Tillbaka till nyheter
Eko & nära i Tångagård

Eko & nära i Tångagård

Den 6 november 2020

Tillbaka till nyheter

I Gekås växande frukt och grönt-sortiment hittar du flera ekologiska varor, bland annat krispig grönkål, morötter och lök från gården Tångagård. Maten därifrån är inte bara nyttig och miljövänlig – den är också odlad alldeles i närheten av Ullared.

MED ETT KVICKT och precist snitt skär plockaren Armando av kålhuvudet och kastar det vant i händerna på arbetskamraten som står uppe på lastbilsflaket. Metodiskt jobbar de sig längs raderna på det stora fältet och snart är lasten full med runda, dagglänsande vitkålshuvuden. Snart kommer just dessa vitkålshuvuden att finnas till försäljning på Gekås, som ligger bara en kort bilfärd från Tångagårds
odlingar.

– Det har varit ett bra år rent vädermässigt, men vi har haft en del skadedjur. Eftersom vi odlar helt utan kemiska bekämpningsmedel kan det bli lite av en utmaning ibland, säger lantbrukaren Catarina Nilsson medan hon håller noga koll på flakets hjul så att de inte fastnar i den svarta myllan.

 

Tångagård har 17 helårsanställda. En av dem är Armando som här skördar vitkål tillsammans med arbetskamraterna.

 

SKÖRDETID
Det har regnat under natten, men nu skiner morgonsolen; det är perfekt skördeväder och mycket att göra. Catarinas man Bengt Nilsson är tolfte generationen på Tångagård och sonen Ivar Nilsson, som nu tagit över gården, är den trettonde. Jordbrukskunnandet och traditionerna går med andra ord långt tillbaka i tiden. Redan 1987 gick Tångagård över till ekologiskt jordbruk och var då med och skapade den hållbara trend som kom för att stanna. Idag odlas ungefär 20 procent av Sveriges jordbruksmark ekologiskt.

– Vi får jobba på ett annat vis för att hålla jorden i god kondition. Tänka på växtföljd, vattna vid rätt tillfälle, hålla bort ogräs och använda biologiska medel. Att odla ekologiskt och Kravmärkt känns så otroligt mycket bättre jämfört med konventionellt jordbruk. Det är en särskild sorts tillfredsställelse att se något växa utan besprutning, och uppskattningen från kunderna driver oss hela tiden framåt, säger Ivar.


Ivar Nilsson är den trettonde generationen som brukar jorden på Tångagård.

 

LOKAL PROFIL
Idag har Tångagård 17 helårsanställda och odlar framför allt potatis, rotfrukter, kål och lök som levereras till grossister för att sedan hamna i de stora matbutikerna. Tångagård deltar också i REKO-ring som är en form av digitala matmarknader, har självplock efter säsong och en populär självbetjäningsbutik på gården. Till Gekås Ullared har de levererat ekologiska grönsaker sedan 2014. Kunderna uppskattar det, och för Gekås är det viktigt att kunna erbjuda ekologiska och hållbara alternativ, berättar Linus Pettersson som är sortimentschef för dagligvaror på Gekås.

– Efterfrågan på ekologiska produkter har vuxit stadigt under de senaste åren. För oss är det viktigt att uppfylla kundens förväntan och behov, men självklart har vi också ett ekologiskt sortiment för att det är bra för naturen, djuren och bönderna. Odlingen sker så naturligt och hållbart som möjligt, vilket gör att man sparar på jordens resurser, säger han.


Catarina och Bengt Nilsson introducerade det ekologiska jordbruket till Tångagård 1987.

 

Särskilt fint känns det att kunna erbjuda grönsaker av toppkvalitet från halländska åkrar och fält. Mat som levereras direkt från bonden utan mellanhänder.

– Våra kunder kan få grönsaker som är odlade endast ett par mil från Ullared. Vi ser att det uppskattas och att trenden är stabil, inte minst när det gäller den halländska grönkålen som har blivit en populär produkt året om och numera används i allt från sallader till smoothies, säger Linus.

JOBBA MED NATUREN
Också på Tångagård har man märkt av grönkålens popularitet. De karakteristiska, täta bladen på stam växer och frodas på Tångagårds fält. En annan pålitlig gröda är potatisen. På en av de många lokala åkrar som Tångagård arrenderar håller Ivar just på att skörda.

– Att odla ekologiskt är att lära sig att jobba med naturen istället för emot den. Det handlar mycket om biologi och känsla, skulle jag säga. Det är en större utmaning men absolut värt det i slutändan. Vi vet att vi producerar bra, ren mat som är nyttig för kroppen, säger han och plockar upp några potatisar ur jorden. Ivar planerar givetvis att fortsätta bedriva ekologiskt jordbruk på Tångagård och hoppas att den positiva utvecklingen och det ökande intresset för ekologiskt och närodlat ska hålla i sig, både för gården, miljön och konsumenternas hälsa. Och inte minst för att gynna det svenska jordbruket.

– Det finns massor av fantastiska grönsaker som odlas i Sverige. Jag hoppas att ännu fler väljer dem framför de importerade varorna i framtiden, säger Ivar.

På Gekås Ullared hittar du alltid ekologiska grönsaker och frukter, men utbudet varierar beroende på säsong och tillgång. Från Tångagård levereras bland annat grönkål, vitkål, morötter och lök till varuhuset. Är du nyfiken på gårdens sortiment, ta då en sväng förbi deras gårdsbutik och självplock. Du hittar Tångagård ungefär två mil från Ullared. Information om öppettider och utbud finns på www.tangagard.se eller på Facebook.

Linus Pettersson, inköpare och sortimentschef, ser att efterfrågan på ekologiska livsmedel bara ökar.