Tillbaka till nyheter
Naturnära upplevelser för hela familjen

Naturnära upplevelser för hela familjen

Den 20 maj 2020

Tillbaka till nyheter

Gör shoppingresan till en minisemester och kombinera besöket i varuhuset med naturnära upplevelser. Ullared ligger mitt i det halländska landskapet med närhet till både skog och kust. Vi tipsar dig om sju besöksmål och aktiviteter som ger mervärde till resan.

1. Till havs
Från shoppingen i Ullared är det bara tre mil till kusten och Kattegatt har många spännande aktiviteter att erbjuda. Varberg är välkänt för sina fina surfvatten. Den avslappnade surfkulturen ligger som en atmosfär över staden och mängder av surfare kommer årligen hit för att fånga vågorna. Apelviken är de mest kända surfplatsen och passar utmärkt för både vinsurfing, vågsurfing, kite och SUP.  Även Falkenberg med sina långgrunda stränder och stabila västvindar ger bra förutsättningar för både vind- och kitesurfing. Stränderna vid Ringsgård och Olofsbo är de mest populära. Och även i Ugglarp blomstrar surfkulturen. Nyöppnade Villa Surf Garden erbjuder både boende och kurser för den surfintresserade.

2. Fiskelycka
I Halland är fiske en aktivitet som lockar många. Ån Ätran, som rinner igenom centrala Falkenberg, lockar till exempel med ett laxfiske som är känt långt utanför Sveriges gränser. Vill du ha tips om bästa fiskeplatserna och guidning från proffsen ska du kontakta företaget Fiskeguide i Falkenberg. De erbjuder kurser och arrangemang där du kan fiska lax i strömmande vatten, gädda i sjöar och åar och havsöring vid kusten. I Varberg kan vi rekommendera att boka en utflykt med någon av fiskebåtarna som utgår från hamnen. Turerna tar dig ut till de kända fiskebankarna Fladen och Middelgrund där fiske av torsk, makrill, långa och rödspätta väntar.

3. Golftur
Alla som spelar golf vet att en runda på 18 hål är både ett motionspass och en naturupplevelse. Vill du uppleva det vackra halländska landskapet finns många banor att välja mellan. Närmast shoppingen i Ullared ligger Ullared Flädje golfklubb, beläget i ett böljande hed- och skogslandskap. Ett par mil närmare Falkenberg finns Vinbergs golfklubb som erbjuder både golf, restaurang och övernattning i lyxiga sviter med bästa utsikt över banan. I Varberg finns ett varierande utbud av banor som erbjuder skog, hed, kuperad terräng och havsnära läge. Bland annat Västra banan på Varbergs golfklubb som rankas som en av de bästa i Sverige.

4. Kustnära vandring
Passa på att uppleva det natursköna kustlandskapet på nära håll. Kattegattleden sträcker sig 395 kilometer, från Göteborg till Helsingborg, och slingrar sig längs både skog och hav. Vill du ha en något kortare promenad finns Prins Bertils stig i Halmstad och Vesslunda naturreservat som ligger precis söder om Suseåns mynning. Det är bara att snöra på vandringsskorna och hitta din favorit!

5. Fågelskådning
För dig som är fågelintresserad bjuder kustlandskapet på utmärkta möjligheter till fågelskådning. I Varberg kan du besöka Naturum Getterön som ligger i utkanten av halvöns fågelrika naturreservat. Har du istället vägarna förbi Falkenberg kan du stanna till vid Morups tånge som är en viktig rastplats för de flesta av landets vadarfåglar.

6. Skogspromenad
I närheten av Ullared finns gott om skog och massor av vackra platser att upptäcka. I Älvsered väntar vandringsleden Östdanmark som följer den gamla dansk-svenska gränsen som fanns fram till år 1645. Färdas du istället mot Varberg finns Åkulla bokskogar med en rad olika vandringsleder och aktiviteter att välja mellan i de natursköna omgivningarna. Och sist men inte minst, Kungsjölederna som har fina vandringsleder i området kring sjön Tolken mellan Gunnarsjö och Kungsäter.

7. På hästryggen
För dig som vill få en naturupplevelse från hästryggen finns gott om anläggningar och turridningsarrangörer att välja mellan. Boka en tur med Olofsbo islandshästar och upplev hur det är att rida vid havet. Det finns flera turer att välja mellan som går förbi både småbåtshamn och härliga strandängar. Utanför Varberg hittar du bland annat Anettes tölteria där du rider på marker med stora chanser att se skogens rika djurliv med både rådjur och älg. Vill du istället finslipa tekniken kan du boka in dig på ridskola eller helgkurs på Åstens gård som ligger i Veddige utanför Varberg.