breadcrumb
SOS Barnbyar Nyhetsbrev

SOS Barnbyar Nyhetsbrev

Gekås stödjer SOS Barnbyar. Här kan du läsa mer om vart pengarna går och vad som görs för barnen i Bogra.

NYHETSBREV 2016

September

Små insatser som gör stor nytta

SEP 200PX

Jemi och hennes mamma är en av alla de familjer som får stöd via det familjestärkande programmet i Bogra. När Jemi var sex månader gammal lämnade hennes far familjen och gifte om sig. Jemis mamma hade ingen möjlighet att försörja henne så de flyttade hem till Jemis morfar.

Morfar hade en stor familj och jobbade hårt för att få mat på bordet åt dem alla. Efter några år blev morfar sjuk och dog. När allt såg som mörkast ut, fick familjen kontakt med SOS Barnbyar. De fick matpaket och medicinsk hjälp, Jemis mamma fick en yrkesutbildning och Jemi fick möjlighet att gå i skolan.

Jemi visade sig ha bra läshuvud. Hon pluggade hårt och har nu kommit in på Institute of Marine Technology. Hennes dröm att bli mariningenjör är på väg att uppfyllas. Inget av det här hade varit möjligt utan Gekås insatser för SOS barnby Bogra. Tack för att ni är med och skapar en bättre framtid för barnen i Bangladesh!

 

Maj

Nu kan Masoud skapa sig en framtid

Maj sos 420

Idag mår Masoud bra i sin SOS-familj. Han skrattar gärna, han tycker om att gå i skolan och han pratar med kärlek om sin mamma i barnbyn. Masoud har dessutom  börjat leka med jämnåriga barn, nu när han för första gången i sitt liv verkligen får vara barn.

Masoud är ett av de 143 barnen i SOS barnby Bogra, som tack vare bland annat Gekås, får möjlighet att gå i en bra skola där han lär sig det han behöver för att kunna bygga sig en framtid. Så var det inte för ett år sedan. När SOS Barnbyar hittade Masoud hade han inget hem, ingen skolgång och ingen vuxen som tog hand om honom.

”När Masoud först kom i min familj var han svag. Han var tyst, tillbakadragen och såg ledsen ut. Men jag blev glad när jag såg hans första leende efter några dagar. I dag är han lika pigg och busig som de andra barnen”, säger hans barnbymamma Sajeda.

Nu har Masoud börjat i första klass i skolan och han är lycklig över att få gå till skolan tillsammans med sina SOS-syskon och över de nya vännerna han lärt känna i klassen.

Nästan 700 barn går i vår skola i Bogra. Det här arbetet vore inte möjligt utan Gekås bidrag till SOS Barnbyar i Bogra!

MAJ sos sidfot 420

 

April

Nasrimas barn studerar för framtiden

Sos april 420

Nasrim, 43, har fem barn. Hennes man är rickshaw-förare och själv arbetar hon som sömmerska. Familjen har alltid mat på bordet och de känner sig lyckligt lottade – men så har det inte alltid varit.

– Tidigare levde vi på min mans lilla lön och det var svårt att få pengarna att räcka till för att ge alla våra barn en god utbildning, berättar Nasrim.

Genom SOS Barnbyars familjestärkande program fick Nasrima en sex månaders utbildning till sömmerska. Nu tjänar hon och hennes man tillräckligt mycket för att också kunna spara en del av inkomsten varje månad.

Nasrima är mycket stolt över sina barn.
– Min äldsta dotter har gift sig nu. Den äldste sonen utbildar sig till ingenjör och de yngre barnen går fortarande i grundskolan. Allihopa klarar sig bra i skolan. Mina barn kommer kunna utbilda sig och skaffa jobb som de kan leva gott på när de blir vuxna.

Gekås stöd har gett familjer som mamma Nasrim och hennes barn möjligheter att skapa sig ett bättre liv. Nasrim arbetar nu som sömmerska och hennes barn har fått möjlighet att gå i skolan och utbilda sig för framtiden.

Sos april sidfot 420

 

Mars

En utbildning kan ingen ta ifrån dig

Mars SOS sidhuvud 420

”Min högsta önskan är att barnen ska få gå i skolan – en utbildning kan ingen någonsin ta ifrån dig”.

Så svarade en klok mamma på frågan om vad som är viktigast för hennes barns framtid. Tyvärr är vekligheten en annan för många barn och unga i Bangladesh. När hälften av befolkningen är analfabeter och även om det formellt råder skolplikt från sex års ålder uteblir många barn för att de måste arbeta eller för att de helt enkelt inte har kläder att ha på sig eller busspengar till resan.

Många av barnen i SOS barnbyars skola i Bogra har mycket bristfällig skolgång bakom sig. För att hjälpa dem komma ikapp anordnas läxläsning och extraundervisning i barnbyn. Med hårt arbete och bra stöd från lärare och läxhjälpare går de allra flesta barnen ut skolan med bra betyg. Ungefär 700 barn går för närvarande i SOS Barnbyars skola i Bogra.

mARS sos SIDFOT 420

 

Januari

Januari sos sidhuvud 420
”En resa för livet” är en musikalisk dokumentärserie med start måndagen den 1 februari. I programmet får du följa fyra svenska engagerade låtskrivare och artister på deras livs resa till ett av världens fattiga områden.

Andreas Carlsson, Lotta Engberg, Ulrik Munther och Kristin Amparo befinner sig i Rustenburg i Sydafrika. Här – under två veckor – möter de barn som lever i utsatta miljöer på soptippar och i kåkstäder samtidigt som artisterna aktivt deltar i SOS Barnbyars viktiga arbete.

Ulrik Munther, en ung artist som är uppväxt i Kullavik utanför Göteborg, Lotta Engberg, en rutinerad underhållare med egna barn och barnbarn, Andreas Carlsson, en framgångsrik låtskrivare och musikproducent samt Kristin Amparo, en ung sångerska som själv började sitt liv på ett barnhem i Colombia. De blev djupt berörda av lidandet men också av all glädje, kärlek och hoppet om en bättre värld som de mötte. Upplevelserna blev till en programserie som ger en unik inblick i hur SOS Barnbyar jobbar ute i världen. Missa inte den!

Första avsnittet sänds i TV4 måndagen den 1 februari kl 21.00 och därefter varje måndag i ytterligare tre veckor.

Januari sos sidfot 420

NYHETSBREV 2015

December

Dec 2015

SOS Barnbyar har arbetat i Bangladesh sedan början av 1970-talet. Från början huvudsakligen i traditionella barnbyar men de senaste åren har arbetet med att stödja familjer som annars riskerar splittras blivit allt viktigare.

I dag bor närmare 1 000 barn i de sex barnbyarna i landet. SOS Barnbyar stödjer mer än 10 000 barn och deras familjer via familjestärkande program runt om i Bangladesh.

I barnbyn i Bogra bor för närvarande ungefär 140 barn. SOS Barnbyar driver också en förskola, en grundskola, ett utbildningscenter med olika yrkesutbildningar för ungdomar och vuxna samt familjestärkande program. 2 000 barn och deras familjer är inskrivna i de verksamheterna.

Sma bilder 420