadratmeter på nedre plan i en suterrängvilla ett stycke ­norrut utmed Varbergsvägen i Ullared. Fredag 29 mars 1963 slås ­portarna upp till Firma Ge-Kås Manufaktur. Görans kontaktnät i knallebygden ger honom möjlighet att köpa billiga klädpartier, inte minst från klassiska Algots. ­Margareta ­sköter driften i butiken och jobbar från tidig morgon till sen kväll för att sälja alla varor som Göran köper in. Butikens första ­annonser utlovar ”Senaste nytt till rena chockpriser” och ­herrarna kan köpa kostymer för
158 kronor, bilrockar för 26 kronor och sex par strumpor för en tia. Damernas favorit blir städrocken för bara 9 kronor. Affärerna går i ärlighetens namn trögt i början, men mot slutet av 60-talet vet alla vem lågprisknallen i Ullared är.

 

SUCCÉ PÅ STATIONEN
Gekås växer ur sina gamla lokaler och flytten går till Ullareds gamla ­stationshus, nuvarande Rasta. Butikslokalen blir nu 125 kvadratmeter stor, och varorna är staplade från golv till tak i väntrum och stationsexpedition. På hyllorna trängs ­kartongprodukter med överskotts­partier och kunderna kan hitta allt från ­andrasortering till märkesvaror från Levi’s och Wrangler. Görans folkilskna schäfer Barry övervakar kunderna utanför butiken, ­medan katten Moses håller ­ställningarna på insidan. De köpsugna ­börjar köa ­utanför stationshuset och de första ­charterbussarna styr kosan mot Ullared.

 

900 M² SHOPPING
Nästa flyttlass går bara över gatan. När den nedlagda ­kromfabriken Pemac flyttar tar Göran över den 900 kvadratmeter stora lokalen. Där ligger Gekås Ullared kvar än idag, och på flygbilder kan man fortfarande se taket på den gamla fabriken mitt i lapptäcket av utbyggnader.

 

EN SKICKLIG SÄLJARE
Göran Karlsson har alltid varit säljare. Det börjar med julkort och rävsvansar i ­ungdomen och fortsätter med varierande utbud på ­marknader runt om i landet. Han förstår ­tidigt vikten av att sälja så billigt att människor ­börjar prata om det, och varje intjänad ­krona går direkt till nya varor. Men Göran har ­ingen ­genomtänkt affärsstrategi och ofta är det tack vare lojala och duktiga medarbetare som ­affärerna blir lyckade.

 

 

TÄLTET BRINNER
Mardrömmen blir sann när Görans stora lagertält ­eldhärjas och varor för
10 miljoner går upp i rök. ”Ingen idé att gråta över spilld mjölk. Något avbrott i ­julhandeln blir det inte tal om”, resonerar Göran och öppnar butiken i vanlig tid dagen efter med varor från reservlagret. Utan brandmännens snabba insats hade elden även spridits till varuhuset, och Gekås hade troligtvis inte funnits idag.

 

LIVE I ULLARED
Många svenska profiler har uppträtt i Ullared genom åren. Samma år som Roland Cedermark ger ut skivorna Dinah och Harlem Boogie underhåller han publiken utanför varuhuset med dragspelsmusik.

 

HANDELS MOT GEKÅS
Den 11 november förklarar Handels­anställdas förbund Gekås i blockad då ­Göran Karlsson vägrar att teckna ­kollektivavtal. Det blir startskottet för en konflikt som pågår ett år och blir en följetong i media. Unikt är att ­personalen på Gekås ställer sig på Görans sida i strid mot facket. De har redan ­samma ­trygghetsåtgärder som Handels kan ­erbjuda, plus bättre lön. När Göran och Handels till slut når en kompromiss har över 1 000 insändare och artiklar skrivits om konflikten. Varuhuset blir rikskänt på kuppen, och ännu fler kunder vallfärdar till Ullared för att lågprisshoppa. All publicitet är bra publicitet …

 

GÖRANS POJKAR
I september 1991 kommer det ­överraskande beskedet att Göran ­Karlsson säljer sitt livsverk till sex av sina ­närmaste ­medarbetare: Rolf Johansson, Kjell ­Andersson (som sålde sin ­ägarandel ett par år senare), Torbjörn Bäck, ­Thomas ­Karlsson, Kent Gustafsson och ­Håkan Jansson. Prislappen landar på
130 ­miljoner, en svindlande summa för ­köparna som alla är vanliga löntagare. Olyckskorpar kraxar men grabbarna ­jobbar hårt, höjer kvalitetsnivån och ­försäljningen går som tåget.

 

DEN FÖRSTA MILJARDEN
Gekås nya ägare gör sin första stora ­investering och bygger 1993 ut varuhuset med 10 000 nya kvadratmeter. Kötiden minskar och kunderna handlar som aldrig förr. Vid slutet av 1994 har försäljningen sprängt miljardvallen för första gången.

 

BORIS GÖR ENTRÉ
Med Boris Lennerhov vid rodret som ny vd för Gekås Ullared inleds en helt ny era i företagets historia. Nu tar resan från ­lågprisvaruhus till ­shoppingdestination fart! Från campingetablering och ­hotellbygge till tv-serieinspelning och en lång rad av evenemang och aktiviteter för besökarna. Med Boris som vd blir Ullared verkligen mer än bara shopping.

 

ULLARED BLIR TURISTMÅL
När Gekås tar över campingen i Ullared är den inte mycket mer än en ­gräsplan och några stugor. Men ­fullbokad är den alltid, och när Gekås köper ­verksamheten 2001 är det fullt fokus på att bygga ut och ­modernisera. Idag är Gekåsbyn en av ­Sveriges populäraste campingar och totalt kan Gekås boendeanläggningar ta emot 4 500 gäster per natt.

 

EN NY ÄGARDUO
När Göran Karlsson sålde Gekås Ullared till sex medarbetare var Thomas Karlsson 26 år och Torbjörn Bäck 28 år. När övriga delägare vill dra sig tillbaka är det självklart för ”ungtupparna” att fortsätta resan tillsammans. ”Ett generationsskifte som har passerat ganska obemärkt” kommenterar den alltid lika ödmjuka ägarduon till Aftonbladet.

 

ULLARED SKRIVER TV-HISTORIA
Butikspersonalens vardag, en ­humoristisk vd och shoppande svenskar i mängder. ­Låter det som receptet på en lyckad ­tv-serie? Första säsongen av Ullared ­sändes hösten 2009 och blir Kanal 5:s mest framgångsrika program genom ­tiderna med miljonpublik bänkad framför varje avsnitt. Och visst är det också bra för affärerna när 2 000–3 000 fler kunder strömmar till varuhuset varje dag.

 

FINKAFFE, KUNDVAGNSPARKERING & KÖREKORD
Detta är sannerligen ett händelserikt år! Shoppingytan blir en fotbollsplan större och man slår försäljningsrekord hela nio gånger. Varuhuset får två nya ­våningsplan med plats för kundvagnsparkering, ­kaffebar och frisersalong. Den 30 ­oktober mäter ingångskön 1,4 kilometer och väntetiden för att komma in är 3,5 timmar. Körekordet är ett faktum!

 

VÄRLDENS FÖRSTA SHOPPINGHOTELL
Ett enormt byggprojekt når sitt crescendo när Hotellet slår upp premiärportarna till sina 115 rum, belägna endast 250 meter från varuhuset. På ingivningen håller vd Boris Lennerhov tal och celebriteter från tv-serien minglar med lokalpolitiker och företagare från trakten.

 

ELD I BERGET
Nu drar den största utbyggnaden i Gekås Ullareds historia i gång! Det är ett omfattande projekt med bergsprängning och ­nybyggnation som får varuhuset att successivt växa med ofattbara
12 000 ­kvadratmeter. År 2020 är bygget klart och bland annat ­utemöbler med hemleverans kan ta plats på den nya butiksytan.

 

THOMAS TAR ÖVER
”Jag har inte haft som ambition att bli enda ägaren till Gekås. Vi har haft ett fantastiskt samarbete sedan vi var i 20-årsåldern, jag och Torbjörn. Men jag är glad att vi hittat en lösning som vi båda är nöjda med.” Så säger Thomas Karlsson till Hallands ­Nyheter när det blir officiellt att han köper ut sin kompanjon efter 15 år som ägarduo.

 

PANDEMIN SLÅR TILL
Våren 2020 sprider sig coronapandemin och människors vardag vänds upp och ner. Gekås Ullared följer ­myndigheternas alla direktiv och begränsar antalet kunder, ­installerar plexiglas, ­anpassar ­restaurangerna och inför generösa ­avbokningsregler för boenden. Gekås ­besöksantal och försäljning minskar med upp till 60 procent under året.

 

 

PATRIK BLIR NY VD
Efter 20 framgångsrika år som vd för Gekås Ullared lämnar Boris ­Lennerhov över stafettpinnen till Patrik Levin. ”Jag ser fram emot många spännande år på Gekås med den här fantastiska organisationen som jag har fått äran att leda”, svarar Patrik när Hallands ­Nyheter frågar om han kommit till Gekås för att stanna.

 

SKORNA FLYTTAR IN
Gekås Ullared gör en storsatsning och breddar varuhusets sortiment med skor! Men vad hände med Görans löfte att aldrig sälja skor i varuhuset? Jo det är faktiskt Bo ­Carlsson-grundade Sko-Boo som förvärvas och verksamhet flyttar in, med sonen ­Jörgen som vd och all personal flyttar med. Nu finns Sveriges största skobutik i varuhuset och kunderna fyndar skor som aldrig förr.

 

HOTELLET VÄXER
Två restauranger, 264 rum och en ­sprillans ny takterrass. Nu står Gekås Ullareds nya ­hotell klart! Suget efter shoppingnära ­boende bara ökar och det ständigt ­fullbokade ­Hotellet har byggts ut med ­ytterligare en hotelldel på andra sidan ­gatan. De båda ­hotelldelarna binds ­samman genom en gångbro i glas, fem meter upp i luften, och Hotellet kan nu erbjuda 154 helt nya rum.

 

GEKÅS ULLARED 60 ÅR
Hipp hipp hurra för det stora gula varuhuset! Redan under årets första kvartal hinner Gekås Ullared slå försäljningsrekord, dela ut miljonbonus till ­personalen, lansera en fullspäckad eventkalender med allt från humorshower till livemusik och bygga en ny restaurang med kapacitet för 7 000 rätter om dagen. Fortsättning följer …