Tillbaka till nyheter
Tanka energi i naturen

Tanka energi i naturen

Den 9 januari 2024

Tillbaka till nyheter

Efter en heldag i varuhuset är shoppingkassarna välfyllda och hjärnan går på högvarv av alla intryck. Tänk då att få ta en paus i naturen och låta kroppens alla sinnen hitta ny energi före hemresan. Vi tipsar om sex natursköna utflyktsmål som ligger inom 15 minuters bilfärd från Gekås Ullared.    

Björkekullen

Vill du uppleva en plats som hämtad ur en saga av Astrid Lindgren? Du vet det där klassiska svenska odlingslandskapet: ett rött torp, en sjö, gärdesgårdar och en grusväg. Allt omgivet av natur som ändrar skepnad i takt med årstiderna. Då ska du packa kaffekorgen och bege dig till naturreservatet Björkekullen! Här kan du utforska den gamla gården och fascineras av alla gärdesgårdar, odlingsterrasser och rösen som man byggt upp genom generationerna. Om du vill så kan du också gå runt hela Björkasjö, en vandringsstig som ingår i Åkulla bokskogars vandringssystem och är 5,5 kilometer lång.

 

Floastad

Vill du ha picknick med hisnande utsikt utan att behöva bära fikakorgen alltför långt? Då är Floastad, beläget en knapp mil från varuhuset, det perfekta utflyktsmålet! Följ stigen som leder upp på Skrabbabjär, som är den högsta toppen med sina 105 meter över havet. Här får du en magnifik utsikt över Svartrå och om hösten sprakar naturlandskapet av vackra färger.

 

Sumpafallen

I en naturskön dalgång strax söder om Ullared hittar du Sumpafallen. Efter parkeringen följer du strövstigen ner för sluttningen och du hör snart forsens brus. Det är Högvadsån med sitt klara vatten och hoppande laxar som far fram. Genom reservatet forsar nämligen en orörd sträcka av ån, som är Ätrans största biflöde. Du kan vandra på promenadstigar längs ån som är omgiven av hagmarker och vacker ekskog. Här finns gott om picknickbord att tillgå och även en grillplats. Vid Sumpafallen kan du också utforska ruiner efter kvarnplatsen Sumpa som finns omnämnd i handlingar ända från slutet av 1700-talet.

 

Yttra Berg

En knapp mil från Ullared hittar du Yttra Berg, ett naturreservat som inte bara bjuder på vacker natur utan också en spännande historia. Här möts du av mängder av spår från svunna tider och de generationer som har brukat jorden och format landskapet. Här kan du besöka 1800-talstorpet Aronsgården som inhyser ett litet museum med en utställning om platsens natur och kultur och om det forna jordbrukets göromål. För dig som vill se mer av naturen finns fyra markerade naturstigar som varierar i längd från 1 till 2,5 kilometer. Yttra Berg är verkligen ett utflyktsmål som passar hela familjen!

 

Musasjön

Vårt stora gula varuhus har verkligen naturen inpå knuten! Bara ett stenkast från parkeringen ligger Musasjö, vackert inramad av skog och med en härlig gångväg runt om. Här kan du ta en promenad, njuta av naturen och koppla av vid vattnet. På några platser runt sjön hittar du även trevliga grillplatser och bänkar att slå sig ner på. En skön promenad i lagom takt runt sjön tar ungefär 20 minuter. Får du inte nog av platsen kan du dessutom hyra Bastuflotten som flyter på Musasjö. Den vedeldade bastun är uppvärmd när du kommer och flotten kan ta emot upp till 15 personer.

 

Gnipeberg

Trollgrottan i Gnipeberg är ett utflyktsmål som lockar både stora och små äventyrare. Någonstans djupt inne i grottan finns trollens skatt gömd.  Och även om du kanske avstår från att gå på skattjakt i de smala, mörka gångarna så är Hallands längsta grotta garanterat en spännande upplevelse. Och bara att ta sig till grottan är som ett äventyr i sig. Du följer en -markerad stig genom beteshagar och utmed berget. På din väg passerar du blockgrottor som bildats av att frosten sprängt loss stora stenar från berget. Snart kommer du in i en riktig trollskog med mossbevuxna stenblock och tät skog. Sista biten upp till grottan är väldigt brant, så vårt tips är att packa picknicken i en ryggsäck och snöra på bekväma skor.