Tillbaka till nyheter
Sofie och Rinor julshoppar i Ullared

Sofie och Rinor julshoppar i Ullared

Den 5 december 2019

Tillbaka till nyheter

Deras hus är utnämnt till Kronobergs mysigaste – och nu ska det bli ännu mysigare med julpynt och inredning från Gekås. Följ med inredningstokiga Sofie Strandberg och hennes sambo Rinor på en julig runda i det gula varuhuset.

Förra året rådde renoveringskaos hemma hos Sofie Strandberg och Rinor Sadiku i Växjö. Så julstämningen ville inte riktigt infinna sig.

– Vi hade bara en julfika för alla släktingar som var nyfikna på det nya huset, men då hade vi inte ens någon toalett så folk kunde inte stanna så länge, skrattar Sofie medan hon i påtagligt lugn takt går nedför Gekås Ullareds gångar. Hon har inte bråttom och är noggrann när hon ska välja vad hon lägger i vagnen. Hon, sambon Rinor och mamma Lotta har dessutom hela dagen på sig att julshoppa. De åkte från Växjö på morgonen, ungefär två timmars resa, och anlände till ett pyntat varuhus i bästa julstämning. I dag ska de främst handla julpynt och inredning till Sofies och Rinors nya hus.

– Det är ett vitt tegelhus från 1912. När vi köpte det var det inte renoverat på länge; de som bodde där innan bara hyrde så de hade inte gjort något särskilt med det och det var ganska slitet, med flera lager av gamla tapeter på väggarna, berättar Sofie.

Prisbelönt hus
Huset har fyra våningar inklusive källare och vind, ungefär 70 kvadrat per plan och var ett ganska stort projekt för ett ungt par i 20-årsåldern.

– Vi hade kunnat bo i huset som det var förstås, men vi ville ha vår egen stil så vi bestämde oss för att göra om allt innan vi flyttade in, säger Sofie.

Och så blev det. På egen hand och med hjälp av båda sina pappor förändrade och förbättrade de både in- och utsida på huset. Köket byggdes om helt, de höjde taket och frilade bjälkar, la om golv, renoverade badrum, rev ned alla de där gamla tapetlagren och målade ljusa väggar i stället.

– Och det var nog då som mitt inredningsintresse föddes, säger Sofie. För det är ju en sak att renovera, sedan ska man ju fylla huset också, och jag märkte att jag tyckte att det var jättekul.

Steg för steg inredde hon rummen, gärna med saker från Gekås. Hon tog en hel del före- och efterbilder under processen och publicerade på Instagram (@sofieestrandberg) och fick positiva kommentarer. Och när hon såg att sajten Villalivet.se hade en tävling om Sveriges mysigaste hem, bestämde hon sig för att delta. Huset gick inte ända till final, men utsågs i en delfinal till Kronobergs läns mysigaste hem, det blev hemma-hos-reportage och vips hamnade resultatet av Sofies och Rinors hårda arbete på mittuppslag i lokaltidningen.

Display i hallen
I hallen har de ett litet avställningsbord som de som kommer för att hälsa på ser nästan det första de gör. Där byts prylarna ut efter humör och säsong. Sofie visar bilder från sitt Instagramkonto. Just nu står där en förgylld ananas, en bokstavstavla där hon brukar byta budskap och en ljusstake med hjärtan.

– Kanske att jag ska ha en tomte där i år ändå, men då får det bli en av de vita tomtarna som finns här, ingen sån där klassisk röd, säger hon.

Att handla till ett helt hus har gett ett helt nytt perspektiv på besöken på Gekås. Tidigare handlade Sofie mest till sig själv, men nu shoppar hon allt från plastpåsar och andra förbrukningsvaror till mat och väl utvald heminredning. Det blir också en runda till husdjursavdelningen. Sofie och Rinor har nämligen skaffat en hund, tollaren Jessie, som ska få tuggben i julklapp.

Växter som matchar
Moderna elljusstakar, utebelysning, mjuka fleecefiltar och matchande kuddfodral, en vit tomte, några nya tavelramar till motiv hon köpt tidigare, hundleksaker – nu börjar kundvagnen att bli full. Sofies inredningsintresse syns till och med i kundvagnen – här är allt prydligt uppställt och nästan lite färgkoordinerat. Till och med påsarna med Morgans chips som de köpt ser dekorativa ut i vagnen.

– Vi ska köpa växter också! Jag brukar visserligen få av mormor och har till och med kvar en julstjärna från förra året. Men jag vill ha rosa hyacinter som matchar resten av inredningen, säger Sofie och går mot växtavdelningen. Trots att de räknar med att vara renoveringsklara till den här julen blir inte det stora firandet hemma hos dem.

– Vi firar alltid julafton hos mamma och pappa, vi brukar vara 10–15 stycken. Men det är härligt att ha julstämning hemma hos oss under hela december, avslutar Sofie.