Tillbaka till nyheter
Glennsande herrmode à la Strömberg

Glennsande herrmode à la Strömberg

Den 9 september 2020

Tillbaka till nyheter

Innan Glenn Strömberg blev hyllad fotbollskommentator, entreprenör och kläddesigner var han en av Sveriges största fotbollsstjärnor med många år i toppen av världens bästa liga. Vi tar en tur längs minnenas allé med Glenn Strömberg – och träffar på såväl påven och Svennis som Maradona och Schumacher.

 

 

I höst hittar du den fjärde modesäsongen från Glenn Strömberg Collection på Gekås Ullared. Kopplingen och kärleken till fotbollen och Italien märks tydligt i detaljer på plaggen, men samtidigt växer en generation nu upp som kanske inte riktigt har koll på hur den där fotbollskommentatorn Glenn Strömberg blev känd från början.
– Jag kan få höra från 20-åringar som ser mig på tv att ”Va, har du spelat också?”. Det har de ingen aning om. Det är en dubbel känsla: fotbollsspelaren i mig vill förstås bli ihågkommen för matcherna och målen, men det är ju fint att folk gillar mig som person också och tycker om mig för det jag gör nu, säger Glenn.

 

 

DEBUT I IFK
Han var 17 år och spelade i lilla halländska Lerkil när drömklubben IFK Göteborg ringde en dag 1977 och undrade om han ville bli halvproffs i ungdomslaget. Inget svårt beslut. Två år senare, under stjärntränaren Sven-Göran Eriksson, gjorde Glenn bejublad debut i A-laget, då i tröja nr 17, och succé med mål mot Kalmar FF.
– Vi vann med 4–0 och Göteborgs-Posten skrev att jag var ”glennsande”. Det var rätt fräckt att se sig själv i tidningen som 19-åring, minns han.

Glenn Strömbergs tid i IFK Göteborg var också lagets storhetstid. IFK blev svenska mästare och vann Uefa-cupen 1982, och Europa fick upp ögonen för den vikingalike svensken. Han värvades först till portugisiska Benfica, men sedan hände det som varenda fotbollsspelare drömde om på 80-talet.
– Sverige VM-kvalade mot Italien 1983 och vann både hemma- och bortamatchen och jag gjorde mål i båda. Så italienarna hade väl lagt märke till mig. Min manager ringde mig tidigt på midsommardagen 1984, jag var i Båstad och mådde väl lite sådär om jag ska vara ärlig, och sa att det var dags att åka till Bergamo och skriva på för Atalanta BC. När världens bästa liga hör av sig, då är det bara att packa väskan, säger han.

Det var galet från dag ett, tusentals fans som jublade och sjöng på torget när nyförvärvet Glenn fick kliva ut på en balkong och vinka, hundratals skotrar som följde efter bilen när han åkte därifrån. Uppmärksamheten fortsatte under alla hans åtta år som nyckelspelare i Serie A. Inte minst efter att han blev lagkapten och fick smeknamnet ”Il Capitano”.
– Jag var inte ligans bästa spelare, det vet jag. Men jag fyllde min plats, var erkänd, accepterad och halvfruktad. Än idag kommer folk ihåg den store mittfältaren med det långa blonda håret och bindel på armen, säger Glenn stolt.

 

 

RIKT FOTBOLLSLIV
Anekdoterna från tiden i Italien är många. Som när laget skulle träffa påven i Vatikanpalatset. Inför audiensen började Glenns snus rinna och i jakt på någonstans att spotta ut den gick han vilse i palatset och blev gripen av påvens vaktstyrka. Eller när han tillsammans med lagkompisen Caniggia besökte Monzabanan och fick skriva autograf åt en ung, nästintill okänd F1-förare vid namn Michael Schumacher. Eller när han utan den minsta respekt mötte – och aldrig förlorade mot – den nästan 30 centimeter kortare Maradona. Eller när hans italienska hemstad Bergamo visade honom sin kärlek med en gigantisk matchtröja, nu med nummer 7, hans signum, på läktarens ena långsida.

 

NY KOLLEKTION
Den som tittar närmare på höstens och vinterns modekollektion hittar den där sjuan lite här och var; tröjnumret är symbol också för Glenn Strömberg Collection. Steve Andreasson är inköpare på Gekås Ullared och är riktigt nöjd med vad de tillsammans skapat för säsongen. Från september finns kläderna i varuhuset. Nu med lite mer svart och grått än förra hösten.
– Det kombineras med blommönstrade och rutiga mönster på bland annat skjortor som vi vet att våra kunder gillar, säger Steve.

Plaggen går hem både hos äldre och yngre, inte minst de halvlånga ullrockarna och kavajerna.
– Flera favoriter från de tidigare kollektionerna kommer nu i samma modeller men i fler färger, säkra kort som svart och grått. Nytt för i år är bland annat en lättviktsjacka och accessoarer som en svart vaxad canvasväska och skinnhandskar i olika utföranden, säger Steve.

Glenn har själv varit mycket nöjd med alla kollektionerna, men frågan är om inte höstens är hans favorit hittills. Tröjorna använder han gärna över en skjorta, under en kavaj eller en tjockare väst.

– Färgerna är också riktigt snygga. Blått är ju ”min” färg, men nu har vi också en hel del terrakotta som känns extra italienskt och får det att spraka till lite. Och så gillar jag att vi har jobbat mer med detaljerna, som fickor, kragar, dragkedjor och själva märket. Det har blivit en perfekt balans så att plaggen utmärker sig lite lagom, säger Glenn.

 

 

ALLA FÅR ÅKA TILL GEKÅS
Själv har han nästan enbart på sig kläder från kollektionerna och får otroligt mycket kommentarer om den både på sociala medier och i verkligheten.
– Jag trivs i mina grejer, helt enkelt. Det är så många kompisar som frågar var jag köper mina kläder och när de får höra att det är mina egna frågar de om jag kan fixa något plagg åt dem. Men jag säger till dem att de får åka och shoppa i Ullared som alla andra, skrattar Glenn.