Tillbaka till nyheter
Med passion för arbetskultur

Med passion för arbetskultur

Den 4 april 2024

Tillbaka till nyheter

Iryna älskar att jobba med människor och bygga kultur. Som arbetsledare för inre service strävar hon efter att skapa ett öppet klimat där allas åsikter kan ta plats. På så sätt kan arbetsplatsen bli ännu bättre och därmed även medarbetarnas välmående.

Sommaren 2017 reste Iryna med sin man Oleksandr från Ukraina för att hälsa på svägerskan i Falkenberg. Under vistelsen passade de även på att besöka Gekås.

– Jag ville gärna köpa med något typiskt svenskt till mina vänner i Ukraina och hade hört talas om lakrits. Dessvärre påminner smaken om en ukrainsk hostmedicin, så presenten blev inte vidare uppskattad, skrattar Iryna.

Iryna är utbildad apotekare och även marknadsförare, och under de senaste sju åren hade hon varit chef på ett ukrainskt läkemedelsföretag. Men tillvaron förändrades drastiskt 2022 när Ryssland invaderade Ukraina och hon beslutade att lämna landet tillsammans med sin 2-årige son och sin mamma.

– Vi sökte oss till Älvsered där vi hade släkt. Under de första månaderna kunde jag fortsätta mitt ukrainska jobb online men när kriget fortsatte behövde jag börja bygga upp mitt liv här och sökte jobb som lokalvårdare i Gekåsbyn. När den nya delen av Hotellet öppnade fem månader senare, utannonserades tjänsten som arbetsledare för avdelningen Inre service.

– Mitt jobb i Ukraina hade inneburit att organisera och förbättra arbetsmiljön för 13 medarbetare, och när jag hörde om den nya tjänsten kände jag direkt att jag kunde bidra med värdefull kunskap.

Nu har Iryna varit arbetsledare i ungefär ett år och förutom att se till att det alltid finns personal och material på plats för en fungerande verksamhet, jobbar Iryna med att skapa ett bra klimat med en öppen kommunikation:

– Vi vill bygga en kultur som baseras på feedback från de anställda, men jag upptäckte snabbt att den svenska kulturen skiljer sig lite från den ukrainska. Jag är van vid att medarbetare alltid säger vad de tycker, medan svenskar ibland kan vara mer tillbakahållna. Jag jobbar för att alla medarbetare ska vilja dela sina åsikter. Med en öppen kommunikation kan vi belysa problemområdena och hitta lösningar.

På sin fritid lägger Iryna mycket tid på att studera svenska och hon uppskattar att tillbringa tid med sin son. Förutom det hinner hon också med att träna volleyboll,
en sport hon utövat sedan hon var liten. Det är med andra ord full fart i Irynas liv.

– Jag tycker om utveckling och snabba beslut. Våga testa, och göra om ifall det blir
fel. Det är så man växer och jag vill alltid växla upp en nivå till. Jag älskar att jobba med människor, framför allt från olika kulturer. Det tvingar mig att hela tiden lära nytt och bli ännu bättre.