Tillbaka till nyheter
Patrik Levin bygger en destination i världsklass

Patrik Levin bygger en destination i världsklass

Den 21 april 2023

Tillbaka till nyheter

Patrik Levin saxar vant mellan ­hyllraderna i varuhuset. Han hejar glatt på de ­medarbetare han passerar och stämmer av så att allt är bra. Han är sedan drygt två år vd på Gekås Ullared AB och trivs som fisken i vattnet.

Gekås ägare Thomas Karlsson har benämnt den nya lagkamraten som ”En verkligt lyckad rekrytering”. Thomas uppskattar att Patrik är affärsdriven samtidigt som han jobbar mycket med de mjuka frågorna.

Som barn åkte Patrik varje sommar med sin familj från skånska Kävlinge till Gekås i Ullared för inköp av vinterkläder och andra nödvändiga saker.

– Vi var rika på kärlek, men för övrigt var det inte speciellt fett, så Gekås var bra för oss. Mamma älskade det, pappa hängde med. Jag var uttråkad 85 procent av tiden, men fick alltid en liten stund att titta på egna saker. Det var här jag köpte min första cd-skiva, ett dubbelalbum med Ace of Base, minns Patrik.

Hans årliga resor till Gekås fortsatte även i vuxen ålder och när han och frun Nina väntade sitt första barn åkte de förstås till Gekås för att inhandla allt de behövde.

– Jag arbetade som vd för Coop Vardagshandel och hade inte ens sett Gekås som en potentiell arbetsplats när rekryteraren ringde. I bakhuvudet hade man ju att det här är Boris Lennerhovs plats. Men jag blev nyfiken och åkte på ett möte med ledningen, berättar Patrik.

På väg hem efter mötet ringde han Nina och berättade att de kanske ändå skulle ta och fundera på att flytta till Halland, för på den här arbetsplatsen ville han gärna jobba. De tidigare karriär­planerna som pekade mot Stockholm eller Köpenhamn skrotades och flyttlasset gick till Halmstad med lagom pendelavstånd till Ullared.

Gekås Ullared har 156 000 artiklar i sortimentet. Ett måste när målgruppen är bred och alla ska kunna hitta vad de söker.

ATT SE MÖJLIGHETER UNDER EN PANDEMI
Att ta över som vd mitt under den brinnande pandemin placerade Patrik i heta stolen direkt. Han hade inte hunnit jobba mer än fyra dagar innan pandemilagen trädde i kraft, men Patrik valde att se möjligheterna det förde med sig:

– Som ny vd ser man rutiner och arbetssätt som kan förfinas. När jag tog över befann vi oss i en situation då inget av det som vi alltid gjort längre var rätt. Pandemin möjliggjorde snabba ­förändringsarbeten som vanligtvis skulle ta lång tid att ­genomföra.

Som en del i att följa pandemilagen ­delades varuhuset under en period i två delar: Gula varuhuset och Blå varuhuset.

– När det fastslogs att man bara fick vistas 500 personer på en handelsplats slog vi våra kloka huvuden ihop och kom fram till att bygga en stor vägg tvärs genom hela varuhuset för att skapa två butiker. Vi handlade snabbt och två dagar senare stod väggen klar.

Under lördagen stod hela ledningsgruppen utanför Gekås iklädda gula arbetsjackor och delade ut informationsblad och pratade med alla kunder om det nya upplägget.

– Våra kunder förstod varför vi behövde göra förändringen. ­Länsstyrelsen var dock inte glad utan pratade om att stänga varu­huset. Men jag hade några dagar tidigare diskuterat saken med både Folkhälsomyndigheten och Svensk Handel som tyckte det var en strålande idé att dela varuhuset så jag var inte orolig, säger Patrik.

Därefter kom nästa kris, ett krig i Europa som resulterade i ­försenade leveranser och skenande priser, vilket gjorde det svårt att upprätthålla det sortiment som kunderna förväntade sig.

 

– Trots alla utmaningar har de här kriserna bidragit till att jag lärde känna vår ledning väldigt fort. Vi hade frekventa möten och tog snabba beslut, säger Patrik.

En av Patriks styrkor är att ”alltid kunna leva i hissen” som han själv uttrycker det. Att kunna vara strategisk ena stunden och vara här och nu i nästa stund, kunna prata med folk högt och lågt och kunna hantera sociala frågor ihop med allt det andra som ingår när man är vd för ett bolag som omsätter 6 miljarder.

NÅGOT FÖR ALLA

Många företagsledare sitter på sina tjänster ett par, tre år innan de letar sig vidare till nya utmaningar. Tidigare vd:n Boris ­Lennerhov gjorde sig dock hemmastadd på Gekås och stannade i 20 år. ­Samma känsla har infunnit sig även hos Patrik:

– För första gången tänker jag inte tanken ”vad ska jag göra sen?”.

En stor del av tjusningen sitter i utmaningen att erbjuda något för alla.

– Jag är van vid att kundgruppssegmentera men här vill vi nå alla. Det är därför vi har ett varuhus innehållande 156 000 unika ­artiklar. Alla artiklar omsätter inte lika mycket, men vi väljer att ha dem för att kunna erbjuda bredden, säger Patrik.

Bredden i Gekås sortiment syns också på klädavdelningarna där man hittar allt från en anonyma vita T-shirts till märken som Björn Borg, Levi’s och Five Seasons. På sport­avdelningen ­hänger väskor från mindre varumärken jämte jättar som Adidas, och på kosmetik­avdelningen finns många märken på display.

– Vi konsumerar på ett helt annat sätt idag. Om det tidigare var fult att handla billigt är det idag sunt att spara pengar. Det är en del av ­modet att mixa low and high fashion och vi vill även göra märkeskläder tillgängliga för alla.

Jämfört med konventionell retail ­befinner sig Gekås på en helt annan arena. Det är varken bekvämt eller tidseffektivt att ta sig till ­varuhuset. Snittkunden kör 20 mil, ändå väljer 4,9 miljoner människor att åka hit varje år. För Patrik är det en drivkraft att tillfredsställa ­kundernas förväntningar och skapa världens bästa ­shoppingupplevelse:

– Våra fantastiska kunder har sett fram emot besöket en längre tid, sparat pengar och avsätter en hel dag för att köra hit. Kund­service får till och med brev från taggade kunder som meddelar att ”snart kommer vi så plocka fram era bästa grejer!”. Det är vårt viktigaste uppdrag att fylla deras dag med så många roliga upplevelser och händelser att de känner att detta var helt ­fantastiskt, och längtar efter att göra det igen.

Patrik sätter fingret på vad som är viktigast: ”Att fylla våra besökares dag med så många roliga ­upplevelser och händelser att de känner att detta var helt ­fantastiskt, och längtar efter att göra det igen.”

MED SIKTET FRAMÅT
Patrik och Nina stortrivs i Halmstad och deras två barn är i princip fulländade hallänningar nu. Patrik ångrar inte en millisekund att han tog jobbet som vd på Gekås och tycker att han lyckas bolla familjeliv och jobb på ett bra sätt.

– Man har den tid man skapar. Genom att ge förutsättningar för andra att bli den ­bästa versionen av sig själva skapar jag ­utrymme för mig själv att utveckla företaget vidare. Jag ser alltid till att älska det jag gör i stunden. När jag jobbar älskar jag det, när jag kommer hem och leker med barnen älskar jag det. Jag ägnar heller ingen tid åt att grubbla över sådant jag inte kan göra något åt.

Många kända svenska retailkedjor ­startades ungefär vid samma tid och på ungefär ­samma sätt som Gekås, i en villa någonstans i ­Sverige, men valde att öppna fler butiker. Deras koncept är att alla butiker ser ­likadana ut. Patrik påpekar att Gekås valt en helt annan väg:

– Gekås är idag fullständigt unikt. Vi har ingen spretig affärsmodell där vi ska vara i en massa olika kanaler, utan vår styrka är att vi bara finns på ett ställe och kan fokusera på innehållet och att utveckla denna plats. Att det råkar vara mitt i halländska skogen, i byn Ullared där det bor 800 personer, gör det ännu häftigare.

Patriks mål är att fortsätta bygga en ­destination i världsklass:

– Gekås är som ett nöjesfält, det ska helst komma till nya karuseller efter hand. Det finns fortfarande många spännande saker att ­utveckla och vi vill hela tiden bli bättre på det vi gör. Så länge jag kan bidra till utveckling vill jag vara kvar.