breadcrumb
Human Bridge Nyhetsbrev

Human Bridge Nyhetsbrev

2010 startades ett Projekt vid Högskolan i Borås med syfte att minska det textila klädavfallet. Resultatet blev att vi startade upp Textilreturen i Ullared, i samarbete med Human Bridge. Kläderna som lämnas in på Textilreturen tas om hand och säljs i Human Bridge´s Second Handbutiker eller skänks. Här kan du läsa om hur pengarna används.

NYHETSBREV 2016


Juli/Augusti

Säkrare förlossningar i Etiopien

Info Human Bridge juli 420

På det gamla sjukhuset Gandih Memorial Hospital var belastningen hög och utrustningen gammal. Därför restes ett nytt sjukhus som Human Bridge har kunnat bistå med material.

Omkring 20-25 förlossningar per dygn och med ett stort antal kejsarsnitt. Salarna var överfyllda och efter en normal förlossning hade kvinnan inte mer än tre timmar på sig för återhämtning innan hon var tvungen att lämna sin plats. När det nya sjukhuset restes kunde Human Bridge bistå med material i form av bland annat förlossningssängar, gynekologbritsar, förlossningskit och kuvöser. Något som visade sig vara väldigt välkommet var dusch och toalettstolarna på hjul som gjorde det möjligt för de mammor som gjort kejsarsnitt att ha tillgång till en egen toalett bakom draperiet vid sin säng. En sådan enkel sak kan betyda så mycket.

-Genom insatserna som Human Bridge genomför får många kvinnor möjligheten att genomgå en säkrare förlossning som ger en bättre start på livet för ”våra barn”. Vi räknar med att kunna bistå det nya Gandhi med fler sändningar, berättar Annika.

 

Juni

Babypaket räddar liv

Human Bridge juni 420

På Mama Jeannes center för utsatta kvinnor och barn i Goma, Kongo, får kvinnorna själva vara med och lära sig sy och sticka babykläder. En viktig del i arbetet med att komma in i samhället och känna sig behövd.

Under många år har Human Bridge i sina sjukvårdssändningar, skickat med startpaket, som frivilliga runt om i landet stickat eller sytt till nyfödda. Paket innehållande filt, kläder, tygblöjor, tvättlapp och tvål delas ut på förlossningskliniker eller av organisationer till nyförlösta mammor och deras barn runt om i världen.

I ett land som Kongo föder många kvinnor sina barn i hemmet, med risk för att mamman eller barnet inte överlever. Om kvinnan istället tar sig till en klinik före förlossningen kan hon få den hjälp som behövs. Med sig hem får hon ett startpaket till sitt barn. Den vetskapen gör att allt fler kvinnor söker sig till klinikerna och kan genomföra en säkrare förlossning.

 

Maj

Sjukvårdssändningar till Grekland

Human Bridge Maj 420

Nästan 60 miljoner människor runt om i världen är på flykt. Nära 15 miljoner av dem kommer från Syrien – offer för ett skoningslöst krig.

Grekland, ett land i ekonomisk kris, har kommit att bli en uppsamlingspunkt för många av de människor som idag är på flykt. Ön Lesbos har 43 000 invånare. Sedan krisen bröt ut i höstas har över 700 000 människor på flykt passerat. Men Lesbos är bara en av de platser dit människor tar sig. Runt om i Grekland finns tusentals människor i behov av sjukvård, mat och kläder. Sjukhus och kliniker är överbelastade och behovet av sjukvårdsmaterial är stort. Human Bridge har sedan årsskiftet genomfört sex sändningar med bland annat sjukvårdsmaterial för att hjälpa sjukhusen och underlätta för de som tvingats fly. Den senaste sändningen med material gick till ett sjukhus i Kilkis, en stad i närheten av ett antal läger där människor på flykt samlats.

 

April

Förbättrad sjukvård i Benin

Human Bridge april 420

Utanför huvudstaden i Benin har organisationen BUPDOS byggt upp ett sjukhus som Human Bridge bistått med sjukvårdsmaterial.

BUPDOS är en organisation baserad i Benin som driver sociala projekt. Organisationen har bland annat etablerat en klinik vid namn Anastasis, som finns till för människorna som bor i en av huvudstadens förorter. Tillsammans med Mercy Ship byggde BUPDOS en klinik för främst kvinnor och barn, vilken vid färdigställning krävde material för att fylla lokalerna.

Human Bridge kom in i bilden och kunde snabbt besvara förfrågan om att leverera utrustning. I höstas fick Human Bridge besök av Joséphine och Roger från BUPDOS som bekräftade att utrustningen som levereras till dem kommer bra till användning och att den är av mycket hög kvalitet.

 

Mars

Volontärarbete i Ukraina

Human Bridge mars 420

Volontärer är inget som är begränsat till bara Sverige. Galina Kovalenko har arbetat som volontär i Ukraina i åtta år.

En av Human Bridges mottagarorganisationer i Ukraina, Independent Christ Church (ICC), har så kallade klädbodar där de delar ut kläder och skor till människor i närområdet som inte har möjlighet att köpa själva. I en av bodarna i staden Lutsk arbetar Galina Kovalenko som volontär.

Galina är 69 år och kommer ursprungligen från Kazakstan men kom som flykting till Lutsk 1969. Under åtta år har hon varit volontär för ICC och hon tycker om att träffa människor och att se glädjen i deras ögon när de får ta emot kläder. Varje vecka delar hon ut till omkring 120 personer.

 

Februari

2 223 ton bättre förutsättningar

fEB Human Bridge 420

Människor i 22 länder runt om i världen har under 2015 fått stöd genom Human Bridge. Tack för ditt bidrag till människa och miljö!

Human Bridge vill genom sitt arbete för människa och miljö ge utsatta människor bättre förutsättningar. Det kan vara en kuvös som ger det nyfödda barnet en chans, en jacka som hjälper mamman genom vintern eller en säng som gör att farfar slipper ligga på det kalla sjukhusgolvet.

Under 2015 förmedlades 2 223 ton bättre förutsättningar fördelat på 212 sändningar (en sändning motsvarar en trailer). Sådant som utrustning till sjukhus ger fler människor möjlighet till vård, kläder och skor ger en lättare vardag och hygienartiklar förebygger sjukdomar.

 

Januari

Julglädje till barn i Östeuropa

Jan huvud Human Bridge 420

25 949 julklappar samlades in i årets Aktion Julklappen! Tack alla julklappshjältar där ute!

Årets kampanj är avslutad och julklapparna har redan delats ut på flera håll, eller ska delas ut inom kort. För varje paket som kommit in i kampanjen får ännu ett barn uppleva glädjen av att få en alldeles egen julklapp och en uppskattad hälsning.

Några av de barn som i år fick del av julklapparna från Sverige är Vitalij och Viktor som bor i en by i Ukraina och Alex (bilden) och Moises i Rumänien. Vi hoppas att de alla fick en riktigt god jul.

 

NYHETSBREV 2015

December

Ny röntgen till sjukhus i Tanzania

December 2015

Projektet pågick i två år, nu är den nya röntgen på plats och invigd på Nkinga Referral Hospital i Tanzania.

Nkinga Referral Hospital, Tanzania, är ett sjukhus som startades på 30-talet. Sjukhuset har plats för 250 patienter men har ett upptagnings-
område på 300 000 människor. Nkinga är känt för sin höga standard tack vare engagerad personal och god tillgång på medicinsk utrustning.

Sedan 2010 har Human Bridge skickat två containrar om året med material Vart går pengarna? till sjukhuset. Under 2014 införskaffades en ny direktdigital röntgen till Nkinga som en del i ett projekt att upprusta röntgenavdelningen. Syftet med projektet var att bidra till ökat utbud av tjänster med kvalitet, genom ökad kapacitet. Personalen fick delta i en utbildning för att kunna driva den nya avdelningen.

 

November

Flyktingstöd till Europa

November 2015

Behoven av hjälp till alla tusentals flyktingar är enorma på många platser runt om i Europa. Human Bridge bidrar med förnödenheter.

60 miljoner människor är på flykt i världen (UNHCR). Hundratusentals anländer just nu till Europa.
– Behovet av hjälpinsatser för de flyktingar som kommer till Europa är stort, säger Robert Bergman, verksamhetsledare för Human Bridge.

För att kunna göra en insats som blir till hjälp är det viktigt med bra kontakter på plats som kan tala om vilka behoven är. Befintliga och nya kontakter har använts för att nå ut med hjälpen. Under hösten har Human Bridge tillsammans med Läkarmissionen och Erikshjälpen levererat drygt tio sändningar till Grekland, Ungern, Serbien och Irak med förnödenheter.

 

Oktober

Julklappshjältar sökes!

Oktober 2015

Det är snart jul igen och dags att börja tänka på vem man ska sprida glädje till i år. Du kan bli en hjälte för barn i östra Europa.

Förra årets 33 075 julklappar har spridits till byar på Ukrainska landsbygden, till skolor, center och barnsjukhus inne i Rumäniens huvudstad, till barn över hela Moldavien och till barn i Georgien.

Nu är det dags för en ny kampanj!
Mellan den 2 och 25 november kan du lämna in din julklapp. Överskottet från Lindra Second Hand skänks till Human Bridge för att finansiera biståndsinsatser.Var med och slå förra årets rekord och sprida julstämning till ännu fler barn. Bli julklappshjälte du också!

Mer info hittar du på www.aktionjulklappen.se 

 

September

Hjälpmedel till slummen i Zambia

September 2015

Doors of Hope ger hjälp till människor i slummen i utkanten av staden Ndola, Zambia. Organisationen vet att en rullator gör skillnad.

Sven Andersson, huvudansvarig för Doors of Hope i Zambia, har delat ut hjälpmedel från Human Bridge till personer med funktionsnedsättning. Han berättar om vilken skillnad ett hjälpmedel kan göra för en människa.

– Noa går på händer och fötter för att ta sig fram. Han kan bara stå upp en kort stund, då han inte kan hålla balansen. Han har tidigare försökt med kryckor men det funkade inte. När vi nu fick rullatorer från Human Bridge kunde jag ge honom en av dem. Överskottet från Lindra Second Hand skänks till Human Bridge för att finansiera biståndsinsatser.

 

Augusti

Kit för operation och undersökning

Augusti 2015

Undersökningskit, förlossningskit och kit för kejsarsnitt. Allt som kan behövas vid specifika situationer förbereds.

På Human Bridge är en stor del av arbetet att ligga steget före. Sjukvårds- material som kommer in kontrolleras och förbereds för att finnas färdigt när det väl är dags att skickas iväg.

På huvudlagret i Holsbybrunn färdigställs kit med allt som behövs vid specifika operationer, undersökningar eller förlossningar. Dessa skickas med sjukvårdssändningar till främst Afrika och Östeuropa. Under 2014 skickades 1 218 kirurgiska kit samt 150 undersökningskit iväg.

 

Juli

Fotbollar – en oväntad biståndsinsats

Juli 2015

I flyktingläger i Irak, i byar i Ukraina, på förskolor i Albanien. Stadiums fotbollar sprider glädje var än de rullar fram.

Inför Fotbolls-VM i Brasilien tog Stadium fram gröngula fotbollar för att sälja i sina butiker. Men det slutade inte där för bollarna. En del av de bollar som inte blev sålda har fått följa med Human Bridges biståndssändningar och spridit glädje bland både barn och vuxna i exempelvis Irak, Albanien och Ukraina.

– Att fotbollarna kunde komma så bra till hands för att skänka en liten tröst i en tuff tid hade vi inte kunnat ana, säger Daniel Johansson,
logistikchef på Stadium.

 

Juni

Läkarteam med mobil klinik iUkraina

Juni 2015

Tandundersökning, omläggning av sår, utdelning av babypaket med mera. En mobil klinik ska klara det mesta – då krävs det material.

I Rivne, Ukraina, finns ett läkarteam som på frivillig grund stöder och hjälper fattiga, utsatta och glömda grupper i samhället. Exempel på
sådana grupper är hemlösa barn, äldre, människor med funktionsnedsättning, minoriteter och kroniskt sjuka. Ungefär en helg i månaden beger sig teamet ut på landsbygden runt omkring Rivne med sin mobila klinik för att ge människor hjälp på plats.

Mycket av den utrustning och det material som teamet använder och delar ut får de genom Human Bridge.

Teamet anordnar också läger för barn och delar ut julklappar från Aktion Julklappen.

 

Maj

Hjälpinsatser till Irak fortsätter

Maj 2015

Genom lokala samarbetspartners kan hjälpen nå fram till dem som ingen annan når – människor som inte bor i flyktinglägren.

Det är inte bara människor som bor i flyktingläger som får del av det material som finns i Human Bridges sändningar till norra Irak. Genom
lokala samarbetspartners får även familjer som bor i byggnader inne i mindre städer, såsom gamla utdömda sjukhus, hjälp. Dessa är människor som oftast inte nås av insatser från hjälporganisationer.

Under de senaste veckorna har det bland annat delats ut jackor, kläder, sovsäckar, madrasser, babypaket och även bollar i fyra städer i Irak där det sammanlagt befinner sig drygt 2000 familjer som drabbats av kriget.

 

April

Utrustning till nybyggt sjukhus i Etiopien

April 2015

Med ett upptagningsområde på sex miljoner är det inte konstigt att det blir trångt på sjukhuset i Gondar. Men nu blir det bättre.

Inom några månader är det nybyggda sjukhuset i Gondar, i nordvästra Etiopien, färdigt att börja användas. Det gamla sjukhuset har 300 sängplatser, med ett upptagningsområde på nästan sex miljoner människor. Det nya sjukhuset med 1000 platser kommer att göra stor skillnad.

Ett stort sjukhus kräver utrustning och det har redan gått två containrar från Human Bridge till Gondar med material. Totalt kommer det att bli 18 containrar till det nya sjukhuset, innehållande huvuddelen av de sängar som behövs samt mycket annan nödvändig utrustning.