Tillbaka till nyheter
Klimatsmart övernattning

Klimatsmart övernattning

Den 16 december 2022

Tillbaka till nyheter

Vi på Gekås Ullared strävar hela tiden efter att jobba smartare och ta hänsyn till både miljö och människor i alla led. Nu tar vi en närmare titt på vår boendeanläggning och dess många satsningar för en klimatsmart och miljövänlig vardag.

Shoppingbussen
Shoppingbussen är Gekås egen busslinje som under högsäsong går i skytteltrafik mellan Gekåsbyn och varuhuset. Att våra övernattande gäster låter bilen stå minskar både utsläppen och trängseln på parkeringen. Årligen åker över 70 000 gäster med Shoppingbussen, vilket minskar koldioxidutsläppet med motsvarande den mängd som nio bilburna familjer släpper ut under ett helt år. Bra jobbat, bussåkare!

Vi <3 Green Key
Både Gekåsbyn och Hotellet har tilldelats Green Key, en ledande internationell ­miljömärkning för anläggningar i turistbranschen. ­Kriterierna för att få certifieringen omfattar alla delar i verksamheten och ska leda till minskad miljö­påverkan. Det innebär till exempel att ­personalen utbildas särskilt i miljöfrågor, att det finns källsortering och att vi endast använder lågenergi-lampor och miljömärkta rengörings- och tvättmedel. Inom Gekås är Green Key ett verktyg för att lyfta miljöfrågorna högre upp på agendan och skapa medvetenhet och ­engagemang hos medarbetarna. Du som gäst kan hjälpa oss att bli mer klimatsmarta i vardagen, till exempel genom att tacka nej till städningen om du stannar mer än en natt, använda handduken flera gånger och släcka lamporna innan du lämnar rummet.

Panta mera!
Visste du att det pågår en form av daglig ­utmaning på våra boendeanläggningar? Hos oss kan gästerna nämligen välja att skänka sina pantbrukar och petflaskor. Målet är att samla in så mycket pant det bara går som vi sedan skänker till välgörande ändamål. Varje år skänker våra gäster pant som genererar 100 000-tals kronor till föreningar som Barncancerfonden och Majblomman.

Ta elbilen till Ullared
För dig som kör elbil finns det såklart gott om parkeringsplatser där du kan ladda bilen medan du shoppar eller övernattar. Tänk bara på att ta med egen laddkabel. Laddstolpar finns på varuhusets parkering, vid Eventhallen, Hotellet och i Gekåsbyn, och vi bygger kontinuerligt ut med fler elbilsplatser.

Digitalisera mera!
Det papperslösa samhället är äntligen här! För att ge gästen en smidig och köfri upplevelse ­erbjuder vi bland annat digital incheckning. På köpet minskar vi dessutom pappers­förbrukningen i verksamheten avsevärt.

Gekåsbyns Bad & Bastu
Vårt populära relaxområde mitt i Gekåsbyn har tolv badtunnor som alla värms upp med ­miljövänlig bergvärme. När vattnet har uppnått rätt temperatur underhålls den med vedeldning för den rätta doften och känslan.

Klimatsmart städning
Skinande rent utan kemikalier! Hotellet är helt kemikaliefritt och vi städar med joniserat vatten och mikrofiberdukar. I Gekåsbyn använder vi bara bionedbrytbart städmedel som inte ­påverkar havet eller miljön negativt.

Hej då till onödig ­städning!
Genom att sluta städa när det egentligen inte behövs sparar vi 13 000 liter vatten per år. För dig som bor på Hotellet längre än 1 natt innebär det att vi inte städar rummet på rutin. Men om du vill att vi städar så gör vi det gärna, och självklart helt kostnadsfritt. Bra va?

Vår unika natur
Varuhuset och Gekåsbyn är beläget vid ­Högvadsån, vilket är ett så kallat ­Natura 2000-område. Det är områden som EU ­betecknar som särskilt skydds- och ­bevarandevärde. För oss innebär det att varje utbyggnation vi gör genomgår en noggrann granskning av länsstyrelsen som säkerställer att projektet inte påverkar naturen på ett ­negativt sätt.

Tips!
Ta en promenad längs Högvadsån som rinner genom camping- och stugbyn. Längs slingan får du lära dig mer om vattnets värde via projektet Grip on Life.