Kändisskapet och livet

TV-serierna "Ullared" och "En stark resa" har tagit Morgan och Ola-Conny från anonyma medarbetar på Sveriges populäraste besöksmål till folkkära kändisar. Hur har livet för Morgan och Ola-Conny förändrats efter TV-serierna och kändisskapet?

Det är full fart på lastintaget vid rengöringsmedel och kroppsvård. Porten öppnas in till varuhusets  lager och nya varor anländer, en truck möter upp, några snabba ordväxlingar och trucken susar vidare för att lasta av varorna på rätt lagerhylla. Det gäller att ha koll på alla pallar med varor. Vid högsäsong anländer det en lastbil var tionde minut.

Från kollegor till kändisar
Morgan och Ola-Conny levde och arbetade på varsitt håll innan de träffades på det stora gula varuhuset för 16 år sedan. Hur har livet förändrats? En kollega svänger förbi och Ola-Conny viker vant undan sin pall med kokkorv.

– Ja, det har ju hänt en del efter tv-serierna och våra resor, konstaterar Ola-Conny. Vi jobbar fortfarande kvar i varuhuset, men dagarna ser klart lite annorlunda ut och det blir en hel del andra uppdrag.  Alltifrån konferencier på Ullaredsflyget, happenings i varuhuset till företagsfester.

Hur hanterar de kändisskapet med 100–150 nya möten med kunder i butiken varje dag?

– Mina dagar börjar på centrallagret och strax före lunch fortsätter jag med att packa upp varor i varuhuset, berättar Morgan. Då blir det mycket kundkontakt, jag gillar det. Visst, det är klart, man är ju inte alltid på topp men så möter man en kund och vi börjar snacka, då vänder det. Vi snackar om allt ifrån trevliga restips till var man kan hitta kaffefilter eller diskborstar i butiken.

Resor och strapatser
De växte båda upp i lantbrukarmiljö med drömmar om att resa och se sig om i världen.

– Min första längre resa gjorde jag i sextonårsåldern, berättar Ola-Conny. Jag tränade friidrott på elitnivå och vi åkte på träningsläger till Split i dåvarande Jugoslavien.  Jag minns att vi gick över bergen till Italien, det tyckte jag var väldigt spännande.

Morgan kisar med ögonen och gör sitt stillsamma och diskreta Morgan-leende.
– Ja, jag tänkte att kanske, om jag sparar, kan det bli en resa till New York när jag fyller femtio, säger han.

Det visade sig, som vi alla vet, att det skulle ske betydligt tidigare. Morgan och Ola-Conny har varit runt på resor över hela världen och besökt totalt 17 länder tillsammans. Vi är många som följt dem på svettig safari, till kyligt nordpolen, hektiskt storstadsliv och bland färger och kryddor i fjärran Östern.

Skådespeleri, konst och historia
Ola-Conny utbildade sig till murare och jobbade i flera år med att återställa gamla slott och kyrkor. Det var hantverk och skogsarbete som blev Ola-Connys start i yrkeslivet. Han fick tidigt lära sig att arbeta och tjäna egna pengar. När han som tonåring ville ha den snygga Lee-jeansjackan fick han själv spara ihop till den. Under många år jobbade han på olika gårdar med tungt arbete ute i skogen.

– När jag var liten drömde jag om att bli konstnär eller skådespelare, berättar Ola-Conny. Wilhelm Mobergs klassiker Utvandrarna och Raskens var favoriter. Jag ritade, målade och gillade att skapa med händerna. Det gör jag fortfarande.  När jag är ute i skogen tar jag ofta med mig stenar och annat hem. Det placerar jag ut i min naturträdgård och skapar små kreationer runt mitt hus, ler han.

Den unge Ola-Conny drömde sig bort och såg sig själv någonstans långt tillbaka i historien som en träpatron. Intresset för historia har gjort att han både har varit aktiv i Varbergs fornminnesförening och arbetat som assistent till arkeologer där han har varit med vid utgrävningar och grävt ut bosättningar från järnåldern.

– Mina kompisar tyckte nog jag var rätt lillgammal, skrattar han. Till exempel bestämde jag mig för att jag ville lära mig spela dragspel, så då sparade jag ihop till ett fint gammalt dragspel och lärde mig spela.

Djur, natur och aktier
Morgan är lantbrukarsonen som tog över föräldrahemmet.

– Jag har bredvid mitt arbete på Gekås hela tiden jobbat som avbytare på bondgårdar, berättar han. Först var det ett sätt att tjäna extra pengar, sedan blev det mer som en hobby och med tiden blev det en del av min identitet. Det var med blandade känslor jag slutade 2015. Jag saknar djuren, men inte att gå upp klockan fyra på lördagarna.

Intresset för aktier började tidigt. Morgans far var egen företagare, och det var nog där det  ekonomiska intresset började.

– Jag är ju med i Aktiespararnas förening och vi har rest till olika länder för att titta på deras ekonomier, hur näringslivet och samhället är uppbyggt. Jag tycker att det är särskilt intressant att få komma och se produktion på plats, berättar han.

Gekås och kändisskapet idag
– Vi kastades ju lite in i något som ingen av oss hade en aning om hur det skulle bli, säger Morgan. Det är ju rätt unikt att ett varuhus får en egen tv-serie. Att bli så exponerad är inte lätt, men vi har fått mycket stöd, vilket känts väldigt tryggt, tillägger han.

Idag har Morgan och Ola-Conny varsitt bolag. Här hanterar de sina affärsmässiga åtaganden utanför arbetet på Gekås och intäkterna för deras egna produkter som säljs i varuhuset. Men hur har  kändisskapet påverkat dem?

– Det har nog bidragit till att jag är mer lugn idag. Förr var jag väldigt blyg och osäker, idag litar jag mer på mig själv. Jag stressar inte upp mig i onödan, vilket är rätt skönt, säger Ola-Conny.

Morgan är, såsom vi lärt känna honom, rätt cool med hela uppståndelsen kring tv-serierna, och de upplever båda två att livet ter sig ungefär som tidigare.

– Men visst nu kan vi ju unna oss lite mer, enas de om. Jag har väl blivit lite mer självmedveten, säger Morgan. När jag såg mig på tv, såg jag hur stor jag blivit, och det gjorde ju att jag satte igång att träna för att gå ner i vikt, det är ju en bra förändring, skrattar han.

Livet som tv-kändis är ett slit med udda och roliga men också konstiga uppdrag. Det finns t ex bara en chans att ta den där bilden i solnedgången, allt måste sitta på första försöket för att man sedan snabbt ska kunna packa ihop och nästa morgon befinna sig på en helt annan plats.

– Det var ofta långa inspelningsdagar där jag många gånger har fått utmana mina rädslor, berättar Ola-Conny. Jag har ju ormskräck och det var rätt jobbigt när jag skulle ha ormar runt halsen. Hoppa bungeejump var heller inte helt lätt, säger han eftertänksamt.

Vad är det då som gör Morgan och Ola-Conny så folkkära?
– Vi är de vi är. Vi gör oss inte till. Goa, glada med fel och brister, som folk är mest. Vi människor är inte så olika ändå. Vi är ju alla inte mer än människor, konstaterar Ola-Conny.