Tillbaka till nyheter
Naturmaterial, hantverk och skandinavisk design

Naturmaterial, hantverk och skandinavisk design

Den 23 november 2022

Tillbaka till nyheter

Äkta naturmaterial, skandinavisk design och genuin hantverksskicklighet är signum för Svenljungaföretaget Shepherd of Sweden som har levererat fårskinnstofflor till Gekås Ullareds kunder under 40 år.

Utmed Ätrans porlande fors, bara 3 mil från Ullared, ligger det lilla samhället Svenljunga. Här har närhet till vatten och goda järnvägsförbindelser med Borås utgjort grogrunden för en unik företagskultur. Ända sedan slutet av 1800-talet har småföretag etablerats inom garveri, sågverk, mejeri, ­bryggeri, lackverk, snickeri och sömnad. Och det var också här som företaget Shepherd of Sweden först såg dagens ljus.

– Vår grundare Klas Wässbring började sin bana med att tillverka fårskinnsklädsel till bilindustrin. Han testade att göra en modell av fårskinnstoffla av spillmaterialet och resten är historia. Faktiskt var Sko-Boo i Ullared en av de första butiker som köpte in hans tofflor på 80-talet, ­berättar Stefan Mårdh, vd för Shepherd of Sweden.

En ren naturprodukt
Shepherd of Sweden drivs fortfarande från Svenljunga där både huvudkontor och centrallager är beläget. Men från den första fårskinnstofflan har företaget nu vuxit till att innefatta både skor, accessoarer och heminredning med försäljning i hela Europa och delar av Asien och USA. Kvar i företagets DNA är passionen för äkta naturmaterial och genuin hantverksskicklighet.

– Ur ett försäljningsperspektiv är livslängden på ett par Shepherdtofflor alldeles för lång, skrattar ­försäljningschef Toni Dimov. Våra tofflor tillverkas för hand av
100 procent fårskinn och varje par tar upp emot en timme att göra.

Och inget material slängs i onödan i produktionen, fortsätter Toni.

– Vi jobbar efter principen ”zero waste” – alltså att ingenting ska gå till spillo! För oss är det en fråga om hållbarhet och att ha respekt för materialet. I stället för att slänga spillbitar anpassar vi designen och tillverkar sittdynor, väskor, saccosäckar och produkter i ­patchworkdesign.Produktion i Europa
På Shepherd of Sweden månar man om att ha en nära produktionskedja där både design, ­lagerhållning och ­distribution utgår från Svenljunga. Och även ­produktionen finns nära till hands. Alla produkter ­tillverkas i Europa och merparten i Nordmakedonien. Här arbetar 220 personer i fabriken som Shepherd of Sweden äger tillsammans med fabrikschefen, det lokala ­fackförbundet och kommunen där fabriken är belägen.

– Det ligger en otrolig hantverksskicklighet bakom ­varje produkt som vi tillverkar, berättar Stefan. De flesta moment görs för hand, allt från att skära ut de olika delarna av fårskinnet till att sy ihop dem till en färdig ­produkt. Handens känsla och fingrarnas precision är oslagbara verktyg, där maskiner inte kan mäta sig. Utan de fantastiska medarbetarna i fabriken så vore vi ­ingenting!

Hållbarhet är en viktig fråga som innefattar allt från att köra med fyllda transporter till att ta fram ­metoder för att återanvända material. Man arbetar utifrån ­uppförandekoder som reglerar så väl arbetsmiljö som djurhållning och kemikaliehantering. Nyligen investerade Shepherd of Sweden i byggnationen ett vattenreningsverk i anslutning till den egna fabriken.

– Vi planerar också att sätta solpaneler på ­taket till ­vattenreningsverket, och byta från kol- till ­gasuppvärmning för att minska koldioxidavtrycket ­ytterligare. Vi brinner verkligen för att bidra till en hållbar utveckling inom vår produktion, vilket på sikt kommer att gynna oss alla, säger Toni.

Äkta material
När man talar om varumärket Shepherd återkommer man alltid till samma kärna – äkta material, skandinavisk design och skickligt hantverk. Fårskinn och ull har unika egenskaper och en kvalitet som syntetmaterial inte kan ­efterlikna. Det håller värmen när det är kallt, och det känns svalt när det är varmt. Skinnet är naturligt ­antibakteriellt och har smutsavvisande egenskaper vilket gör att det håller länge och sällan, eller aldrig, behöver tvättas. Det är ett material som är lätt att älska, helt enkelt!

– Själv har jag alldeles för många Shepherd-tofflor egentligen, säkert 10–12 par! Jag har både tofflor som är sköna att ha inomhus och modeller med tunn sula som jag har när jag står och grillar eller går fram och ­tillbaka till brevlådan. Fårskinn och ull är ett fantastiskt och mångsidigt material, säger Stefan.