Tillbaka till nyheter
Glasklart i rekordfart på Gekås Glasögonfabrik

Glasklart i rekordfart på Gekås Glasögonfabrik

Den 16 april 2019

Tillbaka till nyheter

Visste du att du kan skaffa nya glasögon på Gekås samtidigt som du shoppar?
Inte bara prisvärt utan också rekordfort. Glasögonfabriken i Gallerian utanför varuhuset är till ytan störst i Sverige, unik i Europa och har proffsig personal som utför undersökningar och hjälper dig att välja rätt. Så här går det till vid ett besök i Gekås egen glasögonfabrik.

Glasögon har gått från att vara något nödvändigt ont för dem med synfel till en modeaccessoar som ska uttrycka personlighet och matcha kläder och humör.
– Jag tycker att alla borde ha minst tre par i sin glasögongarderob, ett till vardag, ett till fest och ett till jobbet, säger Conny Kock som är chef för Gekås glasögonfabrik. Varje år tillverkas där mer än 12 000 par glasögon. Man säljer också solglasögon med och utan styrka, och tillbehör av olika slag.
– Vi gör allt som en traditionell optiker gör och lika professionellt, bara mycket snabbare. Kunden får sina glasögon på max tre timmar. Till sommaren 2019 kommer vi också att kunna erbjuda ögonhälsoundersökning och torra ögontest,
det vill säga den kliniska biten som blir allt mer viktigt för att man ska ta hand om sina ögon, säger Conny Kock.

Conny Kock, chef på Glasögonfabriken Ullaredm Sveriges snabbaste optiker

När du skaffar nya glasögon på Glasögonfabriken lämnas inget åt slumpen; förutom perfekta glas ska bågen sitta bekvämt och passa din ansiktsform. För glasögon handlar ju inte bara om att se bra, utan också om att se bra ut.

STEG 1:
Undersökning

För Sofia Eriksson, 49, har det blivit dags att skaffa progressiva glasögon för att se bättre på nära håll.
– Jag passar på nu när jag ändå är här och shoppar. Perfekt att göra synundersökningen på vägen från parkeringen och sedan hämta ut glasögonen på vägen tillbaka, säger hon. Optikerassistent Viktoria Bengtsson tar med henne
in i ett av undersökningsrummen där hon först får svara på några hälsofrågor. Viktoria testar trycket i ögonen genom en maskin som blåser puffar av luft i varje öga. Sedan är det dags för det riktiga syntestet som görs med hjälp av avancerade maskiner och datorer medan Sofia svarar på frågor om vad hon ser på en skärm. Viktoria dubbelkollar resultatet manuellt tills hon är helt nöjd.

Synundersökning Glasögonfabriken i Ullared– Jag har varit ganska mycket hos optikern eftersom jag var väldigt närsynt innan jag opererade ögonen. Det har verkligen hänt en del sedan dess med undersökningarna! Nu är det färre frågor, mycket enklare och måste ju vara mer exakt när datorn gör jobbet, säger Sofia, något som Viktoria intygar.
Datorn ger mycket riktigt beskedet att hon behöver progressiva glasögon och precis vilken styrka som behövs.
Den beräknar också exakta värden för sliperiet så att glasen anpassas precis efter Sofias synfel, blick och mått på ögonen.

Glasögonfabriken Ullared

 

STEG 2:
Välja båge

– Nu är det dags för det roliga, att välja båge, säger Viktoria och följer med Sofia ut i butiken, som faktiskt
till ytan är Sveriges största. Sofia har lite frågor om priset eftersom hennes erfarenhet är att det alltid tillkommer kostnader utöver det som står på bågen. Men Glasögonfabriken har samma lågprisfilosofi som Gekås och alla priser är inklusive båge och glas från början. När det dessutom visar sig att man kan få ett par till för halva priset, bestämmer
sig Sofia för att skaffa två par. Viktoria plockar fram en handfull modeller.
– Vi vet vilken form som passar olika ansikten och hittar rätt bra bland hyllorna, säger hon och rekommenderar
Sofia en lite tjockare brunmelerad och en nättare metallbåge i khakigrönt.
– Kul att kunna variera stilen lite grann, säger Sofia.

5 000 bågar på Glasögonfabriken Ullared

STEG 3:
Tillverkning

Glasögontillverkning, Glasögonfabriken Ullared

Efter mindre än 40 minuter är hon klar och kan bege sig till varuhuset för sin shoppingrunda. Viktoria lämnar bågarna och alla värden till Glasögonfabrikens verkstad. Genom ett fönster i butiken kan man se de helautomatiska maskinerna
som på löpande band precisionslipar, jämnar till och formar grundmaterialet som ska bli glasögonglas. Uppemot 200 glasögon per dag är kapaciteten.

– Andra optiker skickar i väg sina glas till stora sliperier i Europa och Asien, men vi gör allt här i butiken med samma teknik. Det är bland annat därför det går så snabbt och är så mycket billigare, säger Conny Kock.
Senare samma dag är Sofia tillbaka, nöjd med sin shoppingrunda, och Viktoria passar in bågarna så att de sitter rakt och stadigt på henne. Hon behåller dem på och får med sig en liten kasse med det andra paret och tillhörande glasögonfodral.
– Jag fyndade faktiskt en scarf inne i varuhuset som kommer att matcha de bruna bågarna perfekt, avslutar hon.

Läs mer om hur det funkar och boka tid.