Tillbaka till nyheter
En Hembergsbil kommer lastad med frukt och grönt

En Hembergsbil kommer lastad med frukt och grönt

Den 3 juli 2024

Tillbaka till nyheter

I snart 90 år har grossistföretaget Hembergs levererat frukt och grönt till sina kunder. Till en början inom Halmstad, men numera med en utökad radie till ungefär 15 mil. En del av deras transporter rullar dagligen mot Ullared där de förser både Gekås restauranger och den stora livsmedelsavdelningen med frukt och grönt.

 

Magnus Eriksson, vd och delägare i Hembergs, är stolt över att Hembergs har egna lastbilar och ansvarar för hela kedjan själva. Korta transporter är bra för både miljö och råvaror.

 

Utanför Hembergs lagerlokal i Halmstad, cirka sju mil söder om Ullared, står lastbilarna redo vid lastbryggorna. Hembergs har ett av marknadens bredaste utbud med lite drygt 1 000 artiklar i omlopp och här lastas dagligen 50 ton frukt och grönsaker. Innanför portarna hittar man vd Magnus Eriksson, vars historia inom Hembergs sträcker sig långt tillbaka.

– Min pappa, Claes-Göran Eriksson, började på Hembergs 1970 och sju år senare blev han ensam ägare, så jag är i princip född i en bananlåda, säger Magnus.

Kollegan Lennart Rauséus kom inte långt efter, då han började som mopedbud för Magnus pappa redan som tonåring. Tillsammans har de utvecklats inom Hembergs och 2015 tog Magnus, Lennart och kollegan Henrik Petersson över som nya ägare.

– Idag omsätter vi 200 miljoner och vår styrka ligger i att vi har full inblick i hela verksamheten, säger Magnus och fortsätter: Det är inte ovanligt att kontorspersonalen hjälper till på lagret med att packa eller köra truck. Det skapar inte bara ett bra företagsklimat med fin gemenskap utan ger oss också bra överblick. Vi ser vad det är för apelsiner vi får in, och om tomaterna är fina. Signalerna går snabbt fram till inköpsavdelningen om något inte är bra.

 

Varje vecka levererar Hembergs 25 ton frukt och grönsaker till Gekås Ullareds populära livsmedelsavdelning.

 

Hållbara arbetssätt

Hembergs har egen import från Europa men har alltid brunnit för de lokala odlarna. De svenska råvarutransporterna har de valt att begränsa till ett geografiskt område på 15 mils radie. Korta transporter är bra för både miljö och råvaror och minskar i förlängningen svinn.

– Vi har egna lastbilar och sköter all logistik själva. På så sätt kan vi planera bra och ha snabba leveranser. Hos oss omsätts lagret på en och en halv dag, vilket gör att varorna inte blir stående och vi kan hålla svinnet till under en procent, säger Magnus.

För några år sedan köpte Hembergs in en hackmaskin och började producera egen fruktsallad, något som blivit väldigt populärt bland Gekås kunder. Idén föddes egentligen ur förhoppningen att kunna rädda det svinn som förekom. Men samtidigt ville vi ha fräsch frukt med bra hållbarhet i våra sallader och valde att fokusera på fina, smakrika råvaror till produktionen, säger Magnus.

Lösningen på svinnet blev istället att samarbeta med restauranger som har användning för mogna frukter och grönsaker i sin verksamhet. Dessutom investerade Hembergs i en förmultningsmaskin där den utvunna näringen idag går till jordleverantörer. Planen är att näringen i framtiden ska gå till Hembergs odlare.

 

Lennart Rauséus började som mopedbud på Hembergs. Idag är han både delägare och säljansvarig.

 

Utvecklande Gekåssamarbete

Ungefär 60 procent av Hembergs försäljning är till butik, 20 procent är till offentliga upphandlingar och 20 procent är till hotell och restaurang. Just samarbetet med Gekås Ullared sträcker sig ända tillbaka till tiden då det endast fanns en restaurang i varuhuset. Magnus minns när den första frukten även började säljas inne i varuhuset:

– Det började med att vi hade för mycket meloner. Jag kontaktade dåvarande vd Boris Lennerhov som såg till att partiet köptes in och hamnade på bästa säljplats i varuhusets entré. Det överraskade nog många kunder.

Idag är frukt- och grönsaksavdelning en självklarhet i varuhusets livsmedelsutbud. I hyllorna hittar man under sommarhalvåret exempelvis potatis från Halmstad, morötter från Veinge samt vitkål och broccoli från Laholm. Under åren har det dessutom tillkommit flera restauranger i både varuhuset och på hotellen som beställer frukt och grönt från Hembergs.

– Vi älskar att få utvecklas med våra kunder. Det roliga med Gekås är att de är nyfikna och gärna testar nya produkter. Vi har väldigt bra dialog och samarbete kring hur vi gemensamt kan sälja varor, säger Magnus.

 

Roliga frukt- och gröntfakta!

• Varje vecka levererar Hembergs drygt 31 ton
frukt och grönt till Gekås Ullared. Varuhuset
säljer 25 ton i veckan och de nio
restaurangerna gör på samma tid av med
6 ton.   

• Ekologiska bananer står för 10 procent av Hembergs omsättning.
Bananer toppar listan över den mest sålda frukten i Sverige.

• Hembergs fruktsallader gjorde snabbt succé
och den större delen säljs faktiskt på Gekås Ullared.

• Svenska jordgubbar är ett måste på sommaren.
Förra sommaren levererade Hembergs sammanlagt 24 ton
lokalodlade jordgubbar till Gekås Ullared.