Tillbaka till nyheter
Pernillas höst och vinter

Pernillas höst och vinter

Den 2 september 2020

Tillbaka till nyheter

Efter en framgångsrik första kollektion, designad exklusivt för Gekås Ullared, är det nu dags för Pernilla Wahlgrens andra säsong: kvinnliga och kaxiga höst- och vinterkläder i varma höstfärger, sköna material och bekvämt snitt.

Det har gått drygt 35 år sedan Pernilla Wahlgren dansade in på scenen i Melodifestivalen med stort hår, iklädd nitar, strass och avklippta spetshandskar. Låten Piccadilly Circus blev en jättehit. Men den vann inte, det gjorde Kikki Danielsson.

– Bert Karlsson sa åt mig att byta kläder eftersom alla äldre tittare skulle tycka att jag var för tuff och hård. Jag vägrade. Men han fick rätt. Vi fick jättelåga poäng i de åldersgrupperna, minns Pernilla.

När hon ombeds beskriva sin klädstil idag med tre ord väljer hon bekvämt, praktiskt och snyggt. Sedan fnissar hon till.

– Nämen, det där lät ju verkligen jättetråkigt. Men det är sant! Det får inte vara för tajt eller för stickigt. Men jag vill också kunna klä upp mig ganska enkelt utan att känna mig utklädd. Det ska funka att gå direkt från jobbet till en tillställning genom att addera accessoarer eller mixa och matcha på ett personligt vis, säger hon.

 

Stor succépremiär

I våras lanserade Pernilla Wahlgren Design sin första kollektion tillsammans med Gekås Ullared. En uppsättning specialdesignade plagg som väl speglade hennes egen stil: blommönster, palmblad, leopard, kaki och denim, sköna, smickrande modeller och en del ananaser, Pernillas favoritfrukt. Och trots att kläderna lanserades i varuhuset i princip
samtidigt som coronapandemin bröt ut blev kollektionen otroligt uppskattad och de populäraste plaggen sålde slut snabbare än någon hade kunnat ana.

– Jag tycker att det är så himla kul med all positiv feedback! Alla är så nöjda över kvaliteten och designen, och inte minst priserna. Jag har inte fått en enda negativ kommentar, och då har jag ändå öppet kommentarsfält både på Instagram och bloggen. Kanske att kunder tyckt att det varit extra kul med en så glad och färgsprakande kollektion när allt runtomkring är lite tråkigt med inställda evenemang och resor. Jag har fått höra att folk handlar kläder åt varandra via en grupp på Facebook och att vissa plagg blivit hårdvaluta på nätet, skrattar hon.

En annorlunda tid

Hon berättar att hon precis gett bort en leopardklänning till sin podcastkompis Sofia Wistam i födelsedagspresent eftersom hon pratat om den länge men inte kunnat åka till Ullared. Inte ens Pernilla själv har kunnat åka ned och se sina kläder i varuhuset. Det var inte bara lanseringen av vårkollektionen och det planerade eventet i varuhuset som påverkades; Pernillas utsålda Sverigeturné med föreställningen Hybris fick skjutas upp.
– Men jag jobbar på ändå med tv-inspelning, blogg och podcast. Och så är det faktiskt ganska skönt att kunna vara hemma på helgerna, skjutsa min son Theo till fotbollen, finnas där för den närmaste familjen och ja, ha tid över helt plötsligt.

Kaxigt och mixvänligt

Nu är det dags för Pernillas andra kollektion, något som hon sett fram emot mycket.
– Jag älskar höstmode generellt och tycker verkligen att den här kollektionen har blivit superhärlig. Färgerna är höstiga utan att vara murriga med inslag av gammelrosa, mörkgrönt och gult. Plaggen är lätta att mixa och matcha och de är snygga och sköna på samma gång, sammanfattar hon.
Alexandra Andersson och Hanna Jande, Gekås inköpsteam som ansvarar för Pernilla Wahlgrens kollektioner, håller med.
– Efter vårens framgångar har vi jättehöga förväntningar. Och jag tror att den här kollektionen kommer att bli otroligt omtyckt av kunderna. Den är kvinnlig och smakfull, men samtidigt väldigt kaxig med flera riktiga statement-plagg, säger Alexandra Andersson.

Klänningar för alla

Basen i kollektionen är Pernillas favoritplagg klänningen i flera olika modeller. Allt från en hellång modell med volym och den otroligt populära omlottklänningen, till lite kortare tunikor i olika mönster och färger.
– De går att kombinera på otroligt många sätt och ger helt olika stilar beroende på vilka skor eller strumpbyxor man väljer, säger Hanna, som också lyfter fram ett par byxor och en kjol i fuskskinn som exempel på användbara och lättmatchade plagg. Liksom en stickad tröja med puffig ärm som finns i flera färger.

Höstkollektionen har förstås ytterplagg också, att svepa in sig i från småkylig höst till bitande kall vinter. En mysig och snygg teddyjacka liksom en längre dunkappa lär bli favoriter spår inköparna, kanske tillsammans med matchande vantar och mössa.

– Dessutom har kollektionen lite streetinslag, som en sweatshirtklänning och en magväska, säger Alexandra.

 

 

Designinput

Pernillas egna stora modeintresse och input om klädernas form, funktion och finesser har tagit stor plats i designprocessen. Hon samlar hela tiden inspiration, gärna från tv-serier, och sparar bilder i mobilen som hon sedan går igenom med designteamet. Hon tycker att kollektionen verkligen speglar hennes egen personlighet och smak och hoppas att Gekås kunder ska gilla vad de ser. Hon tror att kläderna kan tilltala såväl ung som äldre.
– Bianca brukar ha mycket åsikter om mina kläder och vi har ju inte riktigt samma stil, men bland annat teddyjackan är hon riktigt sugen på. Och min mamma, hon vill ha allting.