Tillbaka till nyheter
Konsten att vara sig själva

Konsten att vara sig själva

Den 9 maj 2023

Tillbaka till nyheter

Hur känns det att gå från en relativt anonym vardag som lagerarbetare på Gekås Ullared till att bli rikskändis över en natt och få resa till jordens mest fantastiska platser?
Vi möter två personer som har svaret på den frågan.

Morgan Karlsson packar upp påsar på varuhusets rengöringsavdelning ­medan kollegan Ola-Conny Wallgren precis hämtat en ny låda bröd som ska staplas i brödhyllan. Deras respektive uppdrag tar dock lite längre tid eftersom de samtidigt möter pratglada kunder som gärna vill ta en selfie ihop med ­tv-kändisarna.
– När jag för 14 år sedan fick frågan om att vara med i realityserien Ullared tyckte jag det lät som en kul grej men kunde aldrig tro att det skulle bli så stort, säger Morgan.
Första avsnittet sändes på Kanal 5 en höstdag 2009 och sågs av över 1 miljon tittare. När Morgan vaknade morgonen efter var han rikskänd. Till säsong 2 blev också kollegan Ola-Conny tillfrågad om att medverka, och efter noga övervägande tackade han ja. För tittarna hemma i tv-sofforna blev Morgan och Ola-Conny snabbt ett uppskattat radarpar.
– Det vinnande konceptet är att våga vara sig själv. Vi står för vilka vi är och det tycker folk om, säger Ola-Conny.

BERIKADE UPPLEVSELSER
Efter några år med tv-serien Ullared fick Morgan och Ola-Conny en helt egen tv-serie – En stark resa med Morgan & Ola-Conny. ­Produktionen gav dem möjlighet att besöka platser och prova på saker de aldrig kunnat drömma om att få uppleva.
– Jag har hoppat bungyjump på Nya Zeeland, burit krokodiler i Darwins djupaste urskog, sett vithajar i Sydafrika och lärt mig ­hantera giftormar i Sydney. Dessutom har jag kört bil i världens största städer, både på höger och vänster sida, säger Ola-Conny.
– Ola-Conny fick göra allt det som jag inte klarade av, tillägger Morgan som föredrog att prova ny mat framför farliga aktiviteter.
Under sex säsonger av En stark resa besökte kollegorna totalt 18 länder över hela världen. Att upplevelserna har påverkat dem ­positivt är de båda överens om.
– Vi har fått ett bra självförtroende. Det var en härlig känsla att få uppleva spännande saker i verkligheten, utan skyddsnät. Allt var på riktigt. Många undrar hur jag kan vara så lugn i akuta lägen, men jag har upplevt så mycket nu att jag känner mig trygg med det mesta, säger Ola-Conny.
Även Morgan känner att han har utvecklats som person:
– Jag har blivit mer öppen och pratar numera gärna med människor jag inte känner. Ola-Conny och jag har blivit som en del av kundernas Gekåsupplevelse. Men att vistas åtta timmar i butiken blir lite för bra, så halva dagarna jobbar jag kvar på vårt centrallager Sönneräng där jag kan jobba lite mer ostört.
Ola-Conny kan hålla med om att det ibland kan ta på krafterna att var en offentlig person:
– Visst kan man tycka det är jobbigt när man är stressad och har bråttom, men jag har aldrig nekat någon en selfie.

Morgan var först ut att bli en karaktär i succéserien Ullared på Kanal 5. Till säsong två hoppade även kollegan Ola-Conny på tåget och tillsammans har de upplevt både kändisskap och strapatsrika resor.

RINGAR PÅ VATTNET
Tv-serierna har gett många ringar på vattnet. Kollegorna har bland annat gästspelat i Bingolotto och Morgan har varit en av ­deltagarna i Biggest Loser VIP. Ola-Conny har varit med i Farmen och ­tillbringar en hel del tid i Norge:
– Jag har precis varit åtta veckor i Norge och spelat in ett ­program med andra offentliga personer. Tidigare medverkade jag i det norska tuffa överlevnadsprogrammet 71° nord ­tillsammans med andra kändisar, vilket var väldigt roligt, säger Ola-Conny som älskar vildmarkslivet.
Kollegorna är eniga om att deltagandet i tv-serierna har berikat deras liv.
– Ibland frågar kunder om jag fått något av Gekås. Då svarar jag att jag har fått se och uppleva hela världen, vem får egentligen det, säger Morgan.
Trots allt resande har Ola-Conny ändå en sak kvar på sin ­bucketlist:
– En dröm är att åka till Skottland och uppleva en miljö som hämtad ur Hem till gården, ta en Guinness på en pub och bo på ett riktigt gammalt slott, där det gärna får finnas ett spöke eller två.
Serien Ullared sänds fortfarande dagligen i flera nordiska ­grannländer och Morgan tycker att det är roligt att det fortfarande gynnar Gekås:
– Vi har alltid fått väldigt fin uppskattning från Gekås. Jag är inte så mycket för att vara ledig utan trivs bra här på jobbet, men jag fortsätter gärna med egna mindre projekt vid sidan om.

SOM YING OCH YANG
Minnena från roliga händelser och platser kollegorna upplevt tillsammans tycks aldrig sina. En ridtur på en stickig elefant och ett försök till att handmjölka en ko i Indien. Ett dråpligt samtal om trekanter hos en osttillverkare i Schweiz och Ola-Connys tre timmar långa hattprovning i Texas.
– Vi är som yin och yang. Vi gillar olika saker och kompletterar därför varandra väldigt bra, säger Ola-Conny.
– Jag skulle inte kunna tänka mig en bättre kollega att få uppleva det här tillsammans med, säger Morgan.
Kollegorna fortsätter att göra olika tv-jobb, vara ­konferencierer på tillställningar och spela in gratulationshälsningar på ­videohälsningssajten Memmo. Skulle det bli aktuellt med en ny säsong av realityserien Ullared är chansen stor att vi ser dem i rutan igen.

”Riktigt goa kanelbullar som smakar som ­hembakat”, så står det på påsen till Morgans egna kanelbullar som säljs i varuhuset.

Ola-Conny har sin egen limpa till försäljning i varuhuset och många är kunderna som alltid har denna lokalproducerade och prisvärda favorit på inköpslistan.

Under inspelningarna av tv-serien En stark resa med Morgan & Ola-Conny fick kollegorna se hela världen tillsammans.