Tillbaka till nyheter
Susans hunddagis passar pälsklingarna!

Susans hunddagis passar pälsklingarna!

Den 5 april 2019

Tillbaka till nyheter

Undvik ensamheten och riskfyllda timmar i en varm bil. Varför inte låta din hund få en härlig stund på hunddagis i stället medan du shoppar i lugn och ro? Nu har hundtränaren Susan Andersson tagit över Ullareds hunddagis och skapat en trygg och ombonad miljö för hundar av alla raser.

Hon kallar sig själv för hundnörd. Och har en särskild förmåga att läsa av hundars signaler. Nu har Susan Andersson tagit över driften av Ullareds hunddagis, som mellan 1 april och 30 september har öppet så gott som varje dag från åtta på morgonen till åtta på kvällen. Alla är välkomna, både hundar vars hussar och mattar besöker Gekås och lokalbor som behöver hundpassning några timmar. Hemma i Vallda har Susan tidigare haft både hunddagis och hundpensionat och är en ofta anlitad hundtränare.

– Alla hundar är olika och det gäller att lyssna till vad de har att säga och vad de vill. Fördelen med dem är att de är raka och tydliga och lever i nuet, det fascinerar mig, säger hon.

Det allra viktigaste för Susan är att få sina hundgäster att känna sig trygga. Det är snarare regel än undantag att en hund som kommer till hunddagiset är lite orolig – för den är det ju en helt ny miljö med främmande dofter och andra hundar den aldrig träffat.

– Det spelar ingen roll om det är ett hundpensionat där hunden är en längre tid eller ett hunddagis som detta där de bara är en kort stund: de måste känna att det är tryggt och säkert. Hundar gillar när det är lugnt och behagligt, ordning och reda men ändå trevligt och socialt, precis som vi människor vill ha det, förklarar hon.

PÅ VOVVENS VILLKOR
Susans egna hundar, Iron, Dumle och Brunte, är med på jobbet om dagarna och sprider lugn till de andra hundarna.

– Även om de flesta hundar som kommer till dagiset har varit inlämnade på andra ställen tidigare så är det viktigt att visa dem att det inte är något farligt ställe. Sådant kan man ju själv oroa sig för i nya sammanhang, säger hon.

På hunddagiset får alla gäster ta tid på sig och nosa runt och pejla läget en liten stund tillsammans med husse eller matte. Sedan får de en egen rastgård med hundkoja. Vid behov rastas de en och en i dagisets inhägnade skogsdunge av Susan eller någon av hennes medarbetare. Man betalar dagisvistelsen per timme, och vill man kan hunden stanna hela dagen. Hunddagiset fokuserar på att erbjuda drop-in – det är alltså bara att åka förbi dagiset, som ligger ungefär två kilometer från varuhuset, eller ringa innan och kolla läget. Vill du förboka är det möjligt mot förskottsbetalning. Det finns plats för trettio hundar så Susan Andersson räknar med att alla som vill ska få plats.

LÅNG HUNDERFARENHET
Även hundägarna kan känna sig trygga med att lämna sina ögonstenar i Susans vård. Redan som liten flicka började hon passa hundarna på gården hemma i Tynnered i Göteborg där hon växte upp.

– Min allra första hundkärlek var en collie som hette Lady. Henne passade jag från det att hon var valp, minns Susan.

Sin första egna hund skaffade Susan när hon var 22 år, en stor och snäll berner sennen som hette Sandro. Nästa vovve var en mix mellan bordercollie, labrador och golden retriever, en omplacering som bitit sönder både väggar och kläder hos sin första matte.

– Min gubbe brukade beskriva honom som en skällande blandning mellan krokodil och känguru. Men han blev lugn och fin efter ett tag hos mig, och det var då jag blev intresserad av att uppfostra hundar, säger Susan.

EXPERTHJÄLP OCH SERVICE
Hon har i många år hållit i valpkurser och utbildningar i vardagslydnad, aktivering, nose work,  spårning, kantarellsök och rallylydnad. Dessutom anlitas hon ofta för att träna hundar med specifika problem, som till exempel att de skäller, jagar bilar eller blir för uppspelta bland barn.

– Så om man har frågor eller behöver experthjälp är det bara att säga till, säger hon.

Hon kommer också att addera några populära hundtjänster till dagisverksamheten, som att erbjuda kloklippning, bad, klippning och rakning med hjälp av en utbildad kollega som finns på plats vissa dagar.

– Det är en käck service som jag tror att många skulle uppskatta så att de kan hämta ut en extra fin hund när de handlat klart.

HUNDDAGIS – SÅ FUNKAR DET
Ullareds hunddagis är öppet 1 april–30 september, sa gott som varje dag 8.00–20.00. Sista inlämning är 17.00. Dagiset har 30 separata hundgårdsplatser som var och en är 18 kvadratmeter stora och har tak och väggskydd samt egen hundkoja. Hundarna rastas en i taget och släpps inte ihop med andra hundar. I första hand erbjuds drop-in, och du åker till dagiset som ligger på Värnamovägen i Ullared, ungefär två kilometer från varuhuset. Bokning av plats erbjuds mot förskottsbetalning.

Tänk på:

  1. Ha alltid med vaccinationsintyg. Har du glömt det hemma, kontakta din veterinär som kan skicka journalintyg.
  2. Ta också med hundens eget koppel samt mat om du planerar att hunden ska vara på dagiset lite längre tid, och täcke om det är svalt ute.
  3. Hunden far gärna stanna hela dagen – men inte över natten. Dagiset tar inte emot valpar som är yngre än sex månader.