Tillbaka till nyheter
Växter för alla smaker, sinnen och säsonger

Växter för alla smaker, sinnen och säsonger

Den 8 december 2021

Tillbaka till nyheter

Säsongens vackraste växter och gröna ­favoriter hittar du numera i Gröna Rummet – Gekås stora växtavdelning. Och i november månad är det här som varuhusets säkraste och härligaste ­jultecken dyker upp. När julstjärnorna från Hallands Blomsterodling tar plats på växtavdelningen vet alla att julen står för dörren.

Inne i växthuset på Hallands ­Blomsterodling, i samhället Ljungby utanför Falkenberg, står tusentals röda julstjärnor och väntar på transport till Gekås Ullared. Och mitt i blomsterhavet går Johan Nilsson omkring och pratar med sina växter. Det gör han tre gånger om dagen, frågar hur de mår och vad de behöver. Så här i november är det just julstjärnorna som får det mesta av hans ­uppmärksamhet.

– De är specialodlade bara för Gekås kunder. Vi har tagit fram två olika storlekar – till fönster och till bord – som båda är jättefina och otroligt prisvärda. Samma gäller amaryllisen som ju är en storfavorit så här års. Vi odlar röda, vita och tvåfärgade, för det vet vi att Gekås kunder gillar, säger han.

NÄRA SAMARBETE

Johan Nilsson har drivit Hallands ­Blomsterodling i över 20 år och började jobba tillsammans med Gekås ­Ullared – som bara ligger ett par mil bort – för ­ungefär 7 år sedan. Sedan dess har ­växtutbudet på Gekås ökat stadigt. Idag har snittblommor, krukväxter, grupper, utomhusväxter, säsongsfavoriter samt krukor, vaser och andra tillbehör en helt egen avdelning. En grön oas framme vid kassorna där kunderna gärna strosar runt och väljer och vrakar. Låga priser och hög kvalitet har ökat efterfrågan enormt. Och det är mycket tack vare det täta samarbetet mellan Johan på Hallands Blomsterodling och Helena Lindqvist som är inköpare på Gekås Ullared. De senaste åren har de ­jobbat tillsammans med att planera ­odlingens egen produktion och inköp från övriga Europa, för att matcha kundernas önskemål och åstadkomma ett sortiment som ligger helt rätt i tid och säsong.

– Vi hörs flera gånger om dagen. ­Klockan är bara 11 och jag har redan pratat med Helena fyra gånger, skrattar Johan.

DAGLIGA LEVERANSER

Han levererar till Gekås varje dag utom söndag, oftast knappt ett halvt dygn efter att ordern lagts. Leveransen går direkt in i butik så att växterna får bästa ­möjliga ­förhållanden: korta transporter och ­försiktig hantering. I Gekås sortiment finns året om alltid minst 80 olika blommor och växter, totalt på året över 200 sorter. Dels de som Hallands Blomsterodling driver upp själva, som penséer, påskliljor, bollkryss och palettblad, amaryllis och hyacinter, dels sådant som Johan köper in från till exempel länder runt Medelhavet, som olivträd och bougainvillea.

– Gekås har blivit ett välkänt namn bland odlarna därnere. De gillar Gekås ­förstås och förundras över att en enda butik köper så mycket, säger han.

PRIS, KVALITET OCH INSPIRATION

Samtidigt på Gekås Ullared är det bråda dagar. Under pandemin, när varuhuset under en period var tvådelat, var växt­avdelningen första anhalt från en av ­entréerna. Det gjorde att många fick upp ögonen för utbudet, och det har hållit i sig. Gekås inköpare Helena Lindqvist förklarar varför.

–  Det handlar om att vi har gjort om i butiken och att miljön känns både fin och inspirerande, men framför allt beror det på våra priser. Vi är billigare än alla andra utan att kompromissa med ­kvaliteten. Kunden ska alltid känna att han eller hon inte ska behöva kolla någon ­annanstans, utan de ska veta att vi har de bästa ­växterna och priserna. Vi köper ju in så stora volymer och håller låga marginaler, så då kan vi erbjuda kunderna priser som verkligen utmärker sig från andra butiker, säger hon.

Hon tror också att kunderna vid det här laget vet att det de vill ha alltid finns. Tack vare hennes nära samarbete med Johan på Hallands Blomsterodling kan Gekås ligga steget före. Och tack vare den gedigna trendspaning som hon och leverantören gör, kan kunderna hitta både trendriktiga och spännande växter, krukor och tillbehör på hyllorna.

– Utöver det som hör säsongen till är ­stora vaser med till exempel pampasgräs eller torkade kvistar i otroligt populära just nu. Fina bubbelvaser kommer att sälja mycket framöver, liksom vaser i andra ­material och färger, gärna i naturfärger, grått- och lerfärgat. Dessutom har vi börjat sälja mer och mer piedestalkrukor, säger hon.

UTEGRUPPER EFTER SÄSONG

En annan produkt som blivit alltmer ­populär är färdigplanterade utegrupper.

– Det har vi numera året om, men ­ändrar vilka växter som kombineras i ­gruppen så att sorter och färger anpassas efter säsong, säger hon.

Men julen är klassisk. Vitt och rött ­dominerar – men det finns också ­utrymme för lekfullhet.

– Julrosor, julstjärnor, ­hyacinter och amaryllis är säkra kort. Men vi säljer också alltmer spökträd och rumsgranar. Så även om kunderna vill ha det traditionella, vill de också testa något nytt. Vi ser till att växtavdelningen har mycket att välja på oavsett högtid och tid på året