Tillbaka till nyheter
Klassiker och heta nyheter

Klassiker och heta nyheter

Den 21 september 2023

Tillbaka till nyheter

Skoavdelningen på plan 2 har allt för hösten. Från coola sneakers och varma vinterkängor till glittriga pumps och fårskinnstofflor.
– Här hittar du något till hela familjen, för hela säsongen! säger Fredrik Silversjö, skoinköpare på Gekås Ullared.

Sedan drygt ett år tillbaka har Gekås Ullareds ­stora sko­sortiment huserat i ­varuhuset. Med sina 2 200 kvadratmeter är ­avdelningen Sveriges största skobutik, både till yta och antal skor. Här finns runt 40 000 par skor för barn, dam och herr, vilket gör det snudd på omöjligt att inte hitta ett passande par för den som är sugen på nya skor till riktigt bra pris.
– Vi ska vara, och är, bäst och billigast på skor! Dessutom är det smidigt att handla hos oss eftersom vi har skor till hela ­familjen på samma avdelning, säger Fredrik Silversjö, inköpare av skor på Gekås Ullared.

Tack vare den stora ytan kan man ­erbjuda ett större och bredare sortiment än tidigare och även ha fler hela par skor, både vänster och höger, ute i butiken. På så vis kan du enkelt prova dig fram på egen hand utan att behöva be om hjälp.
– På Sko-Boo hade vi kanske åtta par av en modell ute i butiken, nu har vi runt 40, säger Helena Schough.

Hon är inköpsassistent och har varit med på hela resan från den fristående sko­butiken Sko-Boo till skoavdelningen på plan 2. Att få in skoutbudet i varuhuset stod högt upp på önskelistan för många besökare.
– Genom flytten har vi fått många fler kunder, inte minst barnfamiljer, som tycker det är praktiskt att allt finns på samma ställe.

BARNSLIGT BRA SKOR
Inför höst- och vintersäsongen är barnavdelningen laddad med allt som behövs till såväl förskolebarn, som är ute i ur och skur, som till trendmedvetna tonåringar.

En tuff och praktisk sneaker från det svenska varumärket Kavat. Skaften är något högre för att sitta stabilt på små fötter.

– Till höstterminen har vi fyllt på med många olika sneakers. På tjejsidan är det mycket glitter, regnbågsfärger, metallic och detaljer i leopard, ju mer desto bättre är det som gäller! Bland killarna är sneakers från Vans och Adidas populära och för de mindre är det skor med Spidermantryck, säger Fredrik. En av årets nyheter för kidsen är vinterkängor med blinkande sulor från Zigzag.
– Det tror vi kommer att bli en riktig storsäljare, säger Fredrik.

Som alltid när det gäller regn- och rusk-säsong är gummistövlar populärt och på hyllorna finns en uppsjö från ­välkända varumärken som Viking, Pax, Tretorn och Vincent. Det finns modeller med olika skafthöjd och massor av olika färger och mönster att välja mellan. En annan ­klassiker som många satsar på inför höst och vinter är allvädersstövlar. De är ­varmfodrade och vattentäta och en del ­modeller klarar ner till 15 minusgrader.

”Vi ska vara, och är, bäst och billigast på skor! Dessutom är det smidigt att handla hos oss. ”

Inköpare Fredrik Silversjö och inköpsassistent Helena Schough ansvarar för att fylla varuhusets skoavdelning med de bästa fynden för hela familjen.

FYRA SNABBA FÖR SKOVÅRD

Borsta bort smuts innan du behandlar skon.

Skokräm och läderbalsam håller skinnet mjukt och gör att det står emot väta och smuts bättre.

Impregneringsspray för mocka och skinn skyddar mot fukt och smuts. Även vattentäta skor mår bra av en omgång.

Har du bråttom? En ­putssvamp snyggar till skorna snabbt!

– Ett annat måste för höst och vinter är vattentäta kängor. Vi har både fodrade och ofodrade i flera olika material och prisklasser, säger Fredrik och tipsar om ett av höstens nya vattentäta varumärken för barn, finska Reima.

SÄSONGENS ALLA TRENDER
På damsidan innebär den kallare säsongen dovare färger med boots, stövletter och grova klackar i klassiskt svart och brunt.

– I höst blir det mycket loafers. Gärna med klack, i glansigt svart lack och skinn, säger Fredrik och berättar att pennyloafers är en populär variant.

Klassiska, chunky eller med klack? Loafers i alla varianter är en av höstens största trender.

Modellen introducerades redan på 50-­talet och sägs ha fått sitt namn efter att ungdomar placerade en penny i glipan under skons plös. Som en liten ­räddare i nöden, om de behövde ett mynt till ­telefonkiosken för att ringa hem.

Knähöga stövlar med brett skaft och klack, varav vissa med spetsigare tå, är en annan trendspaning. Och för festliga ­tillfällen finns många pumps att välja på, i svart och glitter. ”Dra på”-boots i mjuka material är en annan storsäljare som man har laddat upp rejält med på lagret.

”Dra på”-boots i mjuka ­material är en storsäljare som man har laddat upp rejält med inför höstens ­shoppingsäsong.

– Förra året tog modellerna slut tidigt, men i höst har vi dubblat volymen så att det ska räcka säsongen ut! De finns i beige, brunt och svart i både mocka och ­konstläder, säger Fredrik.

Överhuvudtaget är mjuka material något vi gärna vill lyxa till det med när kylan kryper inpå. Det märks på den svenska stor­säljaren Shepherd of Sweden. Tofflor i äkta fårskinn för både barn, herr och dam.
– De blev riktigt populära i och med att fler började jobba hemifrån ­under ­pandemin. Eftersom fårskinnet är ­värmereglerande, svalkar på sommaren och värmer när det är kallt, funkar de året om, säger Helena.

MÄRKESMEDVETNA HERRAR
Efter sina år i skobranschen har Helena lagt märke till en viss skillnad när det gäller köpbeteendet mellan dam och herr.
– Killar är mer intresserade av välkända varumärken och satsar hellre mer pengar på ett eller två par skor, medan tjejer hellre köper tre, fyra lite billigare par.

Därför har herravdelningen satsat stort på välkända varumärken som till exempel Bugatti, Adidas, Vans, Björn Borg, Puma och Salomon. För hösten rekommenderar Fredrik och Helena sneakers i skinn eller mocka, i brunt och konjak, för herrarna.
– Sedan kan man gå över till chelsea boots i skinn eller borstad mocka när det blir lite kyligare, säger Fredrik.
Chelsea boots är en ankelhög känga med resår på sidan som har sitt ursprung från mitten av 1800-talet, då den designades som en ridstövel för drottning Victoria. På 60-talet blev den poppis igen och fick sitt namn.
– Det är en otroligt populär modell, säger Fredrik.

Klassiskt ­dressade skinnskor från varumärket Bugatti.

Vad kommer då skoproffsen själva att bära i höst?
– Jag köper loafers och skinnboots, ­gärna med snörning, säger Helena.
– Och jag kör sneakers i mörkblå eller beige mocka så länge det inte är minus­grader, säger Fredrik. När det blir ­ruggigare väder satsar jag på chelsea boots i svart eller brunt skinn.