Tillbaka till nyheter
Gekås satsar på solceller

Gekås satsar på solceller

Den 20 april 2021

Tillbaka till nyheter

Platta tak är perfekta ytor för solcellsanläggningar. Nu installerar Gekås Ullared solpaneler på taken till både varuhuset och centrallagret för att göra elförbrukningen ännu mer hållbar.

Visste du att en stor del av all energi som används inom hela Gekåskoncernen kommer från Gekås egna vindkraftverk? En bit bort, i halländska Derome, snurrar vindkraftverk som producerar så mycket som hälften av all den energi Gekås Ullared förbrukar. En lokal och hållbar lösning som är både utsläppsfri och förnybar och dessutom en viktig del av Gekås Ullareds hållbarhetsarbete. Och under 2021 investerar man i ytterligare en naturlig och ren energikälla, nämligen solen.

– Vi har diskuterat solceller i många år, så det känns kul att komma igång med det nu i vår, säger Magnus Larsson som är ­fastighetstekniskt ansvarig på Gekås Ullared.
Det handlar om två solcellsanläggningar på 2 200 kvadratmeter vardera – en anläggning ovanpå varuhuset och en på centrallagret Sönneräng. De är klara att ta i bruk till påsk ungefär.

– De installeras på nybyggda tak som vi redan från början passade på att förstärka och anpassa för att klara vikten av solcellerna. De kommer att producera ungefär 440 000 kilowattimmar per år totalt, säger Magnus.

Den siffran kan vara svår att ­visualisera, men om man ska ­jämföra ­motsvarar det all el som krävs för att driva ­Hotellet i ett halvår. Det är långt ifrån så mycket som vindkraft­verken genererar, men det är ett steg i rätt riktning, menar Magnus Larsson.

– All energi vi köper, utöver det vi själva ­producerar, kommer redan idag från vind eller sol. Våra kunder är ju väldigt intresserade av var våra varor kommer ifrån och vill att de ska vara hållbart producerade, så det är minst lika viktigt att energin i vår verksamhet kommer från bra källor, säger Magnus.

Målet för Gekås Ullared är att på sikt själva producera så mycket klimatsmart el att det ­motsvarar verksamhetens hela årsförbrukning.

MAGNUS LARSSON, fastighetstekniskt ansvarig på Gekås Ullared.