Tillbaka till nyheter
En viktig kugge som skapar systemen!

En viktig kugge som skapar systemen!

Den 7 december 2023

Tillbaka till nyheter

Intresset för paragrafer och avtal tog Anna Bengtsson på en utvecklingsresa från löneadministratör till vad som enligt henne själv är världens bästa jobb.

 

Gekås Ullared har vuxit från att vara enbart ett varuhus till att även erbjuda sina besökare mat, boende, evenemang och fritidsaktiviteter. För att sköta det stora maskineriet behövs människor både bakom och framför kulisserna, vilket innebär att det står drygt 2 000 personer på Gekås Ullareds lönelista. Verksamhetens bredd innebär dessutom att de anställda tillhör fem olika kollektivavtal. För att hålla ordning på denna omfattande organisation krävs väl anpassade system. Som tur är började Anna Bengtsson jobba på personalavdelningen 2011.

   – Jag älskar paragrafer och följer med spänning avtalsrörelsen för att ha koll på vilka förändringar som våra system behöver uppdateras med. Jag älskar också att effektivisera arbetsprocesser så att vi jobbar på ett säkert sätt och får ut den information vi vill ha.

Anna fick möjligheten att vara delaktig i att utveckla system och implementera lösningar som är skräddarsydda för Gekås Ullared:
– Jag specificerar Gekås behov och är med och testar nya funktioner som externa programmerare och utvecklare tar fram för respektive system. Det handlar om att skapa system som säkerställer att Gekås anställda finns registrerade, schemalagda och att det betalas ut rätt lön vid rätt tid.

Annas senaste projekt är att implementera en digital utbildningsplattform. Det omfattar alla Gekås interna utbildningar och ska ge varje anställd tillgång till rätt utbildning.

Alla system behöver kugga i varandra för att skapa en helhetslösning. En ny medarbetare kommer in via rekryteringssystemet och slussas sedan vidare till det personaladministrativa systemet där personlig information lagras. I schemaläggningssystemet registreras information som arbetstider, ledighet och ob-tillägg. Därefter leder processen vidare in i lönesystemet där allt räknas om i pengar anpassat efter kollektivavtal och övriga lagstadgade ersättningsregler. Genom att länkas till systemet för den digitala utbildningsplattformen får sedan medarbetaren tillgång till lämpliga utbildningar.

Det är också Annas jobb att se till att de 200 ledare som dagligen använder systemen, så som schemaläggande arbetsledare och chefer med personalansvar, har den kunskap och de rutiner som krävs för att allt ska fungera optimalt.

   – I mitt arbete får jag mycket social kontakt i och med att jag vägleder de som använder systemen.

Efter arbetsdagen åker Anna hem till gården i Järnvirke där hon bor tillsammans med sin man, barn och 25 000 värphöns.

Eftersom jag är allergisk mot höns sköter min man den verksamheten. Själv går jag helst ut i trädgården och gräver. Det är min avkoppling, samtidigt som det ger utrymme för nya lösningar att poppa upp.