Tillbaka
Laga vego till vardags

Laga vego till vardags

Den 9 augusti 2018

VI RESERVERAR OSS FÖR SLUTFÖRSÄLJNING OCH PRISJUSTERINGAR

Tillbaka

VI RESERVERAR OSS FÖR SLUTFÖRSÄLJNING OCH PRISJUSTERINGAR

Att äta mer vegetariskt är bra för både hälsa, miljö och plånbok. Många klassiska familjefavoriter går dessutom enkelt att göra i vegoversion. Vi har samlat bra vardagsrecept som är goda och mättande, utan kött. Smaklig måltid!

 

Linsfärs med spagetti
4 portioner

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk paprikapulver
½ tsk chilipulver
1 msk rapsolja
3 dl röda linser
400 gram krossade tomater
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
Salt
Svartpeppar

Spagetti
Riven ost

Gör så här
Skala och hacka löken samt vitlöken. Hetta upp olja i en kastrull och fräs löken tills den är mjuk och glansig. Tillsätt paprikapulvret och chilipulver och fräs ytterligare någon minut. Blanda ner linserna, krossade tomater, vatten och grönsaksbuljongen. Låt koka med locket på glänt så lång tid som anvisningarna på linspaketet anger. Späd eventuellt med mer vatten om det behövs. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera med spagetti!

 

 

Sötpotatistaco med mangosalsa & avokado

Rostad sötpotatis:
5–6 stora sötpotatisar
2 msk raps- eller matolja
1 påse tacomix

Mangosalsa:
250 gram fryst mango
400 gram körsbärstomater
2 tsk sambal oelek
1 msk farinsocker

2 tsk finhackad bladpersilja
Saft från ½ färsk lime

Cirka 20 hårda tacoskal
Avokado i skivor
Riven ost
Gräddfil

Gör så här
Skala och skär potatisarna i små tärningar. Strö ut potatisen på en plåt, blanda med olja och tacokrydda. Rosta i mitten av ugnen i 225 grader varmluft (250 grader i vanlig ugn). Rosta 10 minuter, rör om, rosta ca 5 minuter till.

Tina mangon i mikrovågsugn och skär tomaterna i små tärningar. Blanda alla ingredienser till salsan.

Fyll tacoskalen med rostad sötpotatis, mangosalsa, avokado, riven ost och gräddfil.

 

 

Rödbetsburgare med getost & coleslaw
4 portioner

Rödbetsburgare:
0,75 dl röd quinoa
1,5 dl vatten
¼ grönsaksbuljongtärning
1 liten rödlök
1 vitlöksklyfta
200 gram skalade
Rödbetor
1 dl havregryn
½ tsk finhackad, färsk rosmarin
100 gram chèvre
1 ägg
½ tsk flingsalt

Coleslaw:
125 gram vitkål
½ rödlök
1 stor morot
½ dl crème fraiche
½ dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
en nypa salt

Grönsallad
4 hamburgerbröd

Gör så här
Skölj quinoan noga i kallt vatten och blanda sedan med dubbel mängd vatten samt buljongtärning. Låt småputtra på medellåg värme i ca 15–20 minuter. Låt svalna. Finhacka rödlöken och vitlöken, samt skala och riv rödbetorna. Blanda med havregryn, quinoa, rosmarin, ägg, chèvre och salt, blanda noga och låt sedan stå i minst 30 minuter. Forma till biffar och stek dem på medelhög värme ca 5–6 minuter på varje sida tills de fått fin yta.

Strimla vitkål och rödlök tunt, skala och riv moroten på den grova sidan av rivjärnet, blanda samman i en stor skål.

Blanda crème fraiche, majonnäs, senap och salt i en liten skål. Rör ner bland grönsakerna och smaka sedan av med en nypa salt. ­Servera rödbetsburgaren med hamburgerbröd, grönsallad och coleslaw.