Skötselråd

Oavsett vilket material dina utemöbler är tillverkade av sliter sol, vind, regn och luftföroreningar på dem. Här kan du läsa mer om hur du skyddar och underhåller dina möbler för bästa hållbarhet.

Materialguide för utemöbler

Konstrotting, textilene & aluminium
Dessa material rengör du vid behov med fuktig trasa och milt diskmedel. Använd inte högtryckstvätt. Placera aldrig varma föremål direkt på materialet. Använd alltid underlägg för glas och glasföremål, då de kan bli brännheta vid stark sol.

Polywood
Polywood rengör du bäst med en fuktig trasa och milt diskmedel. Använd inte högtryckstvätt. Beroende på temperatur kan bordsskivan röra sig något och därför även bukta en aning. Placera aldrig varma föremål direkt på materialet. Använd underlägg för glas och glasföremål då de kan bli brännheta vid stark sol. Lämna inte kupformade glas, t.ex. vinglas, i direkt solljus då brännglaseffekt kan uppstå på bordskivan.

Naturrotting & Bambu
Möbler tillverkade av naturrotting åldras med tiden och får då en vacker, grå patina. Vid behov torka av möbeln med lätt fuktad trasa. För bästa hållbarhet, placera möbeln så att den inte utsätts för regn, exempelvis under ett tak eller i ett uterum. Vinterförvara möbeln i ett svalt, torrt och ventilerat utrymme för att undvika mögelbildning.

 

Skötselråd för möbeltillbehör

Dynor/Dynbox
Rengör dina dynor med fuktig trasa och milt diskmedel. Vissa dynor kan inte tvättas i maskin eller torktumlas, notera tvättrådet för respektive dyna som du har köpt. När dynorna inte används ska du förvara dem inomhus eller i en dynbox. Tänk på att torka fuktiga dynor omgående, och inte lägga fuktiga dynor i boxen, då det finns risk för mögelbildning. En dynbox är vattentålig, men inte vattentät eller kondensfri. Placera därför gärna boxen under tak. Dina dynor kan inte vinterförvaras utomhus i en dynbox. Förvara dynorna på en torr plats med god ventilation under vintern.

Paviljong
En paviljong är ett solskydd och håller inte tätt för regn och vatten. Ta ner taket vid stark vind och kraftigt regn och förvara på torrt ställe. Färgbeständigheten påverkas av väder och vind. Om du tar ner paviljongen när de inte används kan du förlänga produktens livslängd och undvika att det bleks i förtid.

Parasoll
Ett parasoll bör aldrig lämnas obevakat i uppfällt läge. Vid blåst ska parasollen fällas ner för att undvika att det blir skadat. För färgbeständighet ska du fälla ihop parasollet när det inte används och använda ett parasollskydd. Om parasollet blir blött ska det fällas ut och torkas snarast möjligt.

Förvaringstips!
Möbler av alla slag bör förvaras i ett torrt, svalt och välventilerat utrymme. Möblerna ska vara torra när de ställs undan och använd med fördel möbelskydd.