Tillbaka till nyheter
Familjen Ibeh gör Ullared!

Familjen Ibeh gör Ullared!

Den 20 augusti 2020

Tillbaka till nyheter

Tre barn och det fjärde på väg. Födelsedagspengar att spendera. Och ett nytt semesterhus i Nigeria som ska inredas. Familjen Ibeh från Strängnäs har många anledningar att åka till Gekås Ullared och storhandla i dagarna två.

Lloyd, sju år, har sin plånbok i en magväska som hänger över axeln. Men redan vid entrén plockar han fram ett par hundralappar som han håller hårt i medan han tittar sig omkring med stor förväntan i blicken. Äntligen har den kommit, dagen då han ska få handla helt själv i en av sina favoritaffärer.

– Han har precis fyllt år och önskade sig pengar av gammelmormor så att han kunde köpa leksaker här, för att få lite mer för pengarna, säger mamma Natalie.

 

 

Hela familjen Ibeh – Natalie, pappa Thaddeus, Lloyd och hans småsyskon Kaylee som är fem år och Chris som är två år – har åkt från Strängnäs till Ullared för två dagars upplevelser och shopping. Det är tredje gången de är här, och trots att det är nästan fem timmars resa enkel väg är det värt både tiden och pengarna tycker de. För många kan det nog verka som ett tufft projekt att ta med tre barn till Gekås Ullared och dessutom vara höggravid, men Natalie och pappa Thaddeus är ett under av lugn och tålamod. Kanske smittar det av sig på barnen. Hela familjen ser sin Gekåshelg som en spännande utflykt, med kvalitetstid tillsammans i mysigt boende och en chans att shoppa smart, och med gott om tid. Familjen har en lång inköpslista och går på barnens begäran direkt till leksaksavdelningen.

 

 

– Dit har de längtat mest så det är lika bra att börja där. De har rätt bra tålamod och tycker att det är spännande att gå runt härinne, men helst skulle de nog vilja gå till kassan och betala för leksakerna direkt så att de kan börja leka med dem, ler Natalie.

Lloyd väljer efter noggrant övervägande en låda Technic-Lego men bestämmer sig sedan för en Playmobil-pistmaskin och en Nerf-bilbana. Kaylee hittar en hett efterlängtad Baby Alive Cupcake Birthday Baby-docka som hon sparat länge till. Chris plockar entusiastiskt ned lite allt möjligt i vagnen, saker som mamma och pappa sedan lyfter ur i smyg när han inte ser.

 

Handlar för Nigeria

Därefter bär det av till barnavdelningen.

– Fördelen för oss som kommer från en annan del av landet är att nästan ingen annan har kläder från Gekås där vi bor, konstaterar Natalie och passar på att uppdatera barnens sommargarderober. Just kläder för varmt klimat är något som den här familjen gärna köper eftersom de inte bara tillbringar sin tid i Strängnäs. I december varje år reser de fem veckor till Nigeria där Thaddeus är född. De brukar handla sommarkläder på Gekås både till sig själva och som presenter till hans familj i hemlandet. Nu har Thaddeus och Natalie dessutom precis börjat bygga ett eget hus där. Ett hus som kommer att inredas med belysning, porslin och prylar från Gekås.

 

 

– Vi har bott hos barnens farmor hittills, men familjen växer och vi vill ha något eget. Huset är snart klart så jag passar på att kolla lite på lampor som vi tänker ta med oss ned, säger Natalie.

Att ta med sig lampor och skrymmande, ömtålig inredning till Nigeria är inte så komplicerat som man först kan tänka sig. Familjen har hittat en smart lösning.

– Vi flyger till Nigeria. Men vi packar också vår bil full och får den transporterad till Hamburg. Sedan lastas den på båt till Lagos där min familj hämtar den och kör den hem till sig; det tar ungefär åtta timmar. På så sätt få vi ned våra saker och har bil att köra runt med medan vi är där, förklarar Thaddeus.

 

Boar inför babyns ankomst

På inköpslistan denna gång står också babysaker inför nummer fyras ankomst. Det är en liten flicka i magen, avslöjar Natalie.

– Man skulle ju kunna tro att jag har allt redan men jag skänkte faktiskt bort nästan alla babysaker efter Chris. För inte alls länge sedan faktiskt. Vi hade tänkt vänta några år med att skaffa fler barn men sedan ändrade vi oss, så i dag letar jag efter bland annat badbalja och bärsjal. Jag är rätt noga med att jämföra priser innan, särskilt på de lite dyrare sakerna, och bärsjalen jag ville ha är flera hundra kronor billigare här, säger hon.

 

Nu börjar barnen tröttna och behöver både vila och energi, så familjen bestämmer sig för att första shoppingrundan är klar. Det finns gott om tid för ett besök senare i kväll och ett i morgon också. De hämtar bilen från parkeringen och åker för att checka in i sin lägenhet i Skogslängan. Trots att barnen är lite trötta i benen hoppar de av förväntan på väg upp för trappan till andra våningen i längan som ligger med utsikt över skogsbrynet vid Gekåsbyn. Kanske också för att de snart ska få öppna sina nyinköpta leksaker.

– Det är första gången vi bor i Skogslängan. Vad fint här är! säger Natalie.

Barnen kastar sig direkt ned på golvet och börjar leka med Nerf-bilarna medan de vuxna packar upp och inspekterar sovrum, pentry och balkong i den nybyggda lägenheten.

– Jättemysigt! De stora barnen kan sova i rummet, så tar vi bäddsoffan, bestämmer Natalie.

Bredvid ska en extrasäng fällas ut åt Chris, men om han kommer att vilja sova i den eller hellre krypa ned med mamma och pappa är inte helt klart. Skogslängan är ett smidigt boende eftersom lakan och handdukar ingår, liksom frukostpaket och slutstädning. Skönt att slippa tänka på, tycker Natalie och Thaddeus; det kommer att spara dem en massa tid också.

 

 

Eftermiddagslek

Men än är det långt till läggdags och mycket att utforska. Det är ganska lugnt i Gekåsbyn så efter lite mellanmål och en lekstund i lägenheten ger sig familjen ut i det vackra sensommarvädret. Siktet är inställt på lekplatsen som ligger en liten bit bort, och för att göra vägen roligare kickar de en färgglad boll mellan sig och provkör en av Gekåsbyns eldrivna lastcyklar längs med de natursköna gångvägarna. Chris skrattar så han kiknar när han får åka med i lådan medan Thaddeus leder cykeln. Lloyd når inte ned till tramporna men sitter på sadeln och låtsas.

– Det här kanske vore något för oss att ha hemma, säger Natalie. Om man får plats med fyra barn i lådan!

Lekplatsen mitt i Gekåsbyn är en ny upptäckt för barnen som genast hittar både kompisar och spännande saker att leka med. Lloyd testar linbanan och åker helt orädd tvärs genom luften medan Kaylee och Chris sätter sig på den lilla karusellen och får hjälp av några andra barn för att trampa ordentligt med fart. Föräldrarna får en liten välbehövlig sittpaus bredvid och passar på att planera lite för hur resten av deras Ullaredsweekend ska se ut. Barnen verkar lite nyfikna på minigolfbanan. Och så finns ju badplatsen. Plus lite mer shopping.

– Vi får se var vi ska äta sedan … det kan hända att det blir hämtmat eller att vi handlar något i varuhuset som vi äter hemma i lägenheten, det beror på vad barnen vill och orkar. Det ska bli mysigt, säger Natalie.