Fokus på hållbarhet

Gekås Ullareds hållbarhetsarbete ­omfattar allt från förnybar energi och smarta transporter till socialt ansvar och ­tydligare kundkommunikation. Med Ulrika Danielson som ­hållbarhetschef har företaget fått en tydligare struktur för sin fortsatta hållbarhetsresa.

Hållbarhetsfrågor har länge ­engagerat medarbetare på Gekås Ullareds olika ­avdelningar. Arbetet har drivits av en vilja att göra rätt, men har saknat en övergripande struktur och ett uttalat ramverk. Förra året tog vd Patrik Levin beslutet att koncernens hållbarhetsarbete skulle systematiseras och bli mer tydligt:

– Vi hade redan stor praktisk kompetens i vår verksamhet, men vi ­behövde en kunnig person som kunde ge oss riktlinjer för ett ­framgångsrikt ­samarbete över avdelningsgränserna. Efter ett intensivt sökande hittade vi till slut vår hållbarhetschef, Ulrika Danielson.

I 15 år drev Ulrika hållbarhets­frågor på Andra AP-fonden gentemot de bolag som fonden investerade i. Dessförinnan hade hon, som informationschef på Lindex och på positioner inom både Kappahl och svenska ­moderådet, skaffat sig djup kunskap om ­detaljhandelns förutsättningar och utmaningar.

– Att kunna se hållbarhetsfrågorna ur både finansvärldens och detaljhandelns perspektiv är en stor fördel. Jag har insikt i vad som krävs av bolagen, men också förståelse för att förändringar kan ta tid, säger Ulrika.

Tydlig kommunikation

För ett lyckat resultat behöver hållbarhets­frågorna integreras och bli en naturlig del av det dagliga arbetet.

– Först när vi krokar arm och arbetar tillsammans kan vi nå verklig framgång, säger Ulrika som redan efter sex månader som hållbarhetschef ser positiva förändringar.

– Ett viktigt arbete framåt är också att bli tydligare i vår kommunikation med kunderna. Många vet kanske inte att flera av våra bomullsplagg är tillverkade av ekologisk bomull. Dessutom har vi ett brett sortiment av återvunnet material. Skorna jag bär idag är exempelvis tillverkade av återvunna plastflaskor, säger Ulrika.

Patrik lyfter även fram ­kundfavoriten, Basic You ­T-shirten från 29,95 kronor, som är ­tillverkad av ekologisk bomull. Han är inte intresserad av att utnyttja den ekologiska trenden för att ­motivera ett högre pris:


– Vi ser till att få in en bra ­prisbild i alla våra affärer. Vi är ­också noga med att inte ­kompromissa med ­kvaliteten. Att ­produkten har en lång livslängd är kanske vår ­viktigaste hållbarhets­aspekt. Slit­och-släng-­mentaliteten är inget vi uppmuntrar.

”Först när vi krokar arm och arbetar tillsammans kan vi nå verklig framgång.”

Plaggen i Gekås ­Ullareds ­baskollektion Basic You tillverkas av ekologisk bomull.

Förnybar energi och smarta transporter

Gekås Ullared tar ett stort ansvar för sin egen ­energiförsörjning. Företagets andel i en vindkraftspark i Falkenberg och solcellspaneler på taken till både varuhus och centrallager står tillsammans för cirka 50 procent av den årliga elförbrukningen.

När det kommer till transport ser man till att nästan alla interna transporter görs på ­biobränsle. Genom kontinuerlig dialog med leverantörer ­säkerställer de dessutom att varorna transporteras så hållbart som möjligt.

– Genom att sponsra bussbolag i Sverige, Norge och Danmark som arrangerar resor hit ­uppmuntrar vi också våra kunder att resa kollektivt, säger Patrik och nämner även det lyckade samarbetet med ­Hallandstrafiken som genomfördes i december förra året:

– Vi bjöd resenärer från Falkenberg och Varberg på bussresan till och från Gekås. Genom att visa upp sitt busskvitto kunde kunden hämta ut ett presentkort på 100 kronor i varuhuset, som motsvarade biljettpriset. Det var ett ­uppskattat samarbete, säger Patrik.

Även när det gäller matavfall är transportfrågan en viktig aspekt. Genom att investera i ­Greenbox, ett torksystem som på 24 timmar omvandlar ­restaurangernas alla matrester till ett torrt pulver, minskar antalet transporter till biogasanlägg­ning­arna från två lastbilar i veckan till fyra per år. Ett framtida mål är att det blir ett helt eget kretslopp där pulvret kan användas som jordförbättringsmaterial och säljas direkt till kunderna i varuhuset.

– Just nu för vi en pågående dialog med våra leverantörer om hur vi kan minska förpackning och emballage. Det skulle gynna både leverantören, oss, kunden och framför allt miljön, säger Ulrika.

Gekås Ullared uppmuntrar sina kunder att åka kollektivt genom att sponsra ­bussbolag i Sverige, Norge och Danmark.

Social hållbarhet

Hållbarhetsarbetet rymmer även sociala frågor, både på arbetsplatsen och utanför.

– Förutom stort fokus på ergonomi, som ­gummimattor och höj- och sänkbara arbetsbord på alla avdelningar, bidrar arbetsrotation till en bättre arbetssituation. Vi har dessutom en fantastisk ­personalrestaurang och ett välutrustat gym, eftersom vi förespråkar god hälsa i vardagen, säger Ulrika.

För att göra det mer lönsamt för de många ­medarbetare som pendlar till Ullared har man åtta timmars arbetspass som standard, till skillnad från handelsbranschen i övrigt som ofta bemannar med kortare pass. Alla Gekåsanställda genomgår även utbildningen Service & Bemötande, där service fokuserar på kundkontakt och bemötande avser relationen mellan kollegor. Utanför varuhuset bidrar man också till social hållbarhet genom att sponsra organisationer som SOS Barnbyar, Hand in Hand, Bris och CancerRehabFonden.

– På Gekås har vi en intern ambassadörsgrupp där medarbetare kan ansöka om att under tre år få lära sig mer om företagets hållbarhetsarbete. Under tiden har de som uppdrag att sprida sin kunskap vidare till kollegorna och informera om våra sociala ­samarbeten. På så vis hoppas vi inspirera till ett ökat engagemang, säger Ulrika.

Även om Gekås Ullared har kommit långt i sitt hållbarhetsarbete är det en fortsatt pågående resa. Med Ulrika i spetsen rör det sig nu målinriktat ­framåt, med ett tydligt och uttalat fokus.

Gekås Ullared ­sponsrar SOS Barnbyar som ­arbetar med barnbyar och familjestärkande program för att barn ska få växa upp i trygghet.