Tillbaka till nyheter
Tips för att maxa din hemberedskap!

Tips för att maxa din hemberedskap!

Den 25 september 2024

Tillbaka till nyheter

Med rätt förberedelser är ­oväntade händelser i ­vardagen som ström­avbrott eller ­betalkortsproblem ­inget att ­bekymra sig för. Så ta fram din ­inköpslista för nästa ­shoppingresa och fyll på med produkterna som alltid är bra att ha på lager hemma.

På Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps hem­sida finns en särskild flik med ­information till privatpersoner om hemberedskap, brand­säkerhet och naturolyckor. Där förklaras att hemberedskap innebär att kunna klara sig utan hjälp av samhället i en vecka, oavsett vad som har hänt. Sju dagar, 168 timmar, över 10 000 ­minuter – det är lång tid för alla som brukar surna till om mobilen tar för lång tid på sig att starta efter att den laddat ur, eller suckar om den mikrovärmda lunchlådan inte blivit varm i mitten. Vi är numera ganska bekväma av oss. Och kanske just därför är det extra viktigt att rusta hemmet så att det går att klara sig där, utan problem, i en vecka. ­Ta en stund och fundera: Har du mat, vatten, ­värme, kommunikations­möjligheter, medicin och ­betalningsmedel? Om inte kan det vara en bra idé att fylla på inköpslistan inför nästa tur till Gekås Ullared. För där kan du köpa nästan allt.
– Vi har alltid haft produkter som vevradio, stormkök och plastdunkar i sortimentet, men ­efterfrågan har ökat rejält. Fler har på ­senare år börjat fundera på hur de kan förbättra sin ­hemberedskap, berättar Peter Svensson som är sortimentschef på Gekås Ullared.

Viktig inköpslista

Det är förstås inte bara vid allvarlig kris som det är viktigt att ha ett hem som fungerar även utan el, vatten och värme. Det kan handla om längre strömavbrott på grund av storm eller ­översvämning, att en vatten- eller strömledning grävs sönder, att blixten slår ner eller att du blir insnöad eller inte kan gå ut på grund av sjukdom eller restriktioner av olika slag. Men alla har ju inte obegränsat med plats, så vad är absolut nödvändigt att ha hemma? Peter räknar upp:
– Förutom vevradio, vattendunkar och stormkök bör du ha tändstickor, batterier, laddad powerbank till mobilen, solcellsladdare, ficklampa och ­värmeljus hemma. Och så mat förstås, som ­torrvaror, konserver och frystorkad mat. Toapapper är ju också väldigt trevligt att ha så att det räcker.
Dessutom är det bra att ha första förband och ­våtservetter lätt tillgängliga, liksom filtar och sovsäck. Annat oumbärligt som kan vara lätt att glömma bort är mensskydd och blöjor. Och det kan också vara läge att kolla över så att du har ­raggsockar, tofflor och underställ hemma.
– De flesta av våra kunder är väl pålästa och vet vad de vill ha när de kommer hit. Vi får mest hjälpa till att visa var sakerna finns, säger Peter.

Oväntade storsäljare

Eftersom efterfrågan ökat och vissa prylar som ­tidigare stått nästan undanskymda på någon hylla nu blivit storsäljare har Gekås Ullared fått göra större plats för till exempel plastdunkar, som finns i flera olika varianter, och gjort det enklare att hitta allt från vevradio till stormkök som varuhuset numera säljer i parti och minut.
– Fördelen med att handla allt för sin hem­beredskap hos oss är att du hittar nästan allt under samma tak. Och priserna är som vanligt låga, säger Peter.

Varuhusets kunder är pålästa och vet vad de behöver köpa för att maxa sin hemberedskap, berättar Peter Svensson, sortimentschef på Gekås Ullared.

 

Fyll skafferiet med matvaror med lång hållbarhet som du enkelt kan tillaga utan spis eller ugn.


1. Vid strömavbrott slutar det mesta i köket att fungera och det är då viktigt att ha en plan B för matlagning. Ett stormkök är ett bra alternativ för enklare tillagning. Se till att även ha bränsle till hands.
2. Torkad mat som endast kräver att man tillsätter hett vatten är en smidig nödlösning när man har begränsad möjlighet att laga mat. Vattnet hälls direkt i påsen och maten är redo att ätas efter bara några minuter.
3. Tillgång till vatten är A och O för att klara ­vardagen; minst tre till fem liter per dag och ­person beräknas behövas under de första ­dagarna. Vår tioliters vattendunk med tappkran är därför en bra investering. Förvara vatten­dunken mörkt och svalt för bästa hållbarhet.

4. Tändstickor är en viktig beståndsdel i krislådan, för att kunna få ljus och värme från ­stearinljus och för att tända stormkök eller grill för matlagning.
5. Det är alltid klokt att ha ett lager av batterier hemma. Kolla upp vilka batterier dina ­ficklampor, radio och andra enheter behöver.

6. Alla krislådor bör innehålla minst en ficklampa. Se till att hålla ordning så att du vet var lampan finns för att slippa leta efter den i mörker.
7. En radio som laddas med solceller eller vev är perfekt för att kunna fortsätta lyssna vid strömavbrott.
Se till att ha en powerbank hemma som ger möjlighet att ladda mobiltelefoner och andra enheter vid längre strömavbrott.

8. Om det inte finns tillgång till ­rinnande vatten kan ­våtservetter vara ett bra komplement för att sköta hygienen enkelt och smidigt.
9. Om strömmen går kan det snart bli kallt i bostaden. Förutom varma kläder och filtar kan sovsäckar vara ett bra hjälpmedel för att klara av att hålla värmen.
10. En portabel liten bordslampa som laddas med ­solceller kan vara en praktisk ­alternativ ljuskälla vid strömavbrott.

11. Ett kit med första ­förband är alltid bra att ha såväl hemma som i bilen, sommar­stugan och andra ställen där man vistas.
12. Se till att alltid ha minst halva bensintanken fylld, och ­komplettera gärna med en reservdunk med ­bensin som kan vara bra att ha i ­nödfall.
13. Värmeljus används oftast för mysfaktorn, men kan vara en viktig värme- och ljuskälla vid längre strömavbrott. Tänk på att placera värmeljus glest för att undvika överhettning.

Checklista!

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, vill att så många som möjligt i Sverige ska kunna klara sig på egen hand i sju dagar. Detta för att inte belasta ­samhällets resurser utan istället kunna hjälpa till och bidra. På ­myndighetens hemsida hittar du bra tips inom olika ­kategorier. Här är vad MSB ­rekommenderar att alla hushåll
har hemma:

• Vevradio, eller radio som drivs av batteri eller solceller.
• Ficklampa och pannlampa med extra batterier.
• Flaskor eller dunkar med rent vatten. Räkna med tre liter per person och dag.
• Mat som inte behöver kyl eller frys. Mat som kan ätas direkt eller tillagas utan vatten.
• Stormkök och bränsle. Använd helst utomhus.
• Sovsäckar, filtar och varma kläder.
• Tändstickor, stearinljus och värmeljus.
• Fotogenlampa och bränsle, till exempel lampolja eller fotogen. Tänk på att ha bra ventilation.
• Alternativ värmekälla som drivs av fotogen, gasol, diesel eller ved.
• Husapotek, till exempel första-hjälpen-kit, sårvård, eventuella viktiga mediciner.
• Hygienartiklar, till exempel våtservetter, handsprit, blöjor och mensskydd.
• Extra batterier och laddade powerbanks.
• Kontanter, om betalkort slutar fungera.
• Lista med telefonnummer till familj, anhöriga, grannar, sjukhus, kommun, räddningstjänst och elleverantör.
Källa: MSB