Tillbaka till nyheter
Utflyktstips! Upptäck lokala gårdsbutiker

Utflyktstips! Upptäck lokala gårdsbutiker

Den 25 juni 2024

Tillbaka till nyheter

    Med lite extra luft i dagsschemat kan besöket i Ullared bli en perfekt utgångspunkt för fler härliga upplevelser. Passa på att göra en utflykt över dagen, köp närproducerade godsaker till kvällens grillning eller ta en omväg hem och upptäck något nytt. Vi tipsar om sex utflyktsmål att upptäcka i närheten!

Källsjö bryggeri & smaksmedja

Bland lummiga bokskogar, skogssjöar och böljande ängar inhämtar Källsjö Bryggeri & Smaksmedja inspiration för att brygga sina ekologiska, Kravmärkta och alkoholfria drycker. De har på senare år blivit såväl nationellt som internationellt prisade för sina drycker och var det alkoholfria alternativet vid 2023 års Nobelmiddag. Basen i bryggeriets drycker är kombucha, sötat te som får genomgå en mikrobiologisk fermentering där både jäst och bakterier är verksamma och sätter smak. Sedan får dryckerna smak av svenska råvaror som tång, granskott, blommor och örter som skördas lokalt. Passa på att uppleva den halländska skogsbygden i Källsjö och stanna till för en rundtur och provsmakning av detta spännande alternativ till vin och annan alkoholhaltig dryck.   

 

Skrea ost

I gårdsbutiken på Kullagård i Skrea, strax söder om Falkenberg, kan du botanisera bland gårdens egentillverkade ostar; hårdost, mjukost, mögelost, grillost och färskost. Här kan du också köpa ohomogeniserad mjölk och yoghurt i lösvikt. Ostarna är KRAV-certifierade och gjorda på ekologisk komjölk från granngården Kullsgärde. I den lilla gårdsbutiken hittar du dessutom lokala delikatesser från traktens många matproducenter.

 

Gårdsbutik Thuresson

Har du tagit husbilen eller husvagnen till Ullared och installerat dig i Gekåsbyn? Då vågar vi nästan utgå ifrån att det vankas grillkväll efter shoppingdagens slut! Därför vill vi passa på att tipsa om gårdsbutik Thuresson som är ett verkligt paradis för dig som gillar gott kött av riktigt bra kvalitet. Butiken ligger på den kustnära landsbygden utanför Falkenberg och här kan du köpa alla detaljer från gris, nöt, kalv och lamm – färskt över disk. Och gårdens egna marinader lyfter köttets smaker och gör dig till en mästare vid grillen. Ett besök hos Thuressons kommer garanterat att sätta guldkant på din grillkväll!

 

Destination: Fridhemsberg

Bara en halvmil från det stundtals hektiska shoppingtempot i Ullared ligger det lilla samhället Fridhemsberg. Här är tempot betydligt lugnare, och i centrum står vackra ting och genuina smakupplevelser, tack vare en sprudlande entreprenörsanda som har samlats på platsen. Här kan du besöka hantverksbageriet Ave Kultur och köpa med dig surdegsbröd till frukosten eller goda bullar till fikat. Du kan också ta vägen förbi den gamla industrilokalen som hyser såväl blomster- och inredningsbutiken Blomsterfrid som företaget Nabo som erbjuder kaffe, te och annat som gör livet smakfullt och härligt. Kort och gott, ett perfekt utflyktsmål runt knuten från vårt stora, gula varuhus!

 

Viktors affärshus

Att besöka Kärnebygd, en knapp mil inåt landet från Ullared, är som att resa i tiden. Här verkar Solskensfarmarna i harmoni med djur och natur, tar fram naturbeteskött av highland cattle och driver en charmig gårdsbutik i källarplan på Viktors affärshus bed and -breakfast. I samma lokal drev handlaren Viktor Andersson Kärnebygds diversehandel 1924–1963 och en del av den gamla inredningen finns bevarad. I Solskensfarmarnas gårdsbutik säljs, förutom fryst hängmörat naturbeteskött från egna djur, också lokalproducerade produkter från trakten. När butiken är öppen kan du också njuta av de natursköna omgivningarna över en fika med kaffe och hembakt.

 

Gunnagård

Bara några kilometer väster om Ullared ligger byn Svartrå. Här hittar du Gunnagård – en lantlig oas som har något för alla, både livsnjutande vuxna och upptäcktsglada barn. Här finns kreativt uppbyggda lekplatser med olika teman och barnen får klappa gårdens djur i minizooet. I gårdsbutiken kan du handla kött och chark som produceras lokalt, samt produkter från andra eldsjälar i bygden. Blir du sugen på något att äta är det bara att slå dig ner i våffelkaféet, eller varför inte ta en lunch på BBQ by Gunnagård. Om somrarna ordnar Gunnagård också evenemang av olika slag så håll koll på hemsidan för aktuella event.